null ”Seurakuntayhteys vahvistuu ja enemmistö vantaalaisista kuuluu kirkkoon” – Vantaan seurakunnat asettaa strategiassaan rohkean tavoitteen

Seurakuntayhtymän johtaja Jukka Parvinen uskoo, että kirkon omalla toiminnalla voidaan vaikuttaa kirkon jäsenyyteen. Ihmisten toiveet ja tarpeet pitää ottaa vakavasti.

Seurakuntayhtymän johtaja Jukka Parvinen uskoo, että kirkon omalla toiminnalla voidaan vaikuttaa kirkon jäsenyyteen. Ihmisten toiveet ja tarpeet pitää ottaa vakavasti.

Ajankohtaista

”Seurakuntayhteys vahvistuu ja enemmistö vantaalaisista kuuluu kirkkoon” – Vantaan seurakunnat asettaa strategiassaan rohkean tavoitteen

Yhteinen kirkkovaltuusto saa kesäkuussa hyväksyttäväkseen strategian, joka ei heitä pyyhettä kehään negatiivisen jäsenkehityksen edessä.

Vantaan seurakuntien uudessa strategiassa luotetaan rohkeasti tulevaisuuteen, vaikka kaupungin maahanmuuttovoittoinen muuttoliike, kirkosta eroaminen ja kasteiden määrän väheneminen näyttävät väistämättä johtavan jäsenmäärän laskuun.

Vuodenvaihteessa Vantaan seitsemään luterilaiseen seurakuntaan kuului 52,6 prosenttia kaupunkilaisista. Yhteinen kirkkoneuvosto esittää 1.6. kokoontuvalle valtuustolle uutta strategiaa, jonka mukaan yhteys seurakuntaan vahvistuu ja vuonna 2028 yhä enemmistö vantaalaisista kuuluu kirkkoon. Vantaan seurakuntayhtymän johtaja Jukka Parvinen, voivatko seurakunnat Vantaalla tosiaan kääntää kehityksen suunnan?

– Meillä oli vaihtoehtoina useampi skenaario, joista yksi oli hidas jäsenmäärän lasku, yksi nopea jäsenmäärän lasku ja yksi sellainenkin, että jonkin kriisin seuraukset saavat ihmiset etsimään hengellisyyttä ja jäsenmäärä kasvaa. Päädyimme vaihtoehtoon, jossa pystymme omilla toimilla vaikuttamaan asioihin, ja seitsemän vuoden päästä edelleen enemmistö kuuluu kirkkoon, Parvinen sanoo.

Vaikka Parvisen mukaan hidas jäsenmäärän lasku on realistisin vaihtoehto, minkään organisaation ei kannata suunnitella omaa toimintaansa sellaisen varaan.

Eli Vantaalla ei olla valmiita heittämään pyyhettä kehään?

– Missään nimessä ei. Pidämme rohkeasti kiinni tavoitteestamme. Jäsen- ja asiakaskyselyjen ja palvelumuotoilun kautta vastaamme tarpeisiin ja odotuksiin, joita vantaalaisilla kirkolle on. Meillä on hyvä mahdollisuus tavoittaa myös maahanmuuttajaväestöä. Tavoittavalla viestinnällä ja digipalveluilla on suuri merkitys tavoitteiden saavuttamisessa, Parvinen kertoo.

Vantaan seurakuntien arvot ovat: voimana usko, näköalana toivo ja motiivina rakkaus.

Vantaalla jatketaan aiemman strategian missiolla Rohkeasti armon asialla. Uudessa Kirkko Vantaalla -strategiassa keskitytään läheiseen vuorovaikutukseen ihmisten kanssa ja tarjotaan palveluita, siellä missä jäsenet ovat. Vuorovaikutusta tarjotaan digipalveluista perinteisiin kohtaamisiin. Vantaan seurakuntien arvot ovat: voimana usko, näköalana toivo ja motiivina rakkaus.

Vantaalla nähdään, että nopeasti kasvavassa ja kehittyvässä kaupungissa kristillisen elämän monipuolistuminen ja monikulttuurisuuden vahvistuminen tuovat uusia mahdollisuuksia seurakunnille. Ihmisten elämän merkityksellisyyden kaipuu halutaan kuulla ja ottaa todesta.

Strategia nojaa kirkon perusajatukseen rohkeasta jumalapuheesta ja ihmisten kutsumisesta Kristuksen yhteyteen. Seurakuntaan kuulumisen lähtökohtana on tarjota perheille mieleen jäävä, laadukas ja merkityksellinen kastekokemus. Vantaalla on havaittu, että entistä useammin seurakuntaan kastetaan jäseneksi myös nuoria ja aikuisia.

Strategiassa kiinnitetään erityistä huomiota ymmärrettävään ja selkeään kieleen, joka ei sulje ketään ulos. Monikulttuurisuuden vahvistuminen Vantaalla lisää monikielisen työn tarvetta, ja siihen aiotaan tulevina vuosina ohjata resursseja.

Ihmisten hätään vastaaminen ja tukeminen elämän kriiseissä on strategian yksi painotus. Ihmisen puolustaminen nähdään Vantaalla kirkon tehtävänä.

Kirkko noudattaa Hiilineutraali kirkko 2030 -strategiaa, johon Vantaalla sitoudutaan. Luontoon sijoittuva hengellisyys sopii hyvin seurakuntien toimintaan.

Yhteiskunnallinen velvoite hautaan siunaamisesta ja hautausmaiden hoidosta nähdään kirkon erityisenä tehtävänä. Strategian mukaan jokaisella on oikeus ja mahdollisuus saada arvokas ja kaunis lähtö. Kristinuskon sanoma rohkaisee taivastoivoon.

Strategian linjauksia seurataan toimenpideohjelman ja mittariston avulla.

– Olemme miettineet sekä toimet, joilla tavoitteisiin pyritään, että selkeät mittarit, joilla asioita seurataan ja arvioidaan. Tässä olen voinut hyödyntää myös aiempaa työkokemustani Puolustusvoimien palveluksesta, Parvinen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.