null ”Totta v***ssa voi kiroilla ja teen niin itsekin” – Pappi Visa Viljamaa vastaa nuoria askarruttaviin moraalikysymyksiin TikTokissa

Kallion seurakunnan pappi neuvoo nuoria Onko oikein? -sarjassa TikTokissa. – Haluan näyttää nuorille, että asiat ovat harvoin mustavalkoisia.

Kallion seurakunnan pappi neuvoo nuoria Onko oikein? -sarjassa TikTokissa. – Haluan näyttää nuorille, että asiat ovat harvoin mustavalkoisia.

Hyvä elämä

”Totta v***ssa voi kiroilla ja teen niin itsekin” – Pappi Visa Viljamaa vastaa nuoria askarruttaviin moraalikysymyksiin TikTokissa

Onko oikein mennä riparille, jos uskonto ei kiinnosta? Onko ok katsoa American pie -leffoja, kun niissä on seksiä? Kallion seurakunnan pappi Visa Viljamaa vastaa. 

1. Kallion seurakunnan pappi Visa Viljamaa, miten päädyit Kirkko ja kaupungin TikTok-papiksi?

– Idea syntyi Kirkko ja kaupungin toimituksessa. Erilaiset sosiaalisen median alustat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, mutta TikTokia en ollut vielä silloin tehnyt itse. Mielestäni Onko oikein? -sarjassa on hyvässä suhteessa aitoutta, visuaalisuutta ja sopivasti sähäkkää sisältöä.

– Olen käyttänyt erilaisia sosiaalisen median sovelluksia jo kauan. Snapchatiin menin vuonna 2015. Olen kokeillut myös keskustelualusta Clubhousea. Instagramissa olen ollut jo ainakin kymmenen vuotta. Siellä ja TikTokissa pääsee kurkkaamaan myös siviilielämääni.

2. Mitä ajattelet nuorista TikTokin perusteella?

– Nuoret ovat nuoria. He testaavat, löytyykö huumoria ja pilkettä silmäkulmasta. Tämän otannan perusteella ajattelen, että nuoret ovat fiksua porukkaa. He ovat kiinnostuneita asioista laaja-alaisesti ja heissä näkyy halu parempaan maailmaan.

– Nuoria kiinnostavat samat asiat, jotka kiinnostavat meitä kaikkia: mitä kannattaa tehdä, jotta voi olla tyytyväinen omaan elämään ja miten muita kannattaa kohdella.

3. Millaisia eettisiä kysymyksiä nuori Visa pohti?

– Olen aina ollut mietiskelevä, ja välillä se on tuntunut raskaaltakin. Nuorena pohdin maailman oikeudenmukaisuuteen liittyviä asioita sodan ja rauhan teemojen kautta. Nämä  ajatukset aktivoituivat uudelleen Ukrainan sodan myötä. Sota on pakottanut miettimään uudelleen suhtautumistani aseisiin ja pasifismiin.

– Myös hengelliset kysymykset askarruttivat minua jo hyvin nuorena: Millainen Jumala on? Mitä hän haluaa minulta? Mitä minä haluaisin Jumalalta? Nämä pohdinnat johdattivat minut papin ammattiin. Minulla ole ollut koskaan muita ammattihaaveita.

4. Suosituin vastauksesi on kerännyt yli 83 800 näyttöä TikTokissa. Kysymys kuuluu, onko oikein kiroilla. Kiroiletko sinä?

– Totta v***ssa voi kiroilla ja teen niin itsekin. Olen vedonnut siihen, että minulla on akateeminen loppututkinto teologian alalta, joten saan käyttää teologisia kirosanoja, kuten perkele, saatana ja helvetti.

– Välillä tulee vastaan tilanteita, joissa kiroileminen helpottaa oloa, ja silloin se on ihan ok. Toisaalta, jos kiroileminen on ainoa tapa tehdä kielestä elävää, niin silloin se ei ole kovin rakentavaa. Ja jos käytät kieltä toisen loukkaamiseen, se ei ole hyväksyttävää. Kieltä voi käyttää kiroamiseen ja siunaamiseen. Itse kannustan jälkimmäiseen.

– Haluan näyttää nuorille, että asiat ovat harvoin mustavalkoisia. Sellaisten kysymysten kohdalla kuten "rakastaako Jumala erilaisia ihmisiä?" haluan kuitenkin olla todella selkeä, että vaihtoehtoja ei ole. Jumalan rakkaus ei sulje ketään ulkopuolelle.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle on pyhää se, että saan olla yhteydessä Jumalaan rukouksen, ehtoollisen ja toisten ihmisten kautta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.