QAnon yhdistää vanhoja uskonnollisia myyttejä politiikkaan ja digiaikaan – ”Koronavirus räjäytti salaliittoteorioiden pankin”, sanoo apulaisprofessori Katja Valaskivi
Maailmaa hallitsee salaliitto, äärimmäinen pahuus. Pandemia on osa salaliittoa. Ei hätää: pelastaja on tulossa. Onko kertomus Raamatun Ilmestyskirjasta? Ei, vaan salaliittoteoria QAnonista.
”On täysin selvää, että nyt on käynnissä historiallinen operaatio ja meneillään on kamppailu ihmiskunnan tulevaisuudesta, valon taistelusta pimeyttä vastaan.”
Tämä kommentti on QAnonin suomalaiselta Facebook-sivulta. QAnon on digitaalisen ajan salaliittoteoria, jonka ympärille on syntynyt yhteisö. Se toimii sosiaalisessa mediassa ja kerää puoleensa ihmisiä, jotka suhtautuvat epäluuloisesti vallanpitäjiin ja journalistiseen mediaan.
QAnonista on tullut verkosto, liike ja virtaus, johon liittyy monenlaisin vaihtoehtoisiin maailmanselityksiin uskovia. QAnonissa heitä yhdistää uskomus siitä, että käynnissä on hyvän ja pahan taistelu. QAnonin mukaan maailmaa hallitsee pedofiilien satanistinen verkosto, josta he käyttävät nimityksiä cabal ja syvä valtio. Sitä vastaan taistelee presidentti Donald Trump. Lopulta, myrskyn jälkeen, hän paljastaa salaliiton ja vangituttaa sen edustajat.
Trumpin vastapuolella ovat suomalaisella julkisella QAnon -sivustolla julkaistun kommentin mukaan ”kaiken maailman clintonit, bidenit, macronit, merkelit, gatesit, CIAt, mossadit, think tankit, sorokset, satanistit, keskuspankkiirit, YLEt, WHOt… jotka haluavat KONTROLLOIDA sinua”. Kohta ”planeetan suurin demoni”, Hillary Clinton joutuu syytteeseen rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Koronapandemia on QAnoniin uskovien mukaan osa pahaa salaliittoa.
Koronapandemia on QAnoniin uskovien mukaan osa tätä pahaa salaliittoa. Se on pantu tarkoituksella liikkeelle horjuttamaan Trumpin kannatusta, vaikka koronaan ei QAnonin mukaan kuole juuri kukaan. Kuolleisuusluvut ovat heidän mukaansa hämäystä tai liioiteltuja.
Testaukset, rajojen sulkemiset, kasvomaskit ja puhelinsovellukset, kuten suomalainen Koronavilkku, on QAnonin mukaan tarkoitettu ihmisten kontrollointiin, ei sairauden torjuntaan. Rokotusten varjolla ihmisiin väitetään istutettavan mikrosiru, asialla on salaliiton jäsen Bill Gates. Myös Suomen Facebook-ryhmässä on runsaasti rokotevastaista ja viranomaisten toimia epäilevää aineistoa.
QAnon on nimennyt valta- eli valemediaksi kaikki, jotka ovat sen kanssa eri mieltä. Valemedia pitää sen mukaan ihmisiä pimennossa. Siksi ihmisiä kehotetaan ottamaan itse selvää tutkimalla QAnonin aineistoja ja salaperäisen Q:n jakamia droppeja eli leivänmuruja. Asioita tutkimalla pääsee sitten mukaan etujoukkoon, niihin, jotka tietävät. Jos välit läheisiin katkeavat, tilalla on uusi samanmielisten someyhteisö.
Suomalaisella QAnon-sivustolla on noin 2500 seuraajaa, osa uteliaisuuttaan, osa ehkä vitsinä, mutta suuri osa täysin vakavissaan. Euroopassa QAnonilla arvioidaan olevan lähes puoli miljoonaa kannattajaa, Yhdysvalloissa miljoonia.
Miksi tämä muistuttaa uskontoa? Mikä saa ihmiset uskomaan tähän? Millaisia poliittisia tavoitteita QAnon palvelee? Kirkko ja kaupunki perehtyi asiaan tutustumalla QAnonin sivuihin ja aiheeseen liittyvään media-aineistoon Suomessa ja maailmalla sekä haastattelemalla kolmea salaliittoteorioihin perehtynyttä asiantuntijaa.
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan apulaisprofessori Katja Valaskivi on uskontoon ja digitaaliseen maailmaan erikoistunut mediatutkija, joka on toinen Salaliittoteorioiden politiikka -nimisen tutkimushankkeen vetäjistä. Jussi Sohlberg on uskontotieteilijä Kirkon tutkimuskeskuksesta. Janne ”Rysky” Riiheläinen on tietokirjailija, Ylen kolumnisti ja turvallispolitiikan keskustelija, joka pitää Uusi maanpuolustus -nimistä blogia ja seuraa erilaisia ääriliikkeitä, myös QAnonia.
Korona avasi ikkunan vaihtoehtoisille maailmanselityksille
QAnon sai vuoden 2017 lokakuussa alkunsa 4Chan-kuvalaudalle lähetetystä viestistä. Kuvalaudat tai -foorumit ovat keskustelupalstoja, joille lähetetyissä viesteissä kirjoituksien sijasta keskeisessä asemassa ovat kuvat. Keskustelijat ovat usein anonyymejä.
Ensimmäisessä julkaistussa viestissä käyttäjänimi Q Clearance Patriot väitti, että kohta Hillary Clinton vangittaisiin. Vaikka ennustus ei toteutunut, Q jatkoi viestittelyään.
Q:n seuraajat arvelevat hänen olevan korkea-arvoinen Yhdysvaltain hallinnon tai tiedustelupalvelun työntekijä, joka pääsee käsiksi korkeimman turvaluokituksen asioihin. Q:n kannattajat uskovat myös, että on olemassa Q+. Hän on Donald Trump, joka pelastaa maailman. Q on hänen profeettansa, joka kertoo vihjeitä Q+:n toiminnasta.
QAnon keräsi vähitellen kiinnostusta Yhdysvaltain jännitteisessä ilmapiirissä. Siihen, että QAnon sai nykyisenlaajuisen kannatuksen, tarvittiin koronapandemia.
– Korona räjäytti salaliittoteorioiden pankin, ikkunan vaihtoehtoisille maailmanselityksille. Monissa niistä virus tulkitaan merkiksi aikojen lopusta ja uuden ajan alusta, Katja Valaskivi sanoo.
Valaskivi huomauttaa, että monet arkiset asiat maailmassa toimivat sen varassa, että uskomme niihin ja muutkin uskovat. Tällainen on esimerkiksi raha. Korona on asettanut yhteisesti jaettuja totuuksia kyseenalaisiksi.
– Tuskin monikaan ajatteli, että esimerkiksi lentoliikenne voidaan noin vain ajaa alas. Nyt näin tapahtui. Kun tällaiset varmoina pidetyt asiat ovatkin yhtäkkiä epävarmoja, syntyy tila, jossa monenlaiset kuvitelmat tulevat mahdollisiksi, Valaskivi arvioi.
Jussi Sohlberg nostaa esille riippumattoman yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen Pew Research Centerin kyselytutkimuksen, jonka mukaan vielä kevättalvella 76 prosenttia yhdysvaltalaisista ei ollut kuullutkaan QAnonista.
QAnonissa huolestuttaa sen valjastaminen propagandan käyttöön sekä poliittisten vastustajien demonisointi.
– Katja Valaskivi
Nyt tilanne on toinen. Civiqs-tutkimuslaitoksen mukaan tuoreen koronavirukseen liittyvän kyselyn mukaan enää 14 prosenttia ei ole kuullut QAnonista. Yli puolet republikaaneista sen sijaan uskoo, että QAnonin väitteissä on ainakin jotain totta. Kolmannes pitää salaliittoteoriaa enimmäkseen totena.
– QAnonissa huolestuttaa sen valjastaminen propagandan käyttöön sekä poliittisten vastustajien demonisointi. Myös Euroopassa ja Suomessa kerätään poliittisia irtopisteitä käyttämällä QAnonin sanastoa. Populistinen oikeisto pyrkii salaliittoteoreettista sisältöä kierrättämällä rapauttamaan yhteiskunnallista keskustelua ja luottamusta instituutioihin, Valaskivi sanoo.
Selkein ja helpoin esimerkki tästä on Valaskiven mukaan suursijoittaja George Sorosin syyttäminen enemmän tai vähemmän peitellysti siitä, että hän rahoineen tuo ”maahan tunkeutuvia” ei-toivottuja maahanmuuttajia ja on osa pankkiirien salaliittoa.
Tämä Sorosiin liitetty tarina on vanhaa antisemitististä perua. Tätä väitettä on hyödynnetty eri puolilla Eurooppaa, erityisesti Unkarissa ja Italiassa. Suomessakin perussuomalaisten arkiseen sanastoon kuuluu ilmaus globalisti.
Käsitteellä globalisti on muitakin käyttötapoja, mutta sitä on sekä historiassa että nykyisin usein käytetty viittaamaan antisemitistiseen salaliittoteoriaan juutalaisten ylivallasta.
Trump hyötyy QAnonista
Vaikka QAnon olisi syntynyt vitsinä tai liikeideana – esimerkiksi verkkokauppa Amazonissa on myynnissä sadoittain QAnoniin liittyviä tuotteita – sillä on alusta asti ollut poliittinen viesti.
– Tässä on luotu poliittista voimaa Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan ja erityisesti Donald Trumpin käyttöön. Jos Trump häviää vaalit, kysymys kuuluu, mihin tätä voimaa sitten käytetään. Vaikka osa kannattajista katoaisi, kun liikkeen ennustukset eivät toteudu, osa jää, Rysky Riiheläinen arvioi,
Hän huomauttaa, että QAnonin tukijoiden joukossa on sellaisiakin hahmoja kuin kenraali ja Trumpin entinen turvallispoliittinen neuvonantaja Michael Flynn. Hän julkaisi Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä videon, jossa toisti pienen ryhmän kanssa virkavalan, jonka myös Yhdysvaltain kongressin jäsenet vannovat. Valan lopuksi hän lisäsi siihen QAnonin käyttämän iskulauseen where we go one, we go all eli kuljemme yhdessä aina ja kaikkialle. Reilua viikkoa aikaisemmin Q ilmoitti dropissaan: “Michael Flynn - The People's General. Soon.” Näin Q antoi siunauksensa Flynnille “kansan kenraalina”.
Yhdysvaltain kongressiin noussee muutama QAnonin jäsen, sillä heitä on ehdokkaina monta.
– Rysky Riiheläinen
Donald Trump olisi milloin vain voinut vetää QAnonilta pohjan tekemällä siihen pesäeron. Tätä hän ei ole tehnyt, vaan on sen sijaan twiitannut liikkeeseen liittyvää materiaalia ja onnitellut republikaanipuolueen kongressiehdokkaiksi päätyneitä QAnonin kannattajia. Lisäksi Trump on julkisuudessa kiittänyt QAnonin kannattajia isänmaalliseksi väeksi.
– Nyt hänellä ei olisi enää edes varaa kieltää QAnonia, sillä vaalikamppailu on tiukka. Eikä häntä edes uskottaisi, vaan kieltoa pidettäisiin QAnonissa hämäyksenä. Yhdysvaltain kongressiin noussee muutama QAnonin jäsen, sillä heitä on ehdokkaina monta, Riiheläinen selvittää.
Euroopassa QAnon oli monenlaisten vaihtoehtoliikkeiden ja ääriainesten kanssa mukana Berliinissä pidetyssä koronarajoitusten vastaisessa mielenosoituksessa. Siihen osallistui 38 000 ihmistä. Suomessa QAnonin jäseniä oli mukana EU-eroa vaativassa muutaman sadan hengen Fixit-mielenosoituksessa.
QAnon on valjastettu ja kenties myös luotu osaksi politiikkaa. Vaikka liikkeellä ei ole yhtenäistä ja tiukkaa oppijärjestelmää, siinä on paljon uskonnollisia ulottuvuuksia. QAnon on keitos, jossa Katja Valaskiven sanoin on jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä kuin morsiuspuvussa.
Tämä erilaisten ainesten kierrättäminen ja yhdistäminen sekä uskonnollisten myyttien uusiokäyttö ovat yhteistä monille salaliittoteorioille, kertoo Jussi Sohlberg.
Uusi maailmanjärjestys on uhkakuva, joka lainaa myös kristinuskosta
Jussi Sohlbergin mukaan on ainakin kolmenlaisia salaliittoteorioita. Ensinnäkin sellaisia, jotka liittyvät johonkin tapahtumaan, kuten John F. Kennedyn murhaan tai 11.9.2001 tehtyihin WTC-terrori-iskuihin. Sitten on niitä, joissa jokin aate tai järjestö uhkaa yhteiskuntaa tai koko maailmaa, kuten vaikkapa kommunismi, YK tai Vatikaani. Ja kolmanneksi niitä, joissa uhka on kosminen tai yliluonnollinen, kuten avaruusolennot tai demonit.
– Aika usein uhkaavaa uutta maailmanjärjestystä korostavat salaliittoteoriat ammentavat uskonnosta, kuten kristillisestä apokalyptiikasta tai esoteerisesti värittyneestä new age -henkisyydestä. Jälkimmäisestä esimerkki on David Icken väitteet maailman johtajista ulkoavaruudesta tulleina liskorodun edustajina, Sohlberg mainitsee.
Raamatun viimeisessä kirjassa Johanneksen ilmestyksessä puhutaan siitä, että ennen Kristuksen paluuta maailman ottaa valtaansa Antikristus, joka vaatii ihmisiä ottamaan itselleen pedon merkin. Tämäntapainen idea on suoraan tai muunneltuna napattu moniin salaliittoteorioihin.
Yhteinen perusajatus uudesta maailmanjärjestyksestä alkoi rakentua jo 1700-luvun lopulla.
– Jussi Solhberg
Monissa tällaisissa salaliittoteorioissa – olivatpa ne tietoisesti uskonnollisia tai eivät – Antikristuksen hallintoa vastaavina järjestelminä on Sohlbergin mukaan pidetty muun muassa Yhdistyneitä Kansakuntia, Euroopan Unionia, vapaamuurareita, jesuiittoja, 1700-luvulla Baijerissa vaikuttanutta Illuminati-salaseuraa sekä vaikutusvaltaisten poliitikkojen ja yritysjohtajien Bilderberg-ryhmää.
– Tämä yhteinen perusajatus alkoi rakentua jo 1700-luvun lopulla. Se on ajatus hyvin verkottuneesta maailmanhallituksesta, uudesta maailmanjärjestyksestä, joka käyttää todellista valtaa ja edustaa äärimmäistä pahaa. Se on eri tilanteisiin muunnettavissa oleva teema, Sohlberg sanoo.
Joissakin kristillisissä liikkeissä, kuten Yhdysvaltain evankelikaalien parissa, Antikristuksen ajalla ja maailmanlopulla spekuloiva julistus on tuttua.
Joissakin kristillisissä liikkeissä, kuten Yhdysvaltain evankelikaalien parissa, Antikristuksen ajalla ja maailmanlopulla spekuloiva julistus on tuttua. Aikojen merkkejä tarkkaillaan myös Suomessa uuskarismaattisissa, helluntailaisissa ja muissakin herätyskristillisissä piireissä.
Tällaisessa julistuksessa on varoitettu esimerkiksi viivakoodeista ja mikrosiruista. Maailmanlopulla spekuloivia kirjoja kuten yhdysvaltalaisen saarnaajan Hal Lindseyn kirjaa Maa, entinen suuri planeetta tai 12-osaista Tim LaHayen ja Jerry B. Jenkinsin kirjasarjaa Viimeisten aikojen vaellus on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Suomessa nämä teokset on julkaissut helluntailaisten kustantamo Ristin voitto, nykyisin Aikamedia.
Osalle toivon tuoja, toisille harhaoppia
QAnon pystyy vetoamaan myös osaan ihmeitä, merkkejä ja hengellistä sodankäyntiä korostavista uuskarismaattisista kristityistä ja henkilökohtaista uskoa ja perinteisiä arvoja korostavista konservatiivisista kristityistä. Yhdysvalloista löytyy jo kirkko, jossa luetaan rinnakkain Raamattua ja Q:n viestejä ja haetaan niistä yhtäläisyyksiä.
Esimerkiksi yhdysvaltalainen aikakauslehti The Atlantic kertoo laajassa QAnonia käsittelevässä artikkelissaan kristitystä Shellystä. Hän kertoo arvostavansa sitä, että Q viesteissään joskus siteeraa Raamattua ja kehottaa rukoilemaan. Shelly uskoo, että lopunaikojen taistelu eli Harmageddon on parhaillaan menossa. Q antaa hänelle tässä tilanteessa toivoa.
Jotkut kristityiksi itseään kutsuvat QAnonin kannattajat puolestaan valmistautuvat Kristuksen toiseen tulemiseen.
– Katja Valaskivi
Toisaalta evankelikaaleissa on paljon täysin vastakkaista ajattelua, jossa nähdään liikkeen vaarat. Esimerkiksi evankelikaalinen Christianity Today -lehti varoitti artikkelissaan QAnonista harhaoppina ja kehotti kristittyjä olemaan lankeamatta sen pauloihin.
QAnonissa, kuten maailmanloppua korostavissa kristillisissä liikkeissä, on yhteistä myös ajatus lopullisesta taistelusta tai välienselvittelystä hyvien ja pahojen välillä. QAnonissa odotetaan ”myrskyä”, jota seuraavat hyvän voitto ja paremmat ajat.
– Se, millainen tila tämä tuleva onnela on, jää epäselväksi. Toisille se on sitä, että keskuspankit kaatuvat, velat saadaan anteeksi ja taloudellinen ahdinko väistyy. Jotkut kristityiksi itseään kutsuvat QAnonin kannattajat puolestaan valmistautuvat Kristuksen toiseen tulemiseen, Katja Valaskivi sanoo.
Jussi Solhberg lisää, että QAnonin kaltaisiin salaliittoteorioihin liittyy myös ajatus salatusta tiedosta, jonka valtavirtakulttuuri ja -tiede torjuvat. Tämä, ja näkemys, että tieto avautuu vain asioihin vihkiytyneille, on esoteeriasta tuttua ajattelua.
– Rokotevastaisuus ja virallisen lääketieteen epäily vetoavat puolestaan uushenkisyydestä ja vaihtoehtohoidoista kiinnostuneisiin ja tuovat myös ajatusmaailmaltaan liberaalia joukkoa näiden salaliittoajatusten piiriin, Jussi Sohlberg toteaa.
Q on liikkeessä vastaavanlainen hahmo kuin Johannes Kastaja kristinuskossa. Hän tuo viestiä messiashahmosta eli Donald Trumpista. Tällainen pelastajamyytti on Jussi Sohlbergin mukaan QAnonissa omintakeista verrattuna moniin muihin salaliittoteorioihin.
Omintakeista sen sijaan ei ole QAnonin toiminnasta löytyvä antisemitismi. Hyvien kansallismielisten vastavoimana monessa salaliittoteoriassa ovat globalistit, erityisesti taustaltaan juutalaiset liikemiehet, mediavaikuttajat ja pankkiirisuvut.
– Salaliittoteorioissa juutalaisuuden ajatellaan niveltyvän vallan tavoitteluun, Sohlberg sanoo ja muistuttaa, millaisia kauheita seurauksia antisemitismistä on ollut historian aikana.
Pöyristyttävät väitteet kiinnostavat
Vanhojen salaliittoteorioiden joukosta QAnon erottuu selvästi digiajan tuotteena. Rysky Riiheläisen mukaan se on keinotekoisesti luotu ja taitava digitalisaation, osallisuuden ja lähetystyön yhdistelmä. Katja Valaskivi luonnehtii QAnonia esimerkiksi maailmanhallintamyytistä, joka hyödyntää nykyistä mediaympäristöä.
– Se käyttää hyväksi sitä, että sosiaalinen media ja perinteinen valtavirtamedia toimivat samassa teknologisessa ympäristössä ja ruokkivat toinen toisiaan. Tätä ympäristöä ohjaavat algoritmit on rakennettu ihmisten tiettyjen psykologisten ominaisuuksien, erityisesti heidän heikkouksiensa varaan, Valaskivi toteaa.
– Mitä pyöristyttävämpi ja kummallisempi väite, sitä todennäköisemmin ihmiset siihen tarttuvat. Näin algoritmien logiikka nostaa sisältöä ylöspäin tarjolla olevassa aineistossa. Meille tarjotaan aineistoa, joka meitä on aiemminkin kiinnostanut. Faktan ja fiktion ja uutisen ja markkinoinnin raja hämärtyy. Sisällöstä ei välttämättä selviä, miksi se on tuotettu, kuka siitä on vastuussa ja mitkä asiat liittyvät toisiinsa, hän jatkaa.
Kun monet yhteisiksi katsotut totuudet on haastettu, verkossa käydään nyt kaiken aikaa maailmankuvallista kamppailua. Siinä jokainen muokkaa itse omaa totuuttaan haluamakseen ja pyrkii vakuuttamaan toisia sen oikeellisuudesta.
Kun Facebook, Twitter tai Youtube sulkevat sen sivustoja, QAnonin kannattajat perustavat uusia.
QAnon sopii tähän digimaailmaan kuin nenä päähän. Se hyödyntää sosiaalista mediaa, ja kun Facebook, Twitter tai Youtube sulkevat sen sivustoja, QAnonin kannattajat perustavat uusia. Jäseniä ohjataan myös vaihtoehtoisiin paikkoihin, kuten anonyymin pimeän verkon eri sivustoille ja venäläisiin Telegramiin ja Vkontakteen. Meemit, kuvat, joihin on lisätty tekstiä ovat QAnonin viestinnässä isossa roolissa.
Digimaailmasta ja populaarikulttuurista QAnonin maailmankuvaan on napattu käsitteitä, kuten mustahatut ja valkohatut eli pahikset ja hyvikset hakkerikulttuurista. Elokuvista QAnon on erityisen paljon velkaa Matrixille, josta tulee ajatus siitä, että ihmiset ovat unessa ja tarvitsevat herätyksen, ”punaisen pillerin”, voidakseen nähdä todellisuuden.
– Paradoksaalista tässä on, että Matrixin tekijöille herääminen oli heräämistä transsukupuolisuuteen. Se on QAnonissa kauhistus, Rysky Riiheläinen sanoo.
Katja Valaskiven mukaan Q:n vihjeet pelillistävät salaliittoteorian. Seuraajat pyrkivät tulkitsemaan vihjeitä ennustuksina ja tuovat esille myös omia näkemyksiään siitä, miten nämä ennustukset mahdollisesti toteutuvat ja näkyvät maailmassa.
Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan
Yksi keskeinen tekijä QAnonin vetovoimassa on se äärimmäinen pahuus, jota se sanoo vastustavansa. Kuka nyt ei haluaisi, että pedofiilien verkosto jää kiinni? QAnonissa tuon pedofiiliverkoston sanotaan pitävän vankinaan satojatuhansia, jopa miljoonia lapsia.
Sosiaalisessa mediassa pedofiilisalaliittoon liittyvään aineistoon kytketään QAnonissa aihetunniste #SaveTheChildren. Moni lapsista huolestunut jakaa aineistoa eteenpäin tietämättään ja ottaa käyttöön aihetunnisteen. Osa kiinnostuu enemmän ja lähtee hakemaan lisäinformaatiota, kuten hurjia videoita, joita QAnon aiheesta levittää.
Kollektiivinen tarpeemme suojella lapsia on tässä valjastettu poliittiseen käyttöön.
– Katja Valaskivi
– Kaikki me jaamme ajatuksen, että lasten hyväksikäyttöä täytyy vastustaa ja tekijät pitää saada kiinni. Kollektiivinen tarpeemme suojella lapsia on tässä valjastettu poliittiseen käyttöön, Valaskivi kiteyttää.
QAnon kylvää epäluottamusta vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä ja mediaa kohtaan. Q:n droppien eli leivänmurujen tyyli on kyselevä ja tarjoaa siksi kannattajille mahdollisuuden liittää niihin kaikenlaisia näkemyksiä ja selityksiä.
– On hyvin inhimillistä, että ihminen etsii yhteisöä, jossa ajatellaan samansuuntaisesti ja joka hyväksyy joukkoonsa. Varsinkin, kun ajassa on paljon epävarmuutta ja huolta ja ihmiset ovat tulevaisuudesta huolissaan, sanoo Katja Valaskivi.
Jussi Solhbergin mukaan merkityksen ja selitysten etsiminen on vahva motiivi hakeutumisessa QAnonin tapaiseen yhteisöön.
– Maailma on nykyisin monimutkainen ja tieto pirstaleista. Moni kaipaa sitä, että joku selittää asioita ja erottaa hyvän ja pahan. Vaikka nämä spekulaatiot näyttävät meistä muista hämäriltä ja oudoilta, kannattajille ne ovat selkeitä ja kirkkaita, Jussi Sohlberg lisää.
Moni kaipaa sitä, että joku selittää asioita ja erottaa hyvän ja pahan.
– Jussi Solhberg
Vaikka QAnonin ydinviestit kytkeytyvät Trumpia tukevan populistisen oikeiston aatemaailmaan, sen maailmankuva vetoaa muihinkin. Joustavuus, johon voi kytkeä vastakulttuurisia ja marginaalissa olevia ajatuksia, kokoaa sen piiriin monenlaista väkeä.
Koska QAnon on Riiheläisen mukaan lähtöisin alt-rightin eli vaihtoehtoisen oikeiston mielenmaisemasta, sen kannattajat koostuivat aluksi äärioikeistolaisista ja maahanmuuttokriitikoista.
– Nyt porukka on hyvin kirjavaa, ja sekä Yhdysvalloissa että meillä Suomessa mukaan on lähtenyt myös new age -tyyppistä väkeä. Esimerkiksi terveysgurut Samuli Perälä ja Tuomas Kytömäki ovat keskeisiä, vetovoimaisia hahmoja, samoin Yazka Love. Sitten on Jukka Davidssonin vetämä porukka, joka pitää valtiota rikollisena, tämä nousee 1990-luvun lamasta asti. Sitten on vielä näitä lasten asialla mukaan lähteneitä, Rysky Riiheläinen mainitsee.
Hänen mukaansa yhteistä näille kaikille erilaisille tahoille on halu ja usko vallankumoukselliseen muutokseen yhteiskunnassa, taloudessa ja henkisesti.
Kannattajien oukossa on myös pienpuolueiden aktiiveja ja joitakin paikallispoliitikkoja.
Maailmaan järjestystä tuoviin sankareihin lukeutuu QAnonin mukaan myös Vladimir Putin, Niinpä tunnettu Venäjän nykyhallinnon kannattaja, puolestapuhuja ja informaatiovaikuttaja Johan Bäckman on pitänyt Venäjä-iltoja innokkaille QAnonin seuraajille yhteisön toimintaan kytkeytyvällä Youtube-kanavalla.
Yhdysvalloissa QAnoniin liittyy radikalisoitumisen uhka, joka on johtanut joihinkin yksittäisiin väkivallantekoihin. Suomessa tällaista ei ole tapahtunut. Yksilöiden kannalta salaliittoteorioiden syövereihin ajautuminen on ongelmallista, sillä suhteet läheisiin voivat jopa katketa.
Kulttimaisesta toinen toistaan kannustavasta samanmielisten yhteisöstä on vaikea päästä irti. Ristiriitatilanteissa ja epäilyksissä QAnon-yhteisö ilmaisee myötätuntoaan ja kehottaa kestämään, sillä lopulta totuus paljastuu myös ulkopuolisille. QAnonin someyhteisöissä kehotetaan luottamaan Q:n viisauteen ja suunnitelmaan eli Trust the plan ja muistutetaan, että QAnoniin uskovien yhteisö on jäsenilleen uusi perhe, we are your family now.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: Chernobyl-sarja kertoo Neuvostoliiton suurimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta ja samalla Trumpin Amerikasta
PuheenvuorotKun totuus loukkaa meitä, valehtelemme, kunnes emme enää muista totuutta. Se on täydellinen kuva tästä ajasta, Ella Luoma kirjoittaa.