null ”Nyt me näemme, mitä synti saa aikaan” – Uskonnolliset johtajat tuomitsevat Trumpin kannattajien väkivaltaiset mellakat

Donald Trumpin kannattajat kerääntyivät osoittamaan mieltään Capitol-kukkulalle Washingtoniin. Mielenosoitus yltyi väkivaltaiseksi mellakaksi.

Donald Trumpin kannattajat kerääntyivät osoittamaan mieltään Capitol-kukkulalle Washingtoniin. Mielenosoitus yltyi väkivaltaiseksi mellakaksi.

Ajankohtaista

”Nyt me näemme, mitä synti saa aikaan” – Uskonnolliset johtajat tuomitsevat Trumpin kannattajien väkivaltaiset mellakat

Neljä ihmistä on kuollut presidentti Donald Trumpin kannattajien mellakoissa Capitol-kukkulalla Washingtonissa.

Uskonnolliset johtajat Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa kritisoivat mellakoijia, jotka tunkeutuivat eilen illalla Yhdysvaltain kongressitaloon.

Neljä ihmistä on kuollut presidentti Donald Trumpin kannattajien mielenosoituksessa Washingtonin Capitol-kukkulalla. Aggressiivisesti käyttäytyvät mielenosoittajat eivät hyväksy Yhdysvaltain marraskuista presidentinvaalitulosta, jonka mukaan demokraattien Joe Biden voitti republikaanien Trumpin.

”Emme ikinä uskoneet näkevämme tällaista päivää”, kommentoi Twitterissä julkaistulla videolla Amerikan evankelis-luterilaisen kirkon (ELCA) johtaja, piispa Elizabeth Eaton. ”Olkaamme selkeitä: oikeus kokoontua ja sananvapaus ovat perustuslaillisissa oikeuksissa, mutta tässä ei ole kyse kummastakaan. Kyse ei ole myöskään mielenosoituksesta. Tämä ei ole vain lain rikkomista, vaan uhka demokratiallemme.”

Eatonin mukaan ihmisten tulisi seistä yhdessä rintamassa ja sanoa suoraan, että nyt riittää. Hän rukoili Jumalaa suojelemaan lainsäätäjiä, mellakka-alueella työskenteleviä ihmisiä ja journalisteja, jotka raportoivat tapahtumista.

Katolinen jesuiittapappi ja aktiivinen somekommentaattori James Martin kutsui kongressitalon mellakoita ”kamalaksi tapahtumaksi”.

”Mistä tämä juontuu? Tämä on seurausta valheista, joita presidentti Trump ja monet hänen kannattajansa ovat levitelleet asettaessaan lailliset vaalit kyseenalaisiksi. Tämä on seurausta synnistä. Nyt me näemme, mitä synti saa aikaan. Nyt me näemme, mitä valheet saavat aikaan”, Martin sanoi.

”Meidän on oltava todella selkeitä niistä syntisistä teoista, joita presidentin ja monet hänen kannattajiensa ovat tehneet ja jotka väistämättä johtivat tähän.”

Martin huomauttaa myös, että monet kristilliset johtajat ovat käyttäneet samanlaista kieltä, josta hän nyt soimaa Trumpin kannattajia.

”Mukana on ollut myös katolisia piispoja ja pappeja, jotka puhuivat näistä vaaleista hyvän ja pahan kamppailuna ja sanoivat, että valitun presidentin Joe Bidenin äänestäminen oli kuolemansynti tai että tämän äänestämisestä joutuisi helvettiin”, Martin sanoi. ”Siksi me näimme tänään kylttejä, joissa luki ’Jeesus pelastaa’. Ihmiset uskovat, että Capitol-kukkulan valtaaminen on moraalisesti oikein.”

Martinin mukaan eilisten mellakoiden tulisi olla herätyshuuto katolisille johtajille. ”Olkoon tämä oppitunti meille toimiaksemme enemmän rauhan ja sovinnon puolesta, hillitäksemme puhettamme ja kohdellaksemme toisiamme, myös eri mieltä olevia, aina kunnioituksella ja reilusti.

Tunnettu evankelikaalipappi ja kristillinen kirjailija Rick Warren twiittasi, että Capitol-kukkulan turvajärjestelyjen aseellinen murtaminen on anarkiaa, epäamerikkalaista, maanpetos ja terrorismia. ”Presidentti Trumpin pitää selvästi sanoa kannattajilleen: ’Me hävisimme. Menkää kotiinne.’”

Toinen tunnettu yhdysvaltalainen evankelikaali, baptistisen teologisen seminaarin johtaja Albert Mohler, joka kannatti syksyn vaaleissa Trumpia, kutsui mielenosoituksia anarkiaksi ja sanoi, että Trump on syyllinen sekasorron levittämiseen. ”Rukoile, että Jumala pelastaa meidän tästä.”

Muslimitaustainen uskonnontutkija Reza Aslan jakoi Twitter-seinällään videon, jossa Trump kannustaa kannattajiaan menemään Capitol-kukkulalle osoittamaan mieltä. ”Jos Trump olisi pakistanilainen, me olisimme jo tappaneet hänet droneiskussa”, Aslan kirjoitti.

Englannin Anglikaanikirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby pyysi Twitterissä ihmisiä rukoilemaan Yhdysvaltojen, ”tähän asti maailman suurimman demokratian puolustajan”, puolesta, ”kun se kohtaa valtavan järkytyksen”.

Myös Suomen luterilaisen kirkon piispat ovat kommentoineet Yhdysvaltain mellakoita. Arkkipiispa Tapio Luoma twiittasi olevansa huolestunut uutisista, jotka ”osoittavat, miten vihan ja valheen yhdistelmä voi vallata ajatukset ja saada aikaan tekoja, jotka nakertavat sitä, mitä vaivalla on rakennettu yhteiseksi hyväksi”.

”Loppiainen päätyy dramaattisiin kuviin Washingtonista. Tällaista voi tapahtua monessa maassa, mutta vaikea uskoa, että Yhdysvalloissa”, kirjoitti Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Espoon piispa Kaisamari Hintikka twiittasi, että Yhdysvaltain tapahtumilla ei ole mitään tekemistä lain, järjestyksen tai demokratian kanssa. ”Rukoilemme kaikkien niiden puolesta, jotka tekevät töitä sen eteen että rauhanomainen vallanvaihto on kuitenkin vielä mahdollista.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.