null 400 000 kärsii nälänhädästä Tigrayn kriisin pahentuessa – Kirkon Ulkomaanapu myönsi 100 000 euroa humanitääristä apua

Tigrayn konflikti on synnyttänyt pakolaisongelman. Kuvassa väkivaltaisuuksia paenneet ihmiset peseytyvät pakolaiskeskukseksi muutetun koulun pihalla Tigrayn osavaltion pääkaupungissa Mekelessä.

Tigrayn konflikti on synnyttänyt pakolaisongelman. Kuvassa väkivaltaisuuksia paenneet ihmiset peseytyvät pakolaiskeskukseksi muutetun koulun pihalla Tigrayn osavaltion pääkaupungissa Mekelessä.

Ajankohtaista

400 000 kärsii nälänhädästä Tigrayn kriisin pahentuessa – Kirkon Ulkomaanapu myönsi 100 000 euroa humanitääristä apua

YK:n arvion mukaan jopa 1,8 miljoonaa ihmistä on vaarassa joutua nälänhätään.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on myöntänyt katastrofiapua Etiopian Tigrayn alueen humanitaarisen hädän lievittämiseen. Hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta kärsivien ihmisten määrän pelätään nousevan jyrkästi tulevien kuukausien aikana.

Pohjois-Etiopiassa puhkesi marraskuussa 2020 pohjoisen Tigrayn osavaltiota edustavan Tigrayn kansan vapautusrintaman TPLF:n ja Etiopian hallituksen välinen selkkaus, johon hallituksen tueksi osallistuu myös Eritrean armeijan joukkoja.

– YK on arvioinut, että 400 000 henkilöä kärsii parhaillaan nälänhädästä. Lisäksi YK:n mukaan 1,8 miljoonaa ihmistä ovat vaarassa joutua nälänhätään. Sota myös keskeytti viljelykauden, joten ruokatilanne on äärimmäisen vakava, luonnehtii Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Risto Härmä.

Etiopian väkiluku on jo yli 110 miljoonaa, ja Tigrayssa asuu noin 4,9 miljoonaa ihmistä.

Lisäksi karjaa on teurastettu ja maatalouden työvälineitä varastettu.

– KUA:n ravitsemuksellinen tuki tulee estämään monia akuuttiin aliravitsemukseen liittyviä kuolemia. Työllä estämme erityisesti alle viisivuotiaiden lasten vakavaa aliravitsemusta, jota on usein vaikeaa hoitaa ja joka usein johtaa kuolemaan, Härmä kertoo.

Kansainvälisen ruokaturvaa valvovan IPC:n mukaan Tigrayssa ja sen lähialueilla Afarissa ja Amharassa on 5,5 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät vakavasta ruokaturvan puutteesta.

KUA toimittaa apua Etiopian pohjoiseen Tigrayn maakuntaan yhdessä Norjan Kirkon Ulkomaanavun ja paikallisten apujärjestöjen avulla.

Taistelujen aikana seudun viljelysmaita on poltettu ja ryöstetty. Lisäksi karjaa on teurastettu ja maatalouden työvälineitä varastettu. Jo ennen sotaa alueen maatalous kärsi tuhoa tekevistä heinäsirkkaparvista ja sään ääri-ilmiöistä. Taistelujen myötä myös merkittävä osa alueen infrastruktuurista on tuhoutunut.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.