null ”Murre, olit kaikkemme” – eläinten hautausmaalla näkyy kaipaus

Batmanin ja Sindyn haudalla vartioivat kissapatsaat.

Batmanin ja Sindyn haudalla vartioivat kissapatsaat.

Hyvä elämä

”Murre, olit kaikkemme” – eläinten hautausmaalla näkyy kaipaus

Keskuspuistossa on noin 3 000 hautapaikkaa lemmikeille. Haudoilla on niin ristejä kuin pehmolelujakin.

”Sain syliini palan taivasta vain hetken omakseni. Mut sielussain olet ainiaan. Ikuinen on rakkaus.” ”Elämäni suuri rakkaus”. ”Olit kaikkemme”. Harva ihminen saa hautakiveensä näin kauniita sanoja kuin ovat saaneet tullikoira Leo, dobermannilta kuvan perusteella näyttävä Rico tai Murre, joka kuoli vuonna 1980, mutta jonka haudalla on yhä lyhty ja uudelta näyttävä kynttilä.

Ollaan Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen eli HESYn ylläpitämällä eläinten hautausmaalla Metsäläntien kupeessa Helsingin keskuspuistossa. Hämeenlinnanväylältä kuuluu liikenteen humina, ohitse menee lenkkeilijöitä.

Sotakoira Pörrillä on komea hauta.

Sotakoira Pörrillä on komea hauta.

Leopardigekko Pippuri eli pitkän elämän.

Leopardigekko Pippuri eli pitkän elämän.

Eläinten hautausmaalla on noin 3 000 pientä hautaa. Niille on aseteltu jos jonkinlaista muistokiveä, laattaa, patsasta ja kynttilää muistuttamaan rakkaasta lemmikistä. Kasvillisuutta voisi luonnehtia rönsyileväksi. HESY:n vapaaehtoiset käyvät toisinaan siistimässä paikkaa, mutta toisin kuin ihmisten hautausmailla, täällä ei ole työntekijöitä, jotka säännöllisesti trimmaisivat nurmikkoa tai nyppisivät pois kuolleita kukkia. Periaatteessa hautapaikan siisteydestä vastaa se, joka on sen lemmikilleen lunastanut.

Jotkut haudat näyttävät siltä, että niillä on käyty ihan hiljattain, jotkut siltä, ettei niiden olemassaoloa ole muistettu vuosiin. Toisaalta juuri rönsyilevyys kaikissa muodoissaan tekee paikasta kiehtovan. Täällä saa muistella rakasta lemmikkiä omalla tavallaan.

Spede taisi olla aikamoinen persoona.

Spede taisi olla aikamoinen persoona.

Jesse rakasti seitiä, Jenniä ja vapautta.

Jesse rakasti seitiä, Jenniä ja vapautta.

Sotakoira Pörri ja poliisikoira Lex

Ensimmäinen eläinten hautausmaa perustettiin jo vuonna 1927 Ruskeasuolle. Nykyiselle hautausmaalle alettiin haudata eläimiä vuonna 1947.

– Haudoissa lepää kaikenlaisia eläimiä hevosista kissoihin ja hamstereihin. Suurin osa haudatuista on kuitenkin kissoja ja koiria, HESY:n toiminnanjohtaja Pirjo Onza kertoo.

Onzan mukaan hautausmaa on nyt melko täynnä, mutta hautapaikka yritetään järjestää tilanteen mukaan ja niitä vapautuukin jatkuvasti.

Hautapaikat ovat melko pieniä, kuten suurin osa tänne haudatuista eläimistäkin. Suurikokoisia, yli 20 kiloa painaviakin eläimiä hautausmaalle on haudattu tuhkauurnassa, esimerkiksi Ritari Knut -niminen suomenhevonen. Pienet eläimet haudataan kankaaseen käärittynä tai tuhkattuna.

– Hautausmaalla on kaksi kunniahautaa, joista toisessa lepää työtehtävässä joulupäivänä 1975 menehtynyt poliisikoira Lex ja toisessa rintamalla tiedustelutehtävissä 1944 toiminut sotakoira Pörri. Hautausmaalle on aikanaan haudattu myös presidentti Paasikiven koira. Lisäksi hautausmaalla on eläinkokeiden uhreina menehtyneille oma muistomerkkinsä.

Lemmikkien hautausmaalla on uskonnollisia symboleita

Joidenkin eläinten haudoilla palaa kynttilä, muutamille on tuotu pehmoleluja. On myös eläinhahmoisia patsaita, puutarhatonttu, Rasmus-koiran kaulapanta, kuvia eläimistä, muistolauseita. Uskonnollisia symboleitakin on: enkeleiden lisäksi täällä näkee ristejä. Ainakin Hyvinkäällä uskonnolliset symbolit eläinten hautausmaalla on kielletty. HESY ei ole niitä kieltänyt, mutta kehottaa noudattamaan hyvää makua.

Hautapaikan voi lunastaa itselleen HESY:ltä kymmeneneksi vuodeksi. Sitä on myös mahdollista jatkaa. Joistakin hautapaikoista on tullut suorastaan ”sukuhautoja”, saman omistajan tai perheen lemmikkejä voi olla samassa haudassa useita.

Hautauksen jälkeen haudan haltijan pitää pystyttää haudalle nimilaatta tai hautakivi, josta näkee, minkä niminen eläin siihen on haudattu. Hautakiven maksimikoko on nykyään A4 ja maksimipaksuus 15 senttimetriä, mutta varsinkin jotkut vanhat hautamuistomerkit ovat tätä paljon massiivisempia.

Hautapaikka kymmeneksi vuodeksi

Hautapaikan kuolleelle lemmikille voi lunastaa Helsingin eläinsuojeluyhdistykseltä. Vapaiden hautapaikkojen saatavuus kannattaa varmistaa etukäteen puhelimitse. Hautapaikka 10 vuodeksi maksaa 160 euroa. Hinta sisältää hautauksen. Tarvittaessa yhdistys voi järjestää haudattavan eläimen noudon ja säilytyksen. HESY valmistaa säilytettävänään olevat vainajat hautakuntoon: ne tuodaan hautausmaalle pajukorissa ja haudataan valkoiseen liinaan käärittyinä.

Hautapaikkamaksu ei kata haudanhoitoa, vaan jokainen haudan haltija on velvollinen itse huolehtimaan haudan siisteydestä. Helsingin eläinsuojeluyhdistykseltä voi tilata hautapaikalle keväällä kukat ja jouluna kynttilän 20 euron vuotuista hoitomaksua vastaan. Hautapaikan uusiminen kymmeneksi vuodeksi maksaa 110 euroa.
Lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistys

Mihin voi haudata kuolleen lemmikin?

Kuolleet lemmikkieläimet voi viedä pieneläinkrematorioihin tuhkattavaksi. Monilla eläinlääkäriasemilla on sopimus tuhkauspalvelusta krematorioiden kanssa. Tuhkauksen jälkeen uurnan voi noutaa krematoriosta tai se toimitetaan asiakkaalle. Tuhkan voi pitää itsellään tai käydä sirottelemassa haluamaansa paikkaan. Tuhkan voi myös jättää laitokseen, joka huolehtii sen hautaamisesta.

Lemmikkieläimen voi haudata omalle pihalle, kunhan hautapaikka ei ole lähellä kaivoa tai pohjavesialuetta. Kuopan on oltava syvä, puolesta metristä metriin. Taloyhtiön yhteisille piha-alueille lemmikkiä ei saa omin luvin haudata. Muualle kuin omaan pihaan hautaamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.