null ”Pettymykset voivat olla mahdollisuus kasvaa ihmisenä” – psykoterapeutti Kirsi Hiilamon mukaan moni jää turhaan jumiin pettymyksiin 

Kaikki kohtaavat elämässään pettymyksiä. Erityisen kipeitä voivat olla pettymykset, joita tulee vastaan ihmissuhteissa. Kuva: Yurii Yarema / iStock.

Kaikki kohtaavat elämässään pettymyksiä. Erityisen kipeitä voivat olla pettymykset, joita tulee vastaan ihmissuhteissa. Kuva: Yurii Yarema / iStock.

Hyvä elämä

”Pettymykset voivat olla mahdollisuus kasvaa ihmisenä” – psykoterapeutti Kirsi Hiilamon mukaan moni jää turhaan jumiin pettymyksiin 

Käsittelemättömät pettymykset kapeuttavat elämää ja rakentavat muureja ihmisten välille. 

– Olen huomannut vastaanotollani, että moni jää helposti jumiin pettymyksiin, sanoo psykoterapeutti ja pappi Kirsi Hiilamo

Pettymys on kokemus, jonka jokainen väistämättä kohtaa jossakin vaiheessa elämäänsä. Pettymyksissä jumittaminen taas aiheuttaa valtavasti psyykkistä kärsimystä ja elämä kapeutuu.

– Erityisen vaikeaa eteenpäin meneminen on silloin, kun pettymykseen liittyy epäoikeudenmukaisuuden kokemus, Hiilamo sanoo. 

Auttaakseen pettymyksen kanssa kipuilevia Hiilamo kirjoitti kirjan Takaiskuista tasapainoon  miten kääntää pettymys voimavaraksi (Otava 2025). 

Jos ystäväsi on kokenut pettymyksen, älä tsemppaa, vaan kuuntele häntä myötätuntoisesti, neuvoo psykoterapeutti Kirsi Hiilamo. Kuva: Sabrina Bqain / Otava.

Jos ystäväsi on kokenut pettymyksen, älä tsemppaa, vaan kuuntele häntä myötätuntoisesti, neuvoo psykoterapeutti Kirsi Hiilamo. Kuva: Sabrina Bqain / Otava.

Pettymykset syntyvät siitä, että omien odotusten ja todellisuuden välillä on ristiriita. Usein kipeimpiä ovat ihmissuhteissa koetut pettymykset, kuten petetyksi tai hylätyksi tuleminen.

Myös itseen ja omaan toimintaan voi pettyä. Työelämässä voi tulla vastaan tilanteita, jotka eivät suju toiveiden mukaan. Sosiaalinen media voi aiheuttaa riittämättömyyden ja pettymyksen tunteita etenkin nuorille. 

– Myös tämän hetken yleinen ilmapiiri ja maailmantilanne voivat tuntua monille pettymykseltä, Hiilamo sanoo. 

Jumalaankin voi pettyä, ja se voi johtaa isoon eksistentiaaliseen kriisiin. 

Pettymysten työstäminen muistuttaa suruprosessia

Pettymys on yhdistelmätunne, jonka taustalta löytyy usein vihaa, surua, turhautumista tai epäoikeudenmukaisuuden kokemusta. Pettymyksestä pääsee eteenpäin vain tunteet käsittelemällä. Nopeimmin pettymyksistä toipuvat ne, joille tunteiden tunnistaminen on helppoa ja jotka uskaltavat kohdata vaikeat tunteensa. 

Pettymyksestä toipuminen muistuttaa Kirsi Hiilamon mukaan suruprosessia. 

– Ensin tulee shokkivaihe, jolloin ihminen ajattelee, että tämä ei voi olla totta. Sitten hän alkaa pikku hiljaa ymmärtää, mitä oikein on tapahtunut. Parhaassa tapauksessa ihminen alkaa seuraavaksi jäsentää ja reflektoida tapahtunutta, ja sen jälkeen tapahtuneesta voi vähitellen päästää irti, Hiilamo kertoo. 

Käsittelemättömät pettymykset voivat muodostaa esteitä ihmisten välisiin suhteisiin sekä ihmisen ja elämän välille. Seurauksena voi pahimmillaan olla masentuminen, lamaantuminen, arvottomuuden tunne tai jopa luopuminen omasta identiteetistä. 

Pettymyksiin liittyy myös häpeää, jota voi olla vaikea sietää. Osa ihmisistä jättää pettymykset käsittelemättä ja pakenee hankalaa oloa esimerkiksi työntekoon, päihteisiin, shoppailuun tai seksiin. Osa taas käyttäytyy kuin mitään ei olisi tapahtunut. Joku toinen pitää pettymyksen salassa läheisiltään –  ja joskus jopa itseltään. Toiset taas heijastavat pettymyksen tunteensa muihin ihmisiin tai tilanteisiin. 

Joskus pettymykset voivat olla niin suuria, ettei niiden yli ole mahdollista päästä. Silloin tasapainoa voi olla se, että suostuu elämään elämää, jollaista ei toivonut, ja pystyy kaikesta huolimatta tekemään valintoja, toimimaan ja tuntemaan monenlaisia tunteita.  

Pettymykset tarjoavat mahdollisuuden kasvuun

Ulkopuolisiin silmiin pettymys voi näyttää pieneltä, mutta toisen kokemusta ei tulisi koskaan aliarvioida. Joskus toisen pettymystä voi olla vaikea sietää, koska itsellä on käsittelemättömiä pettymyksiä. 

Kuinka pettymyksen tunteiden kanssa kamppailevaa ystävää voi parhaiten auttaa?

– Jos ystävä on kokenut pettymyksen, ei ainakaan kannata tarjota tsemppipuhetta, vaan häntä voi tukea kuuntelemalla myötätuntoisesti, Kirsi Hiilamo sanoo. 

– Jos taas jossain vaiheessa huomaa, että ystävä on jäänyt jumiin pettymyksiin, on tärkeää lempeästi kehottaa häntä päästämään irti. 

Hiilamon mukaan elämme kulttuurissa, jossa meillä on lähes velvollisuus pyrkiä koko ajan onnellisuuteen. Elämä on kuitenkin luonteeltaan epäreilua. 

– Monessa kohtaa ihminen joutuu tyytymään vähempään tai erilaiseen kuin olisi alunperin toivonut. 

Tällöin on tärkeää, että omat unelmat ja tavoitteet osaa miettiä uudestaan olosuhteisiin paremmin sopiviksi.

– Parhaassa tapauksessa pettymykset voivat olla mahdollisuus kehittyä ja kasvaa ihmisenä, Hiilamo sanoo. 

Kahdeksan askelta pettymyksen käsittelyyn

Kirsi Hiilamon mukaan pettymykset voivat olla osa ihmisenä kasvamisen prosessia. Kuva: Sabrina Bqain / Otava.

Kirsi Hiilamon mukaan pettymykset voivat olla osa ihmisenä kasvamisen prosessia. Kuva: Sabrina Bqain / Otava.

1. Hyväksy tunteesi. Pettymys on niin kutsuttu yhdistelmätunne, jonka taustalla on useita tunteita. Pyri tunnistamaan näitä tunteita ja hyväksy, että ne ovat osa kokemustasi. ”Mikään ei muutu ennen kuin hyväksyt asian sellaisena kuin se on”, on psykoanalyytikko Carl Jung sanonut.

2. Pohdi tapahtunutta. Pysähdy ja mieti, mikä tapahtuneessa aiheutti pettymyksen. Olisitko voinut tehdä jotain toisin vai oliko tilanne täysin hallintasi ulkopuolella? 

3. Opi kokemuksesta. Mieti, millaisia opetuksia tilanteeseen mahdollisesti sisältyy, ja kuinka voit käyttää opittua hyväksesi myöhemmin elämässä. Älä jää jumiin tapahtuneeseen, vaan valitse itsellesi uusia tavoitteita. Muista että virheet ja pettymykset kuuluvat elämään. 

4. Älä syyllistä itseäsi. Joskus pettymys saattaa jäädä päälle. Tutki, mikä pettymyksen tunnetta pitää yllä. Usein taustalta löytyy surua, joka lähtee pois suremalla. Suruprosessit voivat olla tilanteesta ja ihmisestä riippuen erilaisia ja eripituisia. Surulle on annettava aikaa. 

5. Muista realistiset odotukset. Joskus pettymykset johtuvat siitä, että odotuksemme ovat liian suuret. Unelmoiminen ja tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta ne on tärkeää mitoittaa kohtuullisiksi ja saavutettaviksi. 

6. Etsi lohdutusta ja myötätuntoa. Tukeudu luotettaviin läheisiin tai ammattiauttajiin. Myötätunto, lohdutus ja kuulluksi tuleminen helpottavat pettynyttä oloa. Puhumalla muiden kanssa voit myös saada uusia näkökulmia tilanteeseesi. Kun käsittelee pettymystä, tunteet muuttuvat ja olo helpottuu. 

7. Keskity tulevaisuuteen. Kun olet saanut pettymyksen käsiteltyä, on aika kääntää katse tulevaan. Unelmat on mahdollista ohjelmoida uusiksi. 

8. Harjoittele kiitollisuutta. Keskity asioihin, jotka elämässäsi ovat hyvin, ja ole kiitollinen niistä. Kiitollisuus auttaa näkemään elämän ja asioiden positiivisia puolia. 

Lähteenä käytetty Kirsi Hiilamon kirjaa Takaiskuista tasapainoon – miten kääntää pettymys voimavaraksi (Otava 2025).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.