null ”Koska meillä ei ollut rahaa koneeseen, yritin selvitä opinnoista kännykällä” – vantaalaisnuori sai seurakunnalta Kaikille kone -kampanjan tietokoneen

Kasmir (pienessä kuvassa) esiintyy 24.11. konsertissa, jossa kerätään varoja  Kaikille kone -kampanjaan. Isomman kuvan henkilö ei liity juttuun.

Kasmir (pienessä kuvassa) esiintyy 24.11. konsertissa, jossa kerätään varoja Kaikille kone -kampanjaan. Isomman kuvan henkilö ei liity juttuun.

”Koska meillä ei ollut rahaa koneeseen, yritin selvitä opinnoista kännykällä” – vantaalaisnuori sai seurakunnalta Kaikille kone -kampanjan tietokoneen

Yli satatuhatta nuorta kasvaa perheessä, jonka tulot jäävät köyhyysrajan alapuolelle. Noin 10 000 koululaiselta puuttuu tietokone. Kasmirin konsertti kerää rahaa tietokoneisiin.

Vantaalainen Sami opiskelee toista vuotta ammattioppilaitoksessa pääkaupunkiseudulla. Hän tarvitsee tietokonetta opinnoissaan. Hänen perheellään ei ole varaa sellaista hankkia, joten hän yritti selvitä tehtävistä kännykällä.

– Äitini on yksinhuoltaja. Ei hänellä ole rahaa hankkia tietokonetta kotiin. Yritin kysyä konetta lainaksi koulusta, mutta en saanut. Tein sitten koko ensimmäisen vuoden kännykällä niitä tehtäviä, joita toiset tekivät koneella. Ei se helppoa ollut, varsinkin kun koronan vuoksi siirryttiin etäopiskeluun, Sami kertoo.

Samin mukaan oli hankalaa tehdä esimerkiksi esitelmiä, joihin tarvitaan yhtä aikaa monia ohjelmia ja joihin pitää liittää kuvia. Pieneen näyttöön ei paljon materiaalia mahdu. Lisäksi samaan aikaan piti pitää sosiaalisen median työkalujen avulla yhteyttä opettajiin ja muihin oppilaisiin. Häneltä kului tehtäviin paljon aikaa.

Sitten apu löytyi yllättävästi seurakunnan kautta. Hänen äitinsä otti yhteyttä diakoniatyöntekijään, joka tutustui perheen elämäntilanteeseen ja hankki koneen sekä siinä tarvittavat ohjelmat. Kone saatiin Kaikille kone -kampanjan kautta.

– Lahjoituksena saatu tietokone on iso helpotus elämässä. Nyt olen saanut tehtävät ajoissa ja hyvin tehtyä ja vielä kehuja opettajilta. On ollut mukava näyttää äidille hyviä numeroita. Oma opiskelumotivaatio on korkealla, Sami iloitsee.

Totta kai tiesin, etten ole ainoa, vaikka koulukavereissa ei tietääkseni muita ole. Sitä en osannut ajatella, että määrä on noin suuri.

– Vantaalainen Sami

Sami kertoo, että tiukka taloustilanne näkyy myös siinä, ettei hänellä ole varaa paljon rahaa vieviin harrastuksiin. Hän yllättyy, kun kuulee, että yli satatuhatta suomalaista kasvaa perheessä, jonka tulotaso jää köyhyysrajan alapuolelle. Viime keväänä tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 10 000 nuorelta puuttui koulunkäynnissä tarvittava tietokone.

– Totta kai tiesin, etten ole ainoa, vaikka koulukavereissa ei tietääkseni muita ole. Sitä en osannut ajatella, että määrä on noin suuri. Hyvä, että ongelma nousee esille ja toivottavasti sille jotain myös tehdään, Sami sanoo.

Kaikille kone -kampanja on lahjoittanut jo 2 813 tietokonetta niitä opinnoissaan tarvitseville vähävaraisille koululaisille ja opiskelijoille. Kampanja ottaa vastaan hyväkuntoisia käytettyjä koneita, tyhjentää ne tiedoista ja jakaa ne seurakuntien diakoniatyön kautta. Jaleussa käytetään hyödyksi hyväntekeväisyyspalvelu Kotimaanavun verkostoja.

Hyväntekeväisyyshankkeessa on vapaaehtoisvoimin mukana joukko teknologiayrityksiä ja yhteiskunnan toimijoita. Lahjoitusvaroja tarvitaan myös käyttöjärjestelmälisenssien hankintaan.

Kaikille kone -kampanja käynnistyi alun perin jouluna 2015, jolloin pelialan tekijät saivat idean kerätä yrityksiltä käytettyjä tietokoneita oppilaille, joilla ei muuten ole varaa sellaisia hankkia. Kaikille kone -kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Vaikka Sami ja tuhannet muut ovat saaneet koneen, tuhannet nuoret ovat vielä ilman. Niinpä kampanjan hyväksi järjestetään Tavastialla hyväntekeväisyyskonsertti yhteistyössä Radio Novan kanssa. Artistina 24.11. kello 20 alkavassa konsertissa on Kasmir ja juontajana Esko Eerikäinen.

Koronapandemian vuoksi konsertti lähetetään suoratoistona Radio Novan nettisivuilta, osoitteessa radionova.fi/kaikillekone. Konserttia voi seurata ilmaiseksi. Kannatuslipuilla voi tukea konsertin tuottoa. Lahjoituksia kampanjaan voi tehdä kaikillekone.fi-sivuston kautta.

Samin nimi on muutettu.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: