null Tiktok-tanssihaaste kannustaa riparilaisia liikkumaan  – ”Toivottavasti saadaan some liekkeihin”

Lauttasaaressa asuva Pinja Pöllänen lähtee tänä kesänä ensimmäistä kertaa isoseksi rippikoululeirille. 

Lauttasaaressa asuva Pinja Pöllänen lähtee tänä kesänä ensimmäistä kertaa isoseksi rippikoululeirille. 

Ajankohtaista

Tiktok-tanssihaaste kannustaa riparilaisia liikkumaan  – ”Toivottavasti saadaan some liekkeihin”

Luotu liikkumaan -hankkeen tanssihaaste levittää yhteisöllisyyden ja liikkumisen ilosanomaa. Hankkeen pääosassa ovat nuoret.

Tänä kesänä rippikoululaisilla on ensimmäistä kertaa ikioma riparitanssi, jolla on #rauha-teema. Tiktok-tanssin on suunnitellut 16-vuotias lauttasaarelainen liikuntainnostajaisonen Pinja Pöllänen.

−Tiktokit ovat lyhyitä ja ne jäävät helposti mieleen, joten ajattelimme, että se voisi olla hauska tapa innostaa kaikki liikkumaan, Pöllänen sanoo.

Kun Pölläseltä kysyttiin keväällä isoskoulutuksessa, haluaisiko hän ottaa tehtäväkseen Tiktok-tanssihaasteen suunnittelun, Pöllänen lähti mielellään mukaan. Aluksi piti valita sopiva musiikki. Pöllänen pyysi apua ystävältään Ainolta, joka on myös lähdössä tänä kesänä isoseksi rippikoululeirille. Ystävykset valitsivat Risto Räppääjä -elokuvista tutun Elämä ei ole hassumpaa -laulun, jonka päälle on laitettu tanssittava biitti.

Pinja Pöllänen on harrastanut tanssia jo yhdeksän vuotta. Hän käy tanssitunneilla viisi kertaa viikossa. 

Pinja Pöllänen on harrastanut tanssia jo yhdeksän vuotta. Hän käy tanssitunneilla viisi kertaa viikossa. 

Pölläsellä meni pari tuntia 15 sekuntia pitkän koreografian suunnittelemiseen.

−Aluksi mietin tanssia liian monimutkaisesti. Siinä meni jonkin aikaa, kun mietin oikeaa vaikeustasoa, ja mitkä ovat oikeita liikkeitä. Kun koreografia oli valmis, Pöllänen kokosi ryhmän seurakuntanuoria, joiden kanssa he kuvasivat tanssin. Video julkaistiin maanantaina 7.6. Luotu liikkumaan -hankkeen @liikuntainnostajat-Tiktok-kanavalla. Videota on levitetty ympäri Suomen seurakuntia. Tarkoitus on, että nuoret harjoittelisivat tanssia yhdessä rippikoululeireillä, tekisivät videoita ja lataisivat niitä Tiktokiin.


Katso videolta, miltä tanssi näyttää:

Toista video

Liikkumista ilon kautta

Rippikoulujen Tiktok-tanssihaaste lähti Satu Rathgeberin ideasta. Rathgeber toimii Luotu liikkumaan -hankkeen osa-aikaisena liikuntakoordinaattorina. Hän vastaa myös hankkeen sosiaalisen median kanavista. 

−Ajattelin, että korona-sulun jälkeen olisi tärkeää saada jotain yhteisöllistä kivaa kesäripareille. Siitä lähti liikkeelle idea, että nuoret voisivat keksiä ripareiden oman tanssin Tiktokiin. Sitä kautta he levittäisivät yhteisöllisyyden ja liikkumisen ilosanomaa, Rathgeber sanoo.

Lasten ja nuorten keskuksen toteuttama Luotu liikkumaan -hanke alkoi vuonna 2020, ja se on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama. Hankkeessa koulutetaan rippikouluisosia liikuntainnostajiksi.

Nuoret ovat todella taitavia keksimään kivaa höntsäliikuntaa. 

− Satu Rathgeber

Tarkoituksena on innostaa vähän liikkuvia nuoria matalan kynnyksen liikuntaan, jossa ei tarvitse olla urheilullisia taitoja tai kykyjä.

−Nuoret ovat todella taitavia keksimään kivaa höntsäliikuntaa. Aina ei tarvitse urheilla. Jalkapalloakin voi pelata vaikka viidellä pallolla yhtä aikaa tai pehmeällä pallolla. Haluamme, että liikkuminen tapahtuu ilon kautta ja ilman suorituspaineita. Rathgeber on ripareiden Tiktok-tanssihaasteesta innoissaan.

− Toivottavasti saadaan some liekkeihin, hän sanoo.

Pinja Pölläsen soittaa kesätyökseen nuorille tarkoitetussa bändissä. “Teemme keikkoja ja opettelemme itse sovittamaan kappaleita.

Pinja Pölläsen soittaa kesätyökseen nuorille tarkoitetussa bändissä. “Teemme keikkoja ja opettelemme itse sovittamaan kappaleita."

”Toivon kovasti, että ihmiset lähtevät rohkeasti mukaan”

Pinja Pöllänen lähtee rippikoululeirille isoseksi heinäkuun lopussa. Sitä ennen ohjelmassa on kesätöitä nuorten bändissä ja tanssiharjoituksia. Pöllänen on tanssinut 7-vuotiaasta lähtien hiphopia, balettia ja nykytanssia. Normaalioloissa tanssitreenejä olisi viisi kertaa viikossa. Tanssiopetukseen on kuulunut myös omien askelkuvioiden luomista ja niiden kokoamista tanssiksi.

Ihmisillä on todella monenlaisia mielipiteitä Tiktokista. 

− Pinja Pöllänen

Riparitanssi on Pölläsen ensimmäinen koreografia, jonka hän on tehnyt Tiktokiin. Toisten tekemiä tansseja hän on opetellut sieltä. Hänen lempitanssinsa Tiktokissa on Renegade, joka on yksi maailman suosituimmista sovellukseen ladatuista tanssivideoista. Millaiset odotukset hänellä on #rauha-riparitanssin suhteen?

− Voi olla, että siitä innostutaan tai sitten ei. Ihmisillä on todella monenlaisia mielipiteitä Tiktokista. Toivon kovasti, että he lähtevät rohkeasti mukaan ja unohtavat, että joidenkin mielestä Tiktok on nolo tai tanssiminen on noloa, Pöllänen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.