Mistä voi tietää, onko Jumala olemassa? Neljä pappia vastaa Instassa kinkkisiin kysymyksiin – K&k pyysi yhtä heistä esittämään itselleen vaikean kysymyksen ja vastaamaan siihen
Pappi Jenni Kallio kertoo, mistä voi tietää, onko Jumala olemassa, miksi rukous ei tunnu toimivan ja miksi ihmeessä Jeesuksen täytyi kuolla
Neljä helsinkiläispappia on päättänyt tehdä Suomen somettavalle kansalle palveluksen. Jenni Kallio, Jan Ahonen, Johan Terho ja Rebecka Stråhlman vastaavat kuukauden ajan Instagramissa ihmisten esittämiin kysymyksiin ”maan ja taivaan väliltä uskosta, elämästä ja teologiasta”.
Papit antavat vastauksensa minuutin mittaisilla videoilla. Kallio ja Ahonen vastaavat suomeksi, Terho ja Stråhlman ruotsiksi.
– Kuuntelin Kysy mitä vaan -nimistä radio-ohjelmaa, ja siitä tuli idea, että tällaiselle olisi tarvetta, Jenni Kallio kertoo.
Muut papit olivat tahoillaan miettineet samanlaista, ja niinpä nelikko pisti oppineet päänsä yhteen.
Kysymyksiä on jo ensimmäisen viikon aikana tullut reippaasti. Joukossa on sekä kovan luokan teologisia kysymyksiä että henkilökohtaiseen elämään liittyviä pohdintoja, kuten miten saada ystäviä ja miten jaksaa korona-aikana.
– On myös kysytty esimerkiksi, että pitäisikö kristityn olla luonnonsuojelija, Kallio kertoo.
No, pitääkö kristityn olla luonnonsuojelija?
– Pitää, pitää, totta kai! Kallio vastaa.
– Ensinnäkin siksi, että Jumala on sanonut meille, että viljelkää ja varjelkaa. Me osaamme kyllä viljellä, mutta varjelu on vähän jäänyt. Toinen syy on, että koko ihmeellinen maailma on Jumalan tekemä, ja sen kunnioittaminen on Luojan kunnioittamista. Ei kukaan riko taideteosta taiteilijan edessä.
Se vastaus tuli ainakin nopeasti – mutta tätähän Jenni Kallio on ehtinyt jo miettiä. Joihinkin kysymyksiin vastaaminen on hänen mielestään vaikeampaa. Pappisnelikko jakaa kysymyksiä myös sen mukaan, ketä kiinnostaa mikäkin aihe.
– Hankalaksi tämän tekee se, että me vastaamme minuutin videoilla. Siinä pitää osata tiivistää, mutta toisaalta se auttaa kiteyttämään oleellisen.
Miksi Jumala ei paranna flunssaani, vaikka rukoilen?
Kirkko ja kaupunki päätti helpottaa tiedonjanoisten ihmisten taakkaa ja kysyä muutaman oleellisen kysymyksen heidän puolestaan.
Pappi Jenni Kallio, mistä voi tietää, onko Jumala olemassa?
– Se ei ehkä ole tiedon kysymys. Uskon pointti on juuri se, että ei voi tietää. Jumalan olemassaoloa ei voi todistaa tieteellisesti, vaan uskossa kyse on jonkinlaisesta tunteesta tai kokemuksesta, luottamuksesta, Kallio vastaa.
– Ajattelen, että jo se, että ihminen haluaa uskoa, on itse asiassa uskomista. On sitten hyvä kysymys, miksi jotkut kokevat, että uskoa ei synny, vaikka he haluaisivat uskoa. Ehkä siinä voi ajatella, että Jumala on olemassa siitä huolimatta, että minulle uskominen on vaikeaa.
Monille se tosiaan näyttää olevan vaikeaa. Kirkon tutkimuskeskuksen tekemän luterilaisen kirkon nelivuotiskertomuksen mukaan kristinuskon Jumalaan uskovien suomalaisten määrä on laskenut 2000-luvulla lähes puolella 47 prosentista 25 prosenttiin.
Joka toinen suomalainen kuitenkin rukoilee ainakin kerran vuodessa, viikoittainkin joka neljäs.
Mutta pastori Kallio! Minkä takia minun flunssani ei parane, vaikka minä rukoilen parantumista? Eikö rukouksen pitäisi toimia?
Kallio ymmärtää, että moni toivoisi rukouksen toimivan niin.
– Raamatussakin sanotaan, että pyytäkää, niin saatte, Kallio sanoo.
– Minusta tähän kysymykseen ei ole täysin tyydyttävää vastausta. Joskus voi olla niin, että Jumalalla on eri aikataulu kuin meillä: vastaus kyllä tulee, mutta ei silloin kuin haluaisin. Ehkä Jumalalla on tiedossa jokin isompi kokonaisuus kuin se, minkä minä tiedän.
Miksi Jumala ei vain antanut ihmisten syntejä anteeksi?
Raamatussa kerrotaan, että Jeesuksen äiti Maria oli neitsyt tullessaan raskaaksi. Pappi Jenni Kallio, oliko se tosiaan niin?
– Jos kristinuskon ytimessä on usko siihen, että Jeesus nousi kuolleista, muut ihmeet ovat mielestäni aika piece of cake uskoa, Kallio sanoo.
Jos Jumala siis pystyy herättämään kuolleen, yhden naisen saattaminen raskaaksi ilman luonnollista aktia ei pitäisi olla ongelma.
– Toisaalta ajattelen, että ei ole hirveän olennaista, oliko Maria oikeasti neitsyt. Oleellista siinä kertomuksessa on, että Jeesus oli poikkeuksellinen ihminen, Jumalan Poika, jonka syntymä oli ihmeellinen.
Mutta kuten Kallio jo totesi, vielä ihmeellisempää on se, että Jeesuksen kerrotaan nousseen kuolleista. Kirkko opettaa, että Jeesus kuoli sovitusuhrina ihmisten syntien vuoksi ja että kolmantena päivänä Jumala herätti hänet henkiin.
Mutta pastori Kallio, eikö Jumala olisi voinut vain antaa ihmisten synnit anteeksi?
– Varmasti Jumala olisi voinut antaa anteeksi. Jumala voi mitä vain. Tämä on tosi hyvä kysymys, Kallio toteaa.
Tulen kysymään tämän kysymyksen itse, kun kerran kohtaan Jumalani kasvoista kasvoihin.
– Pappi Jenni Kallio
– Ajattelen, että aikojen alussa Jumala teki sellaisen pelisäännön, että synnin palkka on kuolema. Mutta kun näytti siltä, että ihmiset eivät päässeet synnistä eroon, Jumala suuressa rakkaudessaan ei enää halunnut katsoa, kuinka sukupolvi toisensa jälkeen epäonnistuu. Siksi hän tuli itse kuolemaan sen kuoleman.
– Mutta on hyvä kysymys, että jos Jumala on kaikkivaltias, eikö hän olisi voinut muuttaa sääntöjä, jotka hän oli itse keksinyt.
Niinpä! Mitäs siihen sanot?
– Nyt pitää miettiä hetki. Teen itse itselleni niin vaikeita kysymyksiä, että en osaa vastata, Kallio hekottaa.
Puhelimen toisessa päässä on hiljaista, kun Jenni Kallio miettii vastausta kiperään teologiseen pähkinään. Kohta hän rikkoo hiljaisuuden ja sanoo:
– Tässä vähän hirvittää se, että joku kollega sanoo, että anteeksi, mutta tuo oli nyt väärin vastattu. Mutta ei sitä voi ajatella liikaa, koska muuten tällaista ei voi tehdä. Pitää vain muistaa, että nämä vastaukset eivät ole kirkon virallinen kanta vaan meidän ajatuksiamme.
Pitäkäämme se mielessä. Mutta kysymys oli: miksi kaikkivaltias Jumala ei muuttanut pelin sääntöjä?
– Niin. Ehkä kyse on jostain sellaisesta, että Jumala halusi oikeasti näyttää, kuinka valtava hänen rakkautensa on. Pääsiäisen tapahtumat olivat häneltä äärimmäinen rakkaudenosoitus. Ehkä Jumala tavallaan niiden kautta juuri muutti niitä omia sääntöjään, Kallio sanoo.
– Mutta ehkä rehellisin vastaukseni on, että minä en tiedä kaikkea.
Kysymys, johon pappi Jenni Kallio ei osaa vastata
Pääsiäisen tapahtumat ovat siinä mielessä tärkeitä, että kristinuskon mukaan juuri pääsiäisenä ylösnousseen Jeesuksen ansiosta ihmisen ja Jumalan välille aukesi tie. Pappi Jenni Kallio, onko kristinusko ainoa tie Jumalan luokse?
– Me kristityt ajattelemme, että Kristus on tie Jumalan luokse. Mutta… tässäkin minun pitää miettiä, miten vastaan. Nämä ovat sellaisia juttuja, että Jumala yksin tietää. Ehkä ei ole täysin pois suljettua, että joku ihminen löytää jonkin toisen tien Jumalan luokse. Mutta ainakin Kristus on varma, suora ja selvä tie. Kallio vastaa.
Otetaan vielä klassikko: jos Jumala on hyvä ja kaikkivaltias, miksi hän sallii pahan olemassaolon?
– Tähän on monenlaisia selityksiä, mutta mikään niistä ei ole mielestäni täysin tyydyttävä. Tulen kysymään tämän kysymyksen itse, kun kerran kohtaan Jumalani kasvoista kasvoihin, Kallio sanoo.
Selvä. Pappi Jenni Kallio, esitä vielä itsellesi yksi vaikea kysymys ja vastaa siihen!
– Ou nou. Saako siihen vastata, että en tiedä?
Saa.
– Okei. Meille sanotaan, että usko on lahja, ja toisaalta sanotaan, että ihminen pelastuu yksin uskosta. Miksi sitten vaikuttaa siltä, että kaikki ihmiset eivät sitten saa sitä lahjaa? Jos se vielä on pelastuksen edellytys? Vastaukseni on, että voisiko joku vastata tähän kysymykseen.
Pappisnelikko vastaa kysymyksiin Instagramissa ensimmäiseen adventtiin asti. Kysymyksiä voi lähettää yksityisviestillä @kirkkohelsingissa- ja @kyrkanihelsingfors-käyttäjätileille.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Totta v***ssa voi kiroilla ja teen niin itsekin” – Pappi Visa Viljamaa vastaa nuoria askarruttaviin moraalikysymyksiin TikTokissa
Hyvä elämäOnko oikein mennä riparille, jos uskonto ei kiinnosta? Onko ok katsoa American pie -leffoja, kun niissä on seksiä? Kallion seurakunnan pappi Visa Viljamaa vastaa.