null Keräyspäällikkö Lahtisen rakkauden projekti Haagan seurakunnassa tuotti Yhteisvastuulle ennätystuloksen – ”Mentaliteetin pitää olla sellainen, että siirretään vuoria”

Haagan seurakunnan pappi, keräyspäällikkö Sami Lahtinen sai kirkkoherra Heikki Nenosen heittäytymään aivan pahviksi.

Haagan seurakunnan pappi, keräyspäällikkö Sami Lahtinen sai kirkkoherra Heikki Nenosen heittäytymään aivan pahviksi.

Ajankohtaista

Keräyspäällikkö Lahtisen rakkauden projekti Haagan seurakunnassa tuotti Yhteisvastuulle ennätystuloksen – ”Mentaliteetin pitää olla sellainen, että siirretään vuoria”

Kaikki alkoi siitä, että pappi Sami Lahtiselle unohdettiin kertoa, että hänestä tulee keräyspäällikkö. Lopputuloksena oli tarina, pahvihahmot ja yli 28 000 euroa.

Haagan seurakunta on tehnyt historiansa suurimman tuloksen Yhteisvastuukeräyksessä. Rahaa Yhteisvastuulle kertyi hieman yli 28 000 euroa, enemmän kuin neljänä aiempana vuotena yhteensä. Tuolla summalla keräykseen osallistuvat auttavat ikäihmisiä Haagassa, muualla Suomessa ja maailmalla.

Korona-aikana moinen tulos on melkoinen temppu. Varsinkin, kun kaikki alkoi tilanteesta, jota pappi Sami Lahtinen kuvasi videosarjansa ensimmäisessä osassa. Hauskasti kerrottu tarina ei ole keksitty, vaan totisinta totta.

– Porukka ei sitä oikein usko ja moni on kysynyt, mikä markkinointitoimisto on kampanjamme suunnitellut. Vaan tässä tosiaan kävi niin, että kun palasin vuodenvaihteessa virkavapaalta, tehtäväkuvani oli muuttunut. Kukaan ei muistanut kertoa, että olen Yhteisvastuun keräyspäällikkö. Kuulin asiasta pari viikkoa ennen keräyksen alkua, joten olin lievässä paniikissa, Lahtinen kertoo.

Hänen mukaansa keräyksen suunnittelu olisi korona-aikana ollut muutenkin hankalaa. Nyt se ”meni aivan vihkoon” eli suunnitelmaa ei ollut. Niinpä oli parasta tunnustaa tosiasiat ja pyytää Twitter-kansalta nöyrästi apua. Syntyi myyttinen hahmo ”Keräyspäällikkö Lahtinen”, joka kertoi olevansa pulassa ja pyysi apua, jotta homma ei menisi puihin.

– Piti oikeasti alkuun googlettaa, mitä duuniin kuuluu. Totesimme sitten kirkkoherra Heikki Nenosen kanssa, että unohdetaan taloudellinen tulos. Lähdetään sen sijaan keräämään hyvälle asialle näkyvyyttä.

Toista video

Melkein kolme tipunaskelta

Näkyvyyttä Haaga ja koko keräys sai keräyspäällikkö Lahtisen videoista, Haagan kirkon täyttäneistä pahvihahmoista, lipaskeräyksistä, joihin liittyi myös somessa jopa vatsatanssi- ja villasukkakampanjasta. Rahallinen tulos ylitti odotukset.

Perinteinen urheilukysymys on siis paikallaan papille, joka seurakunnan nettisivuilla esittelee itsensä työyhteisön kovimpana penkkiurheilija. Miltä nyt tuntuu?

– Varmaan jokaisen pienen pojan unelma on nyt olla isona Yhteisvastuun keräyspäällikkö. Ehkä joskus vanhana kiikkustuolisissa ymmärrän itsekin, mitä tuli tehtyä. Tässä on ollut mukana paljon ihmisiä, jotka ovat tehneet kaikkensa joukkueen eteen niin Haagassa kuin someseurakunnassa ympäri Suomea.

Haaga taisi keskittyä omaan tekemiseen?

– Joo, kyllä meillä oli nyt ihan oma pelikirja, jossa reagoitiin tilanteeseen ja toimittiin sen mukaan, mihin pelin virtaus vei. Ehkä suunnittelemattomuudessa oli se hyvä puoli, että piti markkinoiden ja myyjäisten sijaan miettiä ihan uusia juttuja, jotka saattaisivat ihmisiä kiinnostaa.

Varmaan jokaisen pienen pojan unelma on nyt olla isona Yhteisvastuun keräyspäällikkö.

Yhdellä videoista keräyspäällikkö Lahtinen asetti tavoitteeksi satatonnia. Siihen voisi hänen mukaansa päästä ihan sellaisilla pienillä, vain kymppitonnin tipunaskelilla.

– Ihan siihen ei päästy, saimme melkein kolme tipunaskelta. Eihän se ketään kiinnosta, jos keräyspäällikkö sanoo, että tavoite on viisi tonnia. Mikä se sellainen kirkon tavoite on, johon ei Jumalaa tarvita? Jos kerran uskotaan ylösnousemukseen, mentaliteetin pitää olla sellainen, että siirretään vuoria.

Ihmiset ostivat Haagan kirkon täyteen pahvihahmoja. Rahat menivät Yhteisvastuukeräykseen. Pappi Sami Lahtisen kirkossa oli iloisen näköistä porukkaa.

Ihmiset ostivat Haagan kirkon täyteen pahvihahmoja. Rahat menivät Yhteisvastuukeräykseen. Pappi Sami Lahtisen kirkossa oli iloisen näköistä porukkaa.

Ihmiset kiittivät hauskuudesta ja koskettavuudesta

Rahallinen tulos oli yllätys ja hieno sivutuote. Pääasia on Lahtisen lanseraama ”rakkauden projekti”. Siinä pyrittiin levittämään sanomaa, että mummoja ja pappoja pitää ja voi auttaa niin Suomessa kuin maailmalla ja että homman voi aloittaa läheltä. Tätä sanomaa Lahtinen vei eteenpäin huumorin keinoin ja samalla syvällisesti.

Palautetta tuli paljon: ihmiset kiittivät seurakuntaa hyväntuulisuudesta, hauskuudesta ja koskettavuudesta.

– Loppujen lopuksi millään muulla ei maailmassa ole merkitystä kuin rakkauden projekteilla, joita teemme toisille ihmisille. Tämä meidän projektimme toi rahaa ikäihmisten auttamiseen ja sai toivon mukaan monet miettimään suhtautumistaan vaikkapa naapurin ikäihmiseen. Se on homman varsinainen tarkoitus.

Loppujen lopuksi millään muulla ei maailmassa ole merkitystä kuin rakkauden projekteilla.

Miten tästä valmistaudutaan seuraavaan kauteen? Jatkatko tiimin vetäjänä? Tuleeko treeniohjelmaan tai keräyslajeihin muutoksia?

– Urheiluvastaus on: nollataan tilanne, pidetään pää kylmänä ja lähdetään tuleviin koitoksiin paremmalla valmistautumisella. Keräyspäälliköksi palaa pappi Marjut Mulari, joka on minun tiimissäni. Mietimme hänen johdollaan ihan uusia juttuja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.