null ”Kastettuna en ole juureton” – Vantaalla perheitä houkutellaan Kastepäivään ilmaisella täytekakulla

– Kasteessa lapselle pyydetään sellaista suojaa, mitä ihminen ei voi antaa, sanoo Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen. Kuva: Esko Jämsä.

– Kasteessa lapselle pyydetään sellaista suojaa, mitä ihminen ei voi antaa, sanoo Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen. Kuva: Esko Jämsä.

Ajankohtaista

”Kastettuna en ole juureton” – Vantaalla perheitä houkutellaan Kastepäivään ilmaisella täytekakulla

– Kasteessa lapselle pyydetään sellaista suojaa, mitä ihminen ei voi antaa, sanoo Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen.

Matalan kynnyksen Kastepäivää on vietetty Vantaan seurakunnissa joka vuosi, mutta tänä vuonna päivään panostetaan erityisesti. Kun Maailman terveysjärjestö WHO maaliskuussa 2020 julisti koronavirustilanteen pandemiaksi, kirkot pantiin kiinni ja kastejuhlat peruttiin.

– Kastepäivän ideana on helppous ja vaivattomuus. Vanhempien ei itse tarvitse hankkia tai ostaa mitään, vaan seurakuntaan voi tulla valmiiseen pöytään, sanoo pappi Johanna Jakonen Tikkurilan seurakunnasta.

Joissain perheissä on esimerkiksi käytössä suvun vanha kastemekko tai oma kastemalja.
– Johanna Jakonen

Kastepäivä ei kuitenkaan ole mikään drive in -tyyppinen liukuhihnatempaus. Oman kotiseurakunnan pappi ottaa yhteyden kaikkiin niihin koteihin, jotka ilmoittautuvat Kastepäivään. Sitä vietetään Vantaan kirkoissa tai kappeleilla sunnuntaina 10. lokakuuta. 

– Jokainen kastejuhla suunnitellaan yksilöllisesti. Kastetilaisuuteen on varattu puoli tuntia aikaa. Perheet itse suunnittelevat kastepapin kanssa, millaisen juhlan he haluavat. Joissain perheissä on esimerkiksi käytössä suvun vanha kastemekko tai oma kastemalja. Toiset taas ehkä haluavat tuoda oman lisänsä ottamalla kasteveden vaikkapa kesämökkirannan vedestä, ja juhlassa on mahdollisuus esimerkiksi perheen tai suvun omalle musiikkiesitykselle, Jakonen sanoo.

– Kastepäivän ideana on helppous ja vaivattomuus, sanoo Tikkurilan seurakunnan pappi Johanna Jakonen. Kuva: Tikkurilan seurakunta.

– Kastepäivän ideana on helppous ja vaivattomuus, sanoo Tikkurilan seurakunnan pappi Johanna Jakonen. Kuva: Tikkurilan seurakunta.

Viime vuosina yhä useampi on kokenut, että kaste itsessään on niin vahva teko, ettei sitä haluta lapselle kuulematta tämän omaa mielipidettä. Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen on huomannut, että samaan aikaan kasteesta on tullut tietoinen valinta.

– Monet ovat myös tietoisesti halunneet pitää yllä perinteitä, koska niiden avulla liitytään osaksi suurempaa kertomusta. Ihmiset antavat joka tapauksessa lapsilleen kielen, kulttuurin ja arvomaailman ilman, että siihen kysytään lupa lapsilta, Tuominen sanoo.

Mene ja tiedä. Vaikka itse arpoisin, onko Jumala olemassa vai ei, lapsi ei kasteessa ainakaan jää paitsi Jumalan suojasta.

– Kun kastekeskusteluissa kysellään vanhempien toiveita ja arvoja, useimmiten keskustelussa tulevat esiin sellaiset sanat kuin rakkaus, turva, lämpö, syli ja suoja. Vanhempien syvin toive on, että lapsi saisi rakkautta ja olisi turvassa. Nämä täysin samat sanat ovat myös kristinuskon ytimessä. Kasteessa lapselle pyydetään sellaista suojaa, mitä ihminen ei voi antaa.

Tuominen kertoo eräästä perheenisästä, joka vastatessaan kastekoteihin tehtyyn kyselyyn kirjoitti: ”Mene ja tiedä. Vaikka itse arpoisin, onko Jumala olemassa vai ei, lapsi ei kasteessa ainakaan jää paitsi Jumalan suojasta.”

– Kirkko uskoo, että kasteessa Jumala pitää salatulla tavalla aivan erityistä huolta lapsesta.

– Kun kastekeskusteluissa kysellään vanhempien toiveita ja arvoja, useimmiten keskustelussa tulevat esiin sellaiset sanat kuin rakkaus, turva, lämpö, syli ja suoja, sanoo Hans Tuominen. Kuva: Esko Jämsä.

– Kun kastekeskusteluissa kysellään vanhempien toiveita ja arvoja, useimmiten keskustelussa tulevat esiin sellaiset sanat kuin rakkaus, turva, lämpö, syli ja suoja, sanoo Hans Tuominen. Kuva: Esko Jämsä.

Kaste muistuttaa myös siitä, että elämää ei voi hallita

Tänä vuonna Vantaan seurakunnat päättivät, että jokainen kasteperhe saa kymmenelle hengelle leivotun kastekakun ilmaiseksi.

– Perheet voivat valita, haluavatko he nauttia kastekahvit kirkolla vai ottavatko kastekakun mukaan kotona järjestettäviin juhliin, Johanna Jakonen sanoo.

Nykyään yhä useammassa kirkossa on myös kastepuu, johon uusien kastettujen etunimet ripustetaan.

Lapsen syntymässä, kasvussa ja kehityksessä olemme elämän ihmeen äärellä. 
– Johanna Jakonen

– Kaste on portti, jossa ihminen toivotetaan tervetulleeksi kristittyjen yhteyteen. Kastettuna en ole juureton vaan kuulun yhteisöön, joka tahtoo hyvää, Jakonen luonnehtii.

Kaste on ilon ja rakkauden juhla, mutta se muistuttaa myös siitä, että on asioita, joihin ihminen itse ei voi vaikuttaa.

– Jokaisen lapsen odotus on jännittävää aikaa. Lapsen syntymässä, kasvussa ja kehityksessä olemme elämän ihmeen äärellä. Kasteessa pyydetään lapselle Jumalan siunausta. Se muistuttaa siitä, että kenenkään elämä ei ole ihmisen omassa varassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.