null Helpotusta jännitykseen, elämyksiä luonnosta ja tarotkorttien hengellistä tulkintaa – testasimme kolme hyvinvointiaiheista korttipakkaa

Hyvä elämä Hengellisyys

Helpotusta jännitykseen, elämyksiä luonnosta ja tarotkorttien hengellistä tulkintaa – testasimme kolme hyvinvointiaiheista korttipakkaa

Erilaisten elämäntaitokirjojen rinnalle ovat nousseet kortit, joista voi ammentaa käytännön vinkkejä, elämänviisautta ja uusia näkökulmia – tai ihan vain viihdykettä.

”Anna itsellesi lupa onnistua ja epäonnistua”

Aika moni jännittää julkista esiintymistä, vaikka yleisö ei suurensuuri tai kriittinen olisikaan. Onnittelupuhe, saarna, kokouspuheenvuoro tai esitelmä voi tuoda tottumattomalle jauhot suuhun, saada vatsan sekaisin ja kädet tärisemään. Eivätkä kaikki nauti tavallisistakaan sosiaalisista tilanteista ja rupattelusta tuntemattomien tai puolituttujen kanssa. Joku jännittää jännittämistäkin etukäteen.

Psykologi Minna Martinin tekemä Saa jännittää -korttipakka (Kirjapaja 2025) on tarkoitettu avuksi jännittäjille. Kortit kertovat esimerkiksi, miltä jännittäminen tuntuu ja miten sitä voi oppia sietämään ja helpottaa. ”Rauhallinen hengittely, lihasjännityksen purkaminen ja itselle ystävällisesti puheleminen voivat auttaa.”

Joitakuita auttaa sekin, että kuvittelee jo ennalta, kuinka helpottunut olo on esiintymis- tai kilpailutilanteen jälkeen. Kun tilanne on ohi, omaa suoritusta ei kannata jäädä vatvomaan tai murehtimaan. Parempi on palkita itsensä selviytymisestä.

Itseään voi myös altistaa uusille tilanteille. Esimerkiksi: sano tuttavallesi kohteliaisuus, vaihda muutama sana kaupan kassan kanssa, ylitä suojatie hyppyaskelin.

”Muistathan kunnioittaa kasvin sielua”

”Kokeile käydä istumaan ohdakkeen viereen. Millaista tunnelmaa tämä kasvi välittää sinulle? Onko piikikkyydellä jokin merkitys elämässäsi?”

Tämän kesän luontoretkillä ovat seuranani olleet Crista Soskolnen kirjoittamat ja Sanna Pelliccionin kuvittamat Kasvien kertomaa -kortit (Kirjapaja 2025). Ne ovat avanneet uusia näkökulmia tuttuihin luonnonkasveihin.

Välillä kortit opastavat aistimaan, miltä jonkin kasvin seurassa tuntuu. Olisiko aika hidastaa tahtia ja kartuttaa voimavaroja? Tai olisiko nyt aika pujahtaa päivätietoisuuden tuolle puolen ja kuunnella unia?

Korttipakka antaa myös vinkkejä siitä, mihin kasveja voi käyttää. Esimerkiksi nokkosta voi paitsi syödä myös käyttää hiustenpesussa. Piharatamolla voi hoitaa haavoja tai lääkitä yskää tai vatsavaivoja. Pujon puolestaan uskotaan suojaavan paholaiselta, pedoilta ja salamaniskuilta.

Kiinnostavaa on myös kasveihin liittyvä kansanperinne ja nimistö. Esimerkiksi Neitsyt Marialta nimensä saanut maariankämmekkä tunnetaan muillakin hurskailla nimillä: Aatamin ja Eevan koura, Jumalan kädenkukka ja Jeesuksen kämmen. Keltamataraa puolestaan on kutsuttu monissa maissa Neitsyt Marian sänkyheinäksi, koska legendan mukaan Maria nukkui keltamataroiden päällä. Suomessa keltamataraa on kerätty arkkuun vainajan alle, ja siksi se tunnetaan myös nimellä ruumiinheinä.

”Hengellinen ja syvempi todellisuus on aina läsnä”

Ehkä aina on hyvä hetki miettiä omaa elämää: kesällä siihen on joutilasta aikaa, syksyllä siihen innostaa tuntu, että alkamassa on jotain uutta. Elämänsä pohdiskelijalle sopivat virikkeeksi Tarot: Elämänviisauden kortit (Viisas elämä 2025), jotka on kirjoittanut Henri Järvinen ja kuvittanut Jaana Racero.

Korttien kuvamaailma ja merkitykset pohjautuvat perinteisiin tarotpakkoihin, mutta pappi Järvinen on lisännyt tulkintaehdotuksiin hengellisen ulottuvuuden, joka ammentaa kristillisestä teologiasta ja mystiikasta. Hänen mukaansa korttien tehtävänä hengellisessä mielessä on lisätä vapautta, hyvyyttä ja totuudellisuutta omassa arkielämässä.

Kokeillaanpa hengellistä tulkintaa kolmella kysymyksellä. Ehdotuksia sellaisiksi löytyy korttien mukana tulevasta kirjasesta. Ensimmäinen kortti kuvaa tämänhetkistä tilannetta. Sekoittelen pakkaa ja nostan Kuoleman. Sitä ei pidä ottaa kirjaimellisena ennustuksena, vaan pikemminkin se merkitsee uutta alkua ja ohjaa pohtimaan elämän rajallisuutta. ”Kuolema opettaa meitä hyväksymään elämän väistämättömät muutokset ja päästämään irti siitä, mikä ei enää palvele kasvuamme.”

Toinen kortti kuvaa haastetta, ja sellaiseksi nostan Hirtetyn. Pää alaspäin roikkuva hahmo näkee maailman ylösalaisin, ja siksi se ”kutsuu meitä päästämään irti omista odotuksistamme ja käsityksistämme” ja muistuttaa mahdollisuudesta nähdä kaikessa Jumalan läsnäolo. Kolmas kortti, Sauvojen lähetti, antaa neuvon. Se ”kehottaa katsomaan maailmaa innolla, uteliaisuudella ja avoimuudella ja löytämään hengellisyyden ilon pienimmissäkin asioissa”.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.