null ”Todellakin aion äänestää” – laulunopiskelija ja siivooja Carla Käyhty, 20, haluaa lisätä luonnon kunnioittamista, sukupuolten tasa-arvoa ja vanhusten hyvinvointia

Carla Käyhty harkitsee tarkoin, ketä äänestää Arkadianmäelle.

Carla Käyhty harkitsee tarkoin, ketä äänestää Arkadianmäelle.

Hyvä elämä

”Todellakin aion äänestää” – laulunopiskelija ja siivooja Carla Käyhty, 20, haluaa lisätä luonnon kunnioittamista, sukupuolten tasa-arvoa ja vanhusten hyvinvointia

Äänestäminen on Käyhtylle vain yksi tapa vaikuttaa. Hän tekee sen lisäksi muutakin.

Tulossa ovat eduskuntavaalit ja eurovaalit. Aiotko äänestää niissä?

– Todellakin aion äänestää. Äänestäminen on hieno mahdollisuus vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan ja myös Euroopan asioihin. Kiinnostus äänestämiseen heräsi yläasteen yhteiskuntaopin tunneilla. Politiikkaa tulee seurattua jonkin verran sekä paperilehdestä että verkkolehdistä. Lehtiä luen päivittäin.

– Olen opintojen ohella hankkinut ansioita siivoamalla. Kun siivoojan työt loppuvat, minut on palkattu vaalitoimitsijaksi sekä eduskunta- että eurovaalien ennakkoäänestyksiin.

Viime kuntavaaleissa vain vajaa kolmannes alle 25-vuotiasta äänesti. Miksi?

– Ehkä moni nuori ajattelee, että yhdellä äänellä ei ole merkitystä. Se on väärin ajateltu, sillä yksittäiset äänet ovat yhdessä paljon.

– Äänestäminen on yksi tapa vaikuttaa. Sen lisäksi voi tehdä muutakin. Itse olen kirjoittanut mielipidekirjoituksia lehtiin. Sosiaalisessa mediassa pystyy myös levittämään mielipiteitä. Hyviä tapoja ovat myös erilaiset tempaukset ja mielenosoitukset.

Millaiset asiat vaikuttavat äänestyspäätökseesi?

– Minulle tärkeitä asioita ovat luonnon kunnioittaminen, biodiversiteetin suojelu ja ilmastomuutos. Tämän lisäksi olennaisia asioita ovat koulutus, sukupuolten välinen tasa-arvo ja tuloerojen kaventaminen. Olen seurannut myös keskustelua vanhustenhoidosta. Minusta jokainen ihminen on arvokas ja ansaitsee hyvää huolenpitoa.

Miksi juuri nuo asiat ovat sinulle tärkeitä?

– Tykkään käydä patikkaretkillä. Luonto on elämän perusta. Olemme siunattuja saadessamme asuttaa maan kaltaista planeettaa, joten velvollisuutemme on huolehtia siitä. Haluaisin, että tulevat sukupolvet voivat kasvaa turvallisessa ja monimuotoisessa maailmassa. Olen huolissani ilmastonmuutoksesta. Pyöräily on ekologinen tapa liikkua ja osa elämänfilosofiaani. Kuten elämässä, pyöräilyssä raskaampia osuuksia seuraa helpompi osuus. Tärkeintä on mennä eteenpäin.

– Opiskelen laulua Helsingin evankelisessa opistossa ja valmistaudun neljän musiikkioppilaitoksen pääsykokeisiin. Koulutuksella on merkittävä yhteys terveyteen ja hyvinvointiin. Se tukee laajan maailmankatsomuksen ja ryhmä- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Kaikilla sukupuolilla pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet uraan ja siinä etenemiseen. Oikeudenmukaisuus ja vähemmistöjen puolustaminen ovat minuun sisäänrakennettuja asioita.

Millainen on iltarukouksesi?

– Pitkän päivän jälkeen haluan olla virikkeettömässä ympäristössä varsinkin, kun olen muuttanut suhteellisen harvaan asutulta omakotialueelta pääkaupunkiseudulle kerrostalokämppään. Sammutan valot ja olen vain hiljaisuudessa. Välillä syön myös iltapuuroni pimeässä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on 3.–9.4. ja vaalipäivä 14.4. Europarlamentin vaalien ennakkoäänestys on 15.–21.5. ja vaalipäivä 26.5.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.