null ”Ihmiset laulavat mielellään lauluja, jotka liittyvät tiettyihin kohtiin vuotta, kuten kesään” − Vantaan seurakuntien juhannusjuhlan ohjelmassa on kansanlaulukirkko

Kanttori Jussi Salonen soittaa perinteisiä suomalaisia kansansävelmiä Vantaan seurakuntien yhteisessä juhannusjuhlassa. 

Kanttori Jussi Salonen soittaa perinteisiä suomalaisia kansansävelmiä Vantaan seurakuntien yhteisessä juhannusjuhlassa. 

Ajankohtaista

”Ihmiset laulavat mielellään lauluja, jotka liittyvät tiettyihin kohtiin vuotta, kuten kesään” − Vantaan seurakuntien juhannusjuhlan ohjelmassa on kansanlaulukirkko

Kanttori Jussi Salonen toivoo, että ihmiset  liittyvät juhannuksena yhteislauluun.

Vantaan seurakuntien perinteinen juhannusjuhla järjestetään taas vuoden tauon jälkeen. Juhla toteutetaan kahtena pienempänä tilaisuutena, koska vierasmäärää on rajoitettu kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Juhannusjuhlien juontaja, Korson pappi Jani Vanhala, ­­­on juhlista mielissään.

− Meillä seurakunnassa olisi hirveästi halua järjestää erilaisia tapahtumia, mutta koronarajoitukset ovat ne tähän asti estäneet. Juhannusjuhla on perinne, ja se on aina kerännyt ihmisiä. Hienoa, että voimme toteuttaa juhlan tänä vuonna. 

Juhlat pidetään Vantaan Pyhän Laurin kirkon pappilan puistossa. Pappilan rouva Nathalia Crohns perusti puiston 1800-luvun puolivälin tienoilla.

Tilaisuudessa on luvassa kansanlaulukirkko sekä ilmainen makkara-, pulla- ja kahvitarjoilu.

Kansanlaulukirkkoa saapuu säestämään haitarilla Korson kanttori Jussi Salonen.

Tuonne taakse metsämaan, Saunavihdat, Kotimaani ompi Suomi. Kansanlaulukirkon sävelmät ovat perinteisiä suomalaisia kansanlauluja, joihin Anna-Mari Kaskinen on tehnyt hengelliset sanoitukset.

Mikä on kanttorin lempilaulu kansanlaulukirkon sävelmistä?

Tääl yksinäni laulelen -sävelmän uusi sanoitus on upea. Se on kiitoslaulu ja se alkaa todella nostattavasti ”On ylistetty Herramme”, Salonen sanoo.

Jussi Salonen ei olekaan mikä tahansa kanttori.

Hän aloitti haitarinsoiton jo nelivuotiaana pikkunassikkana. Haitarin hän valitsi siksi, että isoisä ja eno olivat taitavia soittajia. Haitarin lisäksi Salonen soittaa pianoa, urkuja sekä pikkuisen cembaloa. Rakkain instrumentti on kuitenkin ääni.

Salonen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta sekä kanttoriksi että oopperalaulajaksi. Lisäksi hän on opiskellut laulamista Montrealissa ja Berliinissä. Salonen on tehnyt pieniä oopperarooleja Kansallisoopperan lavalla: Wagnerin Mestarilaulajissa hän esitti yhtä mestarilaulajista ja Parsifalissa neljättä knaappia eli keskiaikaisen ritarin oppipoikaa. 

Keskeinen osa kansanlaulukirkkoa on yhteislaulu. Pappi Jani Vanhala on huomannut, että laulaminen on ihmisille tärkeää.

− Ihmiset laulavat mielellään sellaisia lauluja, jotka liittyvät tiettyihin kohtiin vuotta, kuten kesään, Vanhala sanoo.

Laulaminen on yhteisöllinen asia. Sitä voi tehdä ihan vain siksi, että se on kivaa. 
− Jussi Salonen

Kanttori Jussi Salosen mielestä ihmiset voisivat laulaa enemmän ja uskaliaammin. Turhan monella tuntuu olevan estoja laulamisen suhteen. Taustalla saattaa piillä edelleen vaikkapa peruskoulun laulukokeesta saatu huono arvosana.

− Laulu kuuluu kaikille. Se on osa ihmisten arkea ja elämää. Riparilaiset innostuvat vielä laulamisesta rippikoululeirillä, mutta sitten jotain tapahtuu ja laulaminen jää monilta pois, Salonen sanoo.

− Laulaminen on yhteisöllinen asia. Sitä voi tehdä ihan vain siksi, että se on kivaa. Ei tarvitse ylittää jotain kuvitteellista osaamistasoa.

Yhteislaulujen lisäksi Salonen soittaa juhannusjuhlissa kesäistä suomalaista musiikkia.

Juhannuksesta kanttorille tulee ensimmäisenä mieleen yötön yö, Suomen luonto ja kesän valo.

−Juhannuksena lähden mielelläni järven rannalle. Tämä juhannus menee kaupungissa, koska olen töissä. Sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen lähden viettämään jälkijuhannusta parin kaverin kanssa mökille.

Jani Vanhala toivottaa kaikki tervetulleiksi juhannusjuhlaan ja lähettää terveisiä seurakuntalaisille.

− Iloitkaa kesästä. On mukavaa, että kesä mahdollistaa taas yhdessäolon ja monet muut asiat, joista on viime aikoina jääty paitsi. 

Kanttori Jussi Salonen soittaa Päivän laulun. Sen sävelmä on tuttu kansanlaulu Kotimaani ompi Suomi. Hengellinen sanoitus on Anna-Mari Kaskisen käsialaa. 

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.