null Onni syntyy sivutuotteena – siihen keskittyminen aiheuttaa masennusta, mutta kipeiden tunteiden hyväksyminen lisää hyvinvointia

Psykologi Hanna Markuksela nostaa suorituskykyä ja ehkäisee uupumista harjoituksilla, jotka vaikuttavat kehoon ja mieleen. Kuva Hanne Manelius / Tammi.

Psykologi Hanna Markuksela nostaa suorituskykyä ja ehkäisee uupumista harjoituksilla, jotka vaikuttavat kehoon ja mieleen. Kuva Hanne Manelius / Tammi.

Hyvä elämä

Onni syntyy sivutuotteena – siihen keskittyminen aiheuttaa masennusta, mutta kipeiden tunteiden hyväksyminen lisää hyvinvointia

Kolme self help -kirjaa antaa reseptinsä parempaan oloon. Omaa suorituskykyä voi lisätä kylmillä suihkuilla, seksillä ja pyjamapäivillä.

Psykologi ja psykoterapeutti Hanna Markuksela uskoo, että muutkin kuin johtajat ja huippu-urheilijat hyötyisivät suorituskykynsä parantamisesta. Se edellyttää armollisuutta eikä itsensä kurittamista.

Markuksela opettaa kehon ja mielen vireyteen vaikuttamista Instagramissa ja kirjassaan Suorituskyvyn salaisuus – vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin (Tammi 2021).

Markuksela antaa ylivireystilaan joutuneille suorittajille rauhoittumisvinkkejä: Pidä säännöllisesti pyjamapäivä, jolloin puuhastelet vain rentouttavia asioita lautapelien, kirjojen ja elokuvien parissa. Hakeudu veteen tai siniseen tilaan. Rentoudu hengitysharjoituksella tai vaikka orgasmilla.

Jos olo on alivireä ja tahmea, ja jotain olisi pakko saada aikaiseksi, Markuksela ehdottaa ensiavuksi kylmää suihkua. Pidemmän avun tuo lepo. Alivireyden takana voi olla myös esimerkiksi raudanpuutetta tai testosteronivajetta.

Testaa, oletko alivireinen

1.    Tuntuuko, ettei yöunesi palauta riittävästi?

2.    Koetko voimakasta väsymystä päivän aikana?

3.    Onko kotiaskareista suoriutuminen ylivoimaista?

4.    Vaativatko yksinkertaiset haasteet ponnistelua?

5.    Vetäydytkö omiin oloihisi, koska et jaksa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa?

6.    Oletko päivän töiden jälkeen niin loppu, että kaipaat vain lepoa?

7.    Onko olosi apaattinen ja tyhjä?

8.    Onko sinulla vaikeuksia aloittaa uusia asioita tai tehdä päätöksiä?

Lähde: Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus – vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin

Auli Malimaan mukaan iloisuus vaatii rohkeutta ja heittäytymistä. Kuva Jonne Räsänen / Otava.

Auli Malimaan mukaan iloisuus vaatii rohkeutta ja heittäytymistä. Kuva Jonne Räsänen / Otava.

Pessimisti ei pety?

”Itku pitkästä ilosta” ja ”Pessimisti ei pety”. Vanhat suomalaiset sananlaskut kiteyttävät ajatuksen, jonka mukaan on varminta olla ilakoimatta liikoja. Vuorovaikutuskouluttaja Auli Malimaa kertoo kirjassaan Olet kaiken hyvän arvoinen (Otava 2021) onnellisuuden edessä olevista kulttuurisista esteistä.

Iloitseminen vaatii rohkeutta. Malimaa kannustaa kuitenkin huomaamaan kaiken itsessä ja ympärillä olevan hyvän.

Malimaan ehdottaa harjoituksia, joilla lisätään elämään esimerkiksi leikkisyyttä ja yhteyttä muihin. Resepti onneen vaatii paljon: Kohtaa syvät pelkosi ja kipusi. Kun pystyt hyväksymään itsesi, lähestyt armollisuutta ja onnea.

Opettele optimistiksi

1. Jos odotat jotain pahaa tapahtuvaksi, niin onko pelkosi toteutuminen sataprosenttisen varmaa?

2. Mitä todisteita sinulla on pessimistisen käsityksesi todenmukaisuudesta?

3. Mitä vaihtoehtoisia tulkintoja voisit tehdä?

4. Voiko asiasta seurata jotain hyvää?

5. Avaako tilanne uusia mahdollisuuksia tai kehittääkö se sinua jotenkin?

6. Opitko tilanteesta jotain hyödyllistä?

Lähde: Auli Malimaa: Olet kaiken hyvän arvoinen.

Johanna Huhtamäki on diplomi-insinööri, valmentaja ja menestystutkija. Hän kannustaa myönteiseen ajatteluun, mutta ei usko, että se onnistuu pakottamalla. Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Johanna Huhtamäki on diplomi-insinööri, valmentaja ja menestystutkija. Hän kannustaa myönteiseen ajatteluun, mutta ei usko, että se onnistuu pakottamalla. Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Ilo pitkästä itkusta

Johanna Huhtamäen kirja Pakkopositiivisuudesta tasapainoon (Otava 2021) sopii tekohymyilyyn väsyneille self help -konkareille.

Onneen keskittyminen heikentää hyvinvointia: se lisää masennusriskiä ja päihteidenkäyttöä. Vaikeat tunteet eivät helpota välttelemällä, vaan tuntemalla. Itkeminen vähentää stressiä ja rauhoittaa.

Huhtamäki huomauttaa, että esimerkiksi surun ytimessä on rakkaus. Suru syntyy itselle tärkeän asian menettämisestä, eikä toista voi kokea ilman toista.

Kestävä onnellisuus voi Huhtamäen mukaan syntyä vain elämän sivutuotteena. Jos pystyy hyväksymään tunteensa ja elämään kuuluvan epätäydellisyyden, epävarmuuden ja epäoikeudenmukaisuuden, voi saavuttaa tasapainon.

Onni löytyy siltä suunnalta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.