null ”Ihmisoikeuksien on mentävä Raamatun edelle” – Onko näin?

Puheenvuorot

”Ihmisoikeuksien on mentävä Raamatun edelle” – Onko näin?

Satu Kantola, Lauri Vartiainen ja Elina Vuola pohtivat Raamatun suhdetta ihmisoikeuksiin.

Satu Kantola. Kuva: Ari Vitikainen

Satu Kantola. Kuva: Ari Vitikainen

”Jumala on luonut jokaisen ihmisen kuvakseen, kaltaisekseen ja työtoverikseen. Tästä nousee jokaisen ihmisen loukkaamaton ihmisarvo, joka on ihmisoikeuksien perusta. Hahmotan niin, että länsimainen käsitys ihmisoikeuksista nousee kristinuskon ja Raamatun sanomasta. Ihmisoikeudet eivät voi mennä Raamatun edelle tai tulla sen jäljessä.

Raamattu ja ihmisoikeudet eivät ole ristiriidassa keskenään, eivätkä ne ole vaihtoehtoja. Kristityn tehtävä on aina ja kaikkialla puolustaa jakamattomia ihmisoikeuksia ja vastustaa voimia, jotka riistävät ihmiseltä hänen arvonsa. Näin seuraamme Jeesusta, joka omalla esimerkillään palautti oman aikansa yhteiskunnassa arvottomille heidän ihmisarvonsa.”

Satu Kantola, Suomen Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja

Lauri Vartiainen. Kuva. Erik Vartiainen.

Lauri Vartiainen. Kuva. Erik Vartiainen.

”Raamatun ja ihmisoikeuksien asettaminen vastakkain kertoo usein siitä, että kysyjä ei lue Raamattua kristillisen uskonymmärryksen läpi tai sitten hän määrittelee ihmisoikeudet erikoisella tavalla.

YK:n ihmisoikeuksien julistus painottaa erityisesti fyysistä koskemattomuutta, oikeutta perustoimeentuloon, sanan- ja kokoontumisvapautta, yhdenvertaisuutta lain edessä, omantunnon ja uskonnon vapautta sekä oikeutta opetukseen.

Näitä Raamattu ajaa. Ennen kristinuskon voittoa ’sivistyneessä’ Euroopassa pedofilia oli sallittua, neljännes ihmisistä eli orjina, ja kaikki verot maksatettiin köyhillä. Yhdeksän kymmenestä oli lukutaidoton.

Kristinusko lähestyy Raamattua ’alhaalta päin’, Jumalan puheena meille ihmisille. Väite ’ihmisoikeuksien on mentävä Raamatun edelle’ tulee taas ’ylhäältä päin’, ihmispuheena, jota omassa viisaudessa seulotaan. Suosittelen luottamaan Raamattuun.”

Lauri Vartiainen, Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtaja

Elina Vuola. Kuva: Veikko Somerpuro.

Elina Vuola. Kuva: Veikko Somerpuro.

”Väite ’ihmisoikeuksien on mentävä Raamatun edelle’ on liian kaksinapainen. Raamattua on käytetty sekä ihmisoikeuksien puolustamiseen että vastustamiseen. Ihonvärin perusteella tapahtuvaa syrjintää ja orjuutta on vastustettu raamatullisin perustein: Jumala on luonut kaikki ihmiset tasavertaisiksi, rasismi on syntiä. Naisten äänioikeutta ja muita oikeuksia on vaadittu vetoamalla Raamattuun.

Kyse ei siis ole siitä, että maallinen eli sekulaari ajattelu olisi tuonut kristinuskolle vieraiksi katsotut ihmisoikeudet kirkkoihin. Kyse on siitä, miten kristillinen ihmiskäsitys ymmärretään kirkkojen sisällä.

Modernilla ihmisoikeusajattelulla on pitkälti kristillinen perusta. Selitysvelka on niillä, jotka katsovat, että nykyinen demokraattisten yhteiskuntien käsitys ihmisoikeuksista olisi Raamatun vastainen.”

– Elina Vuola, globaalin kristinuskon ja uskontodialogian professori

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.