null Yhteisvastuukeräys toi Huopalahden kirkon täyteen pahvihahmoja – ”Nyt oli kirkossa ilmeikästä väkeä, joka jaksoi kuunnella saarnan”, sanoo pappi Sami Lahtinen

Pappi Sami Lahtinen ja pahvihahmot Huopalahden kirkossa. Martti Luther pysyi tiukkuna, muuten seurakuntalaisilta nähtiin toinen toistaan muikeampia hymyjä.

Pappi Sami Lahtinen ja pahvihahmot Huopalahden kirkossa. Martti Luther pysyi tiukkuna, muuten seurakuntalaisilta nähtiin toinen toistaan muikeampia hymyjä.

Ajankohtaista

Yhteisvastuukeräys toi Huopalahden kirkon täyteen pahvihahmoja – ”Nyt oli kirkossa ilmeikästä väkeä, joka jaksoi kuunnella saarnan”, sanoo pappi Sami Lahtinen

Haagan seurakunnassa jumalanpalvelukseen voi osallistua sekä Facebookissa että pahvihahmona. Joukkoon mahtuu vielä.

Pappi Sami Lahtiselle viime sunnuntai poikkesi tavallisesta. Ei sen vuoksi, että seurakuntalaiset seurasivat jumalanpalvelusta suoratoistona Facebookista, vaan siksi, että kirkkosali oli täynnä kirkkokansaa, tosin pahvihahmoina.

Mykkien hahmojen joukossa oli niin haagalaisia, kirkkokansaa muista seurakunnista kuin kirkkoon kuulumattomiakin. Kaikki halusivat tukea hyvää asiaa eli Yhteisvastuukeräystä, jonka keräyspäällikkönä Lahtinen Haagassa toimii.

Huopalahden kirkossa taisi olla poikkeuksellisen runsaasti väkeä?

– Kyllä. Täytyy sanoa, että oli harvinaisen ilmeikästä väkeä. Jostain kumman syystä kun ihmiset tulevat kirkkoon, he istuvat siellä usein aika vakavina. Nyt kun kirkon täyttivät pahvihahmot, joukossa oli suorastaan leveitä hymyjä. Paitsi reformaattori Martti Luther oli poikkeus. Hänellä oli perusilme.

Miten valmistauduit saarnaamaan pahvihahmoille?

– En suinkaan saarnannut pelkille pahveille, vaan seurakuntalaisille, jotka seurasivat jumalanpalvelusta suoratoistona. Osa oli kirkossa sekä etänä että pahvihahmona. Saarnasin kyllä seurakunnan keskellä eli pahvihahmojen joukossa.

– Evankeliumitekstinä oli kolmen ihmisen kohtaaminen. Pyysin kirkkoherra Heikki Nenosta, joka oli läsnä fyysisesti avustajana ja lisäksi hahmona, valitsemaan kirkkosalista Jeesuksen, fariseuksen ja syntisen naisen. Heikki oli tietysti fariseus, syntinen nainen oli toinen vielä kasvottomista hahmoista ja Jeesuskin löytyi. Hän oli ex-jääkiekkoilija Timo Kuuluvainen, kovasti Jeesuksen näköinen pahvihahmo.

Oliko seurakuntalaisia kirkossa nyt enemmän kuin normaalipyhinä?

– Aikana ennen koronaa kirkossa on käynyt 50–90 henkeä. Nyt paikalla oli 80 pahvihahmoa. Tänään olen viettänyt suuren osan päivästä tilaamalla lisää pahvihahmoja, joten pahviseurakuntalaisten joukko kasvaa koko ajan. Suoratoistona jumalanpalvelusta seurasi lisäksi reaaliajassa 110 ihmistä ja kokonaismäärä oli peräti 1500. Pahvit vetivät väkeä kirkkoon.

Koira istutettiin piispa Teemu Laajasalon viereen. Tämä oli keräyspäällikkö Sami Lahtisen mukaan onnistunut ratkaisu, molemmat vaikuttivat tyytyväisiltä.

Koira istutettiin piispa Teemu Laajasalon viereen. Tämä oli keräyspäällikkö Sami Lahtisen mukaan onnistunut ratkaisu, molemmat vaikuttivat tyytyväisiltä.

Otettiinko pahvihahmot osaksi seurakuntaa?

– Heidät otettiin vastaan ilolla ja riemulla. Messun aikana Facebookiin jätettiin satakunta kommenttia, enkä huomannut, että joukossa olisi ollut yhtään negatiivista. Monista seurakuntalaisista tuntui hyvältä nähdä itsensä kirkossa edes pahvina. Eräs kummitäti laittoi viestin, että hänellä on ollut hiukan huono omatunto, kun ei ole vienyt kummilastaan kirkkoon. Nyt he istuvat kirkonpenkissä viikkotolkulla.

– Normaalisti koiria ei kirkon sisälle oteta. Nyt kirkossa oli pahvikoira pahvipiispa Teemu Laajasalon vieressä. Koira oli niin yksinäisen näköinen, että istutimme sen piispan viereen. Ja kyllä oli piispakin ainakin ilmeestä päätellen tosi iloinen.

– Kun on viime aikoina puhuttu, että kirkosta puuttuu eläinteologia, niin ainakin Haagassa sitä löytyy. Pahvikoira todistaa, että meillä tykätään eläimistä.

Tämä oli saarnaajalle uniikki kokemus.

Tuntuiko siltä, että väki kirkossa kuunteli?

– Kyllä. Tämä oli saarnaajalle uniikki kokemus. Niin seurakuntalaisilla kuin piispallakin oli sympaattinen ilme. Kaikki, myös Luther, kuuntelivat intensiivisesti.

Tavoitteena on ilmeisesti lisätä pahviseurakuntalaisten määrää. Miten joukkoon pääsee?

– Helposti. Lähettämällä minulle sähköpostilla kuvansa ja kuvan maksukuitista. Yhden hahmon hinta on 40 euroa, kaksi hahmoa saa 70 eurolla. Rahat menevät Yhteisvastuukeräykseen. Keräykseen voi osallistua Haagan seurakunnan MobilePay-numeron tai keräystilin kautta.

– Kannattaa muistaa, että iloista pahvihahmoa Jumala rakastaa!

– Olemme kirkkoherran kanssa pohtineet, että jos pahviseurakuntalaisia tulee kovin paljon, täytyy kirkkoa laajentaa. Toisaalta he ovat aika timmissä kunnossa, joten kyllä heitä tänne vielä monta mahtuu.

Jaa tämä artikkeli: