null DJ Santeri Kujala järjestää open air -juhlia, joissa ihmiset kohdataan empatialla

Ennen Santeri Kujala fanitti metallimusiikkia, mutta vuonna 2017 tapahtui käänne.

Ennen Santeri Kujala fanitti metallimusiikkia, mutta vuonna 2017 tapahtui käänne.

Hyvä elämä

DJ Santeri Kujala järjestää open air -juhlia, joissa ihmiset kohdataan empatialla

Santeri Kujala, 22, soittaa konemusiikkia siellä, missä pyydetään. Hänelle vapaus on pyhää.

Lokaatio, äänentoisto ja porukka, jolla on intressi ulkoilmatapahtuman järjestämiseen. Näillä eväillä syntyvät open air -ulkoilmatapahtumat, jotka kasvattivat viime kesänä suosiotaan. Juhlia järjestämässä ollut Santeri Kujala povaa, että käsillä olevasta kesästä on tulossa mieletön.

– Ulkoilmatapahtuman järjestäminen vaatii soittolaitteiston, pari logistiikasta huolehtivaa kaveria sekä viestiä puskaradioon: täältä löytyy. Illan mittaan viesti kulkee, ja loppuillasta paikalla saattaa olla parisataa ihmistä, hän kertoo.

Kyse on tee se itse -periaatteella järjestetyistä ulkoilmatapahtumista, joiden määrä räjähti Helsingissä koronarajoitusten myötä. Juhlat muodostuvat yleensä kaupungin laitamille, joutomaille tai luonnon helmaan. Tapahtumasta ilmoitetaan etukäteen julkisesti sosiaalisessa mediassa tai yksityisesti omalle tuttavapiirille. Osa löytää paikan päälle musiikkia seuraamalla. 

– Viime kesän tilanne antoi aloitteleville DJ:ille mahdollisuuksia päästä soittamaan enemmän. Koronarajoitukset ovat yhä voimassa, joten tämä kesä on hyvä käyttää omaehtoiseen tee se itse -kulttuurin rakentamiseen. Viime kesä oli hyvä osoitus siitä, että kyllä me suomalaisetkin tuppisuukansana haluamme yhteisöllisyyttä.

Osa illan atmosfääriä on se, että jokainen saa olla sitä mitä on eikä tarvitse olla pelkoa siitä, että joku tulee iholle tai tuomitsemaan

Useissa tapahtumissa on esillä turvallisen tilan malli, joka kannustaa kohtaamaan kanssajuhlijat empatialla. Ajatus on lähtöisin 1980-luvun lopulla nousseesta rave-kulttuurista.

– Yleensä kaikki häiriökäyttäytyminen, kuten syrjintä, rasismi ja seksismi, on kiellettyä. Jos koetaan, että joku ei mallia noudata, hän lentää tapahtumasta aika nopeasti pihalle. Mielestäni osa koko illan atmosfääriä on se, että jokainen saa olla sitä mitä on, eikä tarvitse olla pelkoa siitä, että joku tulee iholle tai tuomitsemaan.

Kujala oli vannoutunut rock- ja metallimusiikin kuuntelija ennen kuin löysi konemusiikin. Ensikosketus konemusiikkiin tuli vuonna 2017 yksityisessä tapahtumassa.

– En tiennyt yhtään, mikä homman nimi on. Peremmällä olijat juttelivat ja ottivat rennosti. Mitä lähemmäs menin musiikkia, sitä enemmän tunnelma muuttui. Lähempänä soittajaa huomasin ihmisten keskittyvän syvemmin musiikkiin. Ihmettelin siinä hetken, että vau. Tämä äänenpaine tuntuu aika jännältä, ja muutkin ihmiset tässä ympärilläni kokevat sen todennäköisesti samalla tavalla. Tässä on joku juttu, mistä tykkään tosi paljon.

Pian Kujala perehtyi itse levyjen soittamiseen. Ensimmäinen virallinen DJ-keikka oli samassa juhlapaikassa, jossa hän oli itse saanut ensikokemuksensa.

– Kyllä se on siistimpi tunne, kun itsellä on avaimet kädessä siihen, että kuinka kivaa niillä muilla tulee siellä olemaan. Pystyn mahdollistamaan toivon mukaan saman fiiliksen, jonka itse silloin koin.

Kujalalle pyhää on vapaus ja elämästä nauttiminen. 

– Koen, että itse pystyn bailaamaan rauhassa ja mielekkäämmin turvallisen tilan periaatetta liputtavissa bileissä. Se on periaate, joka tekee bileistä hyvät, ja sillä on valtavan suuri merkitys siihen ilmapiiriin, joka siellä on.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.