null Cityihminen voi tehdä minipyhiinvaelluksen kaupunkiluontoon – Helsingin ensimmäiset reitit julkaistaan sovelluksena

Saara Valkama pysähtyi pyhiinvaelluksella Uutelan Kappelikiven luona.

Saara Valkama pysähtyi pyhiinvaelluksella Uutelan Kappelikiven luona.

Ajankohtaista Hengellisyys

Cityihminen voi tehdä minipyhiinvaelluksen kaupunkiluontoon – Helsingin ensimmäiset reitit julkaistaan sovelluksena

Ei tarvitse matkustaa ulkomaille tai varata viikon lomaa päästäkseen rauhoittumaan pyhiinvaellukselle.

Tampereella niitä on 30, Turussa kaksi. Espoon Nuuksiosta löytyy sellainen, ja nyt myös pääkaupunki on saanut omansa: mobiilisti eli älypuhelimen avulla kuljettavat pyhiinvaellusreitit Seurasaareen ja Vuosaaren Uutelaan.

Koronakevät toi mukanaan jotain hyvääkin. Sosionomi-diakoniopiskelija Saara Valkama suoritti työharjoittelua Sininauhaliiton Vihreässä Veräjässä, joka käyttää luontoa kuntoutuksen tukena Skatan tilalla Uutelassa. Kun koronan vuoksi asiakkaita ei voinut tavata normaalisti, syntyi idea kehittää pyhiinvaellusreitti.

Mukana suunnittelussa ovat olleet Töölön seurakunnan pappi Jukka Valkama, Saara Valkaman puoliso, sekä vuosaarelainen pyhiinvaellusohjaaja Lea Purhonen.

Pysähdyspaikat sisältävät harjoitteita läsnäoloon ja mielen rauhoittumiseen sekä tekstejä hengelliseen pohdintaan.

Pysähdyspaikat sisältävät harjoitteita läsnäoloon ja mielen rauhoittumiseen sekä tekstejä hengelliseen pohdintaan.

Kristillinen perinne elää

Pyhiinvaellus on ikivanhaa kristillistä perinnettä. Vanhan määritelmän mukaan vaeltaminen on jaloilla rukoilemista.

– Tietoinen läsnäolo ja ympäristön aistiminen tuovat ihmisen kokonaisvaltaiseen yhteyteen sekä kehon että sielun kanssa, Saara Valkama kuvaa.

Tuulisena syyspäivänä tutustumme Uutelan reittiin. Maastossa ei näy mitään pyhiinvaellusreitin opasteita tai merkkejä. Näkyy vain muutama päiväkävelijä korvissaan kuulokkeet ja kädessään puhelin, jossa pyörii ilmainen Nomadi-sovellus.

Vaeltaja voi kulkea reitin kartan mukaan omaan tahtiinsa ja kuunnella pysähdyspaikoissa mietelmiä, rukouksia ja raamatuntekstejä, välillä musiikkia.

Kiinnitä katseesi edessä olevaan kuuseen. Sillä on vahvat juuret, joiden varassa puu pysyy pystyssä ja saa tarvitsemaansa vettä ja ravinteita. Mistä sinä ammennat elämääsi voimaa ja virvoitusta?

Rauhallinen ääni opastaa myös tekemään pieniä harjoitteita, joista tärkein on hengitykseen ja hetkeen keskittyminen.

– Pyhiinvaelluksella saa kulkea sen luottamuksen varassa, että sinua johdatetaan, sanoo kokenut pyhiinvaellusohjaaja Lea Purhonen.

– Pyhiinvaelluksella saa kulkea sen luottamuksen varassa, että sinua johdatetaan, sanoo kokenut pyhiinvaellusohjaaja Lea Purhonen.

Vuosaaressa on tehty ryhmävaelluksia

– Pyhiinvaellukset ovat olleet osa Vuosaaren seurakunnan toimintaa jo kuusi vuotta. Vakioreittimme kulkee kirkolta satamaan, Merimieskirkolle, Lea Purhonen kertoo.

Vuosaaressa on tehty tähän mennessä ryhmävaelluksia. Mobiilireitti taas mahdollistaa yksin kulkemisen milloin vain ja ympäri vuoden. Sovellusta voi käyttää hiljentymiseen myös kotona. Reittien kesto on tarkkaan harkittu: tottumatonkin jaksaa keskittyä tunnin tai pari.

– Tampereella kaupungin työntekijöillä on mahdollisuus kävellä pyhiinvaellusreitti hiljaisuudessa osana työhyvinvointipäivää, mainitsee Jukka Valkama.

Kehittäjät toivovat, että Helsinkiin syntyisi lisää pyhiinvaellusreittejä eri seurakuntien alueille. 

Saara Valkama, Lea Purhonen ja Jukka Valkama ovat suunnitelleet pyhiinvaellusreitin Uutelaan.

Saara Valkama, Lea Purhonen ja Jukka Valkama ovat suunnitelleet pyhiinvaellusreitin Uutelaan.

Kaksi erilaista reittiä

Seurasaaren pyhiinvaellus on saanut nimekseen Pysähtymisen ja hiljentymisen polku, ja Uutelan polku on Matkaeväitä elämään. Kummallakin reitillä on kymmenen pysähdyspaikkaa. Uutelassa äänitteet ovat kahdessa osassa niin, että sen voi kulkea myös katsomusneutraalisti.

Seurasaaren kolmen kilometrin reitti on esteetön. Uutelan 1,3 kilometrin polulle mahtuu pitkospuita ja rantakalliota.

Reitteihin voi tutustua osoitteessa citynomadi.com hakusanalla Pyhiinvaellus Helsinki. ­Tekstit voi myös tulostaa osoitteessa ­hiljainentila.fi/pyhiinvaellushelsinki sekä Töölön ja Vuosaaren seurakuntien sivuilta.

Valmistelussa ovat olleet mukana Töölön ja Vuosaaren seurakunnat, Helsingin seurakuntayhtymä sekä Sininauhaliitto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.