null ”Syyrialaiset eivät ole luopuneet toivosta” – sitä tuo pääkaupunkiseudun seurakuntien tuki koulunkäyntiin

Amani Al Sayed opettaa lapsia Saqban tyttöjen koulussa Itä-Ghoutan alueella tammikuussa.

Amani Al Sayed opettaa lapsia Saqban tyttöjen koulussa Itä-Ghoutan alueella tammikuussa.

Ajankohtaista

”Syyrialaiset eivät ole luopuneet toivosta” – sitä tuo pääkaupunkiseudun seurakuntien tuki koulunkäyntiin

Syyrian sota on kestänyt yli kymmenen vuotta. Noin 400 000 ihmistä on kuollut, neljä viidestä elää köyhyysrajan alapuolella ja pakolaisia on miljoonia.

Vuonna 2011 alkanut Syyrian sisällissota on ollut katastrofi syyrialaisille. Sodassa on kuollut noin 400 000 ihmistä. Yli 5,5 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maasta ja 6,2 miljoonaa on sotaa paossa maan sisällä. Yli 80 prosenttia syyrialaisista elää köyhyysrajan alapuolella.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHA:n mukaan Syyrian noin 18 miljoonasta asukkaasta yli 13 miljoona tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Maailman ruokaohjelma WFP varoitti helmikuussa, että kaksi kolmesta syyrialaisesta kärsii ruoan puutteesta. Vaikka pahimmat taistelut ovat hiljenneet, ihmisiä kuolee niissä yhä. Talous on romahtanut ja lisää kärsimystä tuo koronapandemia.

Jos jää tuijottamaan vain noita lukuja, tilanne tuntuu toivottomalta. Mitä siinä auttaa Vantaan seurakuntien tällä viikolla myöntämä 20 000 euron katastrofiapu? Tai se, että Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakunnat ovat tätä ennen viimeisten parin vuoden aikana tukeneet Kirkon Ulkomaanavun työtä Syyriassa yhteensä 110 000 eurolla? Viime vuonna Ulkomaanapu teki työtä Syyriassa yhteensä noin 600 000 eurolla.

Seurakuntien tuki kohdistuu hätäapuun ja koulunkäyntiin

Vastaus on, ettei tilanne ole toivoton ja että pääkaupunkiseudun seurakuntien tuki kohdistuu juuri oikeaan osoitteeseen: välittömään hätäapuun ja koulutukseen.

– Syyrialaiset ovat eläneet läpi vaikeiden aikojen. Nyt kun taistelut ovat vähentyneet, pääongelmaksi on noussut äärimmäisen huono taloustilanne. Vaikka ei ole helppoa löytää toivoa, se ei tarkoita, että humanitaaristen toimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan pitäisi luovuttaa. Päinvastoin, nyt on aika kaksinkertaistaa ponnistukset. Syyrialaiset itse eivät ole luovuttaneet, Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän aluejohtaja Ashraf Yacoub sanoo.

Vantaan seurakuntien tuki kanavoidaan välittömään hätäapuun ja kohteeseen, jolla on suurin merkitys toivolle: koulutukseen. Kirkon Ulkomaanapu on aiemmin Vantaan tuella toimittanut pakolaiskeskuksissa asuville perheille ruokapaketteja, keittiövälineitä, lämpimiä peittoja ja lapsille vaatteita. 

– Parannamme tuen avulla kouluikäisten lasten ja nuorten pääsyä perus- ja toisen asteen koulutukseen. Tähän pyritään järjestämällä tukiopetusta koulusta pudonneille ja itseopiskelumahdollisuuksia Damaskoksen ja Dara’an alueella. Ohjelmassa kunnostetaan myös vaurioituneita kouluja ja rakennetaan niihin asianmukaiset WC-tilat tytöille ja pojille, kertoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kertoo.

Lapsia matkalla kouluun.

Lapsia matkalla kouluun.

Unicef arvioi tammikuussa, että noin 2,4 miljoonaa syyrialaista olisi sodan aikana jäänyt pois koulutuksesta.

– Osa on saattanut palata koulutuksen pariin epämuodollisen koulutuksen kautta, tällaista on esimerkiksi meidän tarjoamamme tukiopetus. Ihan tarkkaa tilannetta on vaikea arvioida. Pojilla on usein painetta jäädä pois koulusta ja yrittää etsiä töitä tai muita keinoja hankkia perheille tuloja. Tytöille erityinen riskitekijä on varhainen avioliitto ja koulutuksen katkeaminen siihen, Lähi-idän aluevastaava Tanja Korkalainen sanoo.

Tukiopetus auttoi tuhansia lapsia

Toimivat koulut ovat yksi tärkeimmistä asioista, kun syyrialaisperheet harkitsevat paluuta kotiseudulleen. Koulu tuo lapsille turvallisuuden tunnetta ja antaa toivoa normaalista elämästä. Siksi Tanja Korkalaisen mukaan Kirkon Ulkomaanavun Syyrian työn tämänhetkinen painopiste on sekä lasten että opettajien koulutuksessa.

– Lisäksi Haman kaupungissa aletaan huhtikuussa korjata maan sisäisiä pakolaisia majoittavia tiloja ja jakaa hygieniapakkauksia. Tänä vuonna on tarkoitus aloittaa myös toimeentulomahdollisuuksien kehittäminen. Syyrian lisäksi olemme jo vuodesta 2013 tehneet töitä Syyrian pakolaisten koulutuksen ja toimeentulon parantamiseksi Jordaniassa.

80 prosenttia oppilaista paransi arvosanojaan tukiopetuksen avulla.
 – Tanja Korkalainen

Minkälaisia tuloksia avullanne on saatu aikaan?

– Syyriassa korjattiin viime vuonna yksitoista koulua, jaettiin koulutarvikkeita 3 000 lapselle, annettiin tukiopetusta 4 700 lapselle ja täydennyskoulutusta 108 opettajalle. 80 prosenttia oppilaista paransi arvosanojaan tukiopetuksen avulla. Lisäksi jaoimme hygieniapakkauksia yli 2 000 koululaiselle ja heidän perheilleen, Korkalainen kertoo.

– Loppuvuodesta 2019 ja alkuvuodesta 2020 toimitimme Koillis-Syyrian pakolaiskeskuksiin ruokaa, talvivarusteita ja keittiötarvikkeita. Paketeissa oli huopia, patjoja ja alle 10-vuotiaille lapsille tarkoitettuja talvivaatteita. Ruokapaketeissa oli säilykkeitä, papuja, öljyä ja Keittiötarvikkeissa kattila, tarjoiluastia, ruokailuvälineet ja keittiöveitsi. Lisäksi jaettiin 106 tankkia puhdasta vettä, Eija Alajarva lisää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.