null ”Ihmisääni menee ihmeellisellä tavalla ihon ja luiden läpi” – Palkittu naiskuoro Pihlaja laulaa elinkaaresta ja rakkaudesta

Karla-Maria Toiviainen on johtanut naiskuoro Pihlajaa vuodesta 2021.

Karla-Maria Toiviainen on johtanut naiskuoro Pihlajaa vuodesta 2021.

Hyvä elämä

”Ihmisääni menee ihmeellisellä tavalla ihon ja luiden läpi” – Palkittu naiskuoro Pihlaja laulaa elinkaaresta ja rakkaudesta

Kuoronjohtaja Karla-Maria Toiviainen toivoo kuoromusiikin ensikertalaisiakin kesäkuiseen konserttiin. Naiskuoro Pihlaja esiintyy maksuttomassa Metrolla musiikkiin -konserttisarjassa.

Maaliskuussa Suomen Naiskuoroliiton Vuoden 2022 kuoroksi valittu naiskuoro Pihlaja esiintyy Myllypuron kirkossa 20. kesäkuuta osana Metrolla musiikkiin -konserttisarjaa.

Esiintymispaikka on laulajille tuttu, koska kuoro harjoittelee Myllypuron kirkossa viikoittain. Myös Pihlajan taannoinen 20-vuotisjuhlakonsertti järjestettiin samassa paikassa, sillä kuoro tekee yhteistyötä Herttoniemen seurakunnan kanssa.

Naiskuoro Pihlajaa on vuodesta 2021 lähtien johtanut musiikin maisteri ja kuoronjohtaja Karla-Maria Toiviainen. Ennen tätä Toiviainen työskenteli kuoronjohtajana Hollannissa.

Vaihtelevuus vapauttaa

Pihlaja on tunnettu eri musiikkityylien yhdistelystä. Karla-Maria Toiviaisen mukaan monipuolisuus on mielekästä niin laulajille kuin kuulijoillekin.

– Kuorolaisille ohjelmiston monipuolisuus tarjoaa mahdollisuuden kehittyä, vapautua ja haastaa itseään. Eri tyylien ja äänenkäytön tekniikoiden tunteminen tarjoaa mahdollisuuden myös niillä leikittelyyn. Kuulijalle ohjelmiston monipuolisuus tekee kokemuksesta kiinnostavamman.

Klassisen, modernin, kevyen ja kansanmusiikin lisäksi kuorolta onnistuu esimerkiksi räppäys. Kesäkuisessa On neidolla punapaula -konsertissa Toiviainen on halunnut osoittaa kuoron taipuvan myös hengellisemmän musiikin puolelle: konsertissa kuullan esimerkiksi Eino Linnalan sävellys Hilma Virtasen tekstiin Hyvä Paimen.

Toiviaisen mukaan jokaisessa esityksessä on aina jokin punainen lanka. On neidolla punapaula -konsertin tunnelma etenee ihmisen elinkaaren teemoja myötäillen.

– Esiin nousevat kesä, uuden elämän herääminen ja rakkaus, sekä toisaalta myös lohtu ja rauha.

Yleisö kuunteli laulua kirkon lattialla maaten  

Suomen naiskuoroliitto on perustellut Pihlajan valintaa Vuoden kuoroksi muun muassa rohkeudella uudistaa suomalaista naiskuorokenttää.

Yksi esimerkki tästä on viime vuonna Myllypuron kirkossa järjestetty meditaatiokonsertti, jossa yleisö kuunteli laulua kirkon lattialla maaten.

– Äänen resonointia lattian kautta kuvailtiin hyvin keholliseksi kokemukseksi. Konsertista tuli valtavasti kiitosta, Karla-Maria Toiviainen kertoo.

Valmiiden teosten lisäksi Pihlajan ohjelmistossa on paljon säveltäjiltä ja sovittajilta tilattuja kappaleita. Toiviainen kertoo suosivansa kappalevalinnoissa erityisesti suomalaisia naissäveltäjiä, kuten esimerkiksi On neidolla punapaula -konsertissakin kuultavia Mia Makaroffia ja Soila Sariolaa.

Kuorokonsertti voimaannuttaa

Toiviainen suosittelee konserttia kuoromusiikin vannoutuneiden ystävien lisäksi sellaisille, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet kuorokonsertissa.

– Tämä saattaisi olla sopiva tilaisuus huomata ensimmäistä kertaa, kuinka voimaannuttava kokemus kuorokonsertti voikaan olla. Ihmisääni menee ihmeellisellä tavalla ihon ja luiden läpi ja koskettaa syvältä.

Toiviaisen mielestä kuorolaulu on merkityksellistä nykyajassa erityisesti sen tarjoaman tiiviin yhteisöllisyyden vuoksi.

– Kuorolaiset ovat toisilleen kuin perhettä.

Kuorossa laulaminen tarjoaa myös esiintymismahdollisuuksia vaikkapa sellaisille, jotka eivät halua tai uskalla esiintyä yksin.

Kesän konserttisarjoja

Metrolla musiikkiin on itähelsinkiläisten kanttoreiden organisoima klassisen musiikin konserttisarja. Konsertteja järjestetään metroradan varrella olevissa kirkoissa kesätiistaisin, ja niihin on vapaa pääsy. Sarjan aloittaa Mikaelinkirkossa 6.6. klo 19 soiva Kuninkaallisia kohtaamisia -konsertti, jossa kuullaan kuninkaallista musiikkia Euroopan palatseista Ruut Kiisken johtaman Camerata Vihti -kamariorkesterin, Katri Vanhamäen, Kirsi Lemposen ja Heli Kantolan tulkitsemana. Katso lisätietoa: metrollamusiikkiin.fi

Helsingin urkukesä -festivaali on Metrolla musiikkiin -sarjan tavoin merkittävä osa kesän klassista konserttitarjontaa. Keskustan alueen kirkoissa soiva Helsingin urkukesä on konserttimäärältään Suomen laajin musiikkifestivaali: tapahtumia on yhteensä 113. Kantavana ajatuksena on esitellä urkumusiikin monipuolisuutta, mutta festivaalilla kuullaan myös muita instrumentteja ja laulua. Festivaalin iltakonsertit ovat maksullisia. Avajaiskonsertti järjestetään Kallion kirkossa 5.6. klo 19. Katso lisätietoa: urkukesä.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.