null Kirkon Ulkomaanapu antaa 100 000 euroa Haitin maanjäristyksen uhrien auttamiseen

Palomiehet etsivät henkiinjääneitä maanjäristyksessä tuhoutuneen hotellin raunioista Les Cayesin kaupungissa Haitissa.

Palomiehet etsivät henkiinjääneitä maanjäristyksessä tuhoutuneen hotellin raunioista Les Cayesin kaupungissa Haitissa.

Ajankohtaista

Kirkon Ulkomaanapu antaa 100 000 euroa Haitin maanjäristyksen uhrien auttamiseen

BBC:n mukaan maanjäristyksessä kuolleita on tähän mennessä tiedossa runsaat 1400. Tuhoa kasvattaa trooppinen myrsky.

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt 100 000 euroa katastrofiapua Haitin maanjäristyksestä kärsineiden ihmisten auttamiseen.

Haitissa lauantaina 14.8. tapahtunut voimakkuudeltaan 7,2 magnitudinn maanjäristys on aiheuttanut köyhän maan eteläosissa valtavaa tuhoa. Maanjäristys on romahduttanut rakennuksia ja katkonut liikenneyhteyksiä.

BBC:n tämänaamuisen uutisen mukaan tähän mennessä on jo tieto 1419 ihmisen kuolemasta. Lisäksi 6 900 on loukkaantunut ja monia on kateissa. Kirkon Ulkomaanavun mukaan järistys on vaikuttanut arviolta 60 prosenttiin maan väestöstä ja tuhot ovat laajat ja isot.

Tuhoja pahentaa trooppinen myrsky Grace, joka BBC:n mukaan rantautui aamulla maanjäristyksestä pahimmin kärsineille alueille. Sateita on odotettavissa jopa 25 senttiä, mikä aiheuttaa maanvyörymien vaaran ja vaurioittaa teitä.

Haitin viranomaiset ovat kehottaneet Twitterissä ihmisiä auttamaan toisiaan ja tarjoamaan suojaa niille, jotka ovat menettäneet asuntonsa. Yli 30 000 ihmisen arvioidaan jääneen kodittomiksi. Kouluja ja kirkkoja on tuhoutunut. Sairaaloilla on pulaa tarvikkeista.

Vuonna 2010 Haitissa tapahtui vielä pahempi maanjäristys, jonka keskus oli lähellä pääkaupunki Port-au-Princeä. Siinä kuoli 100 000–316 000 ihmistä. 1,5 miljoonaa joutui jättämään kotinsa.

Haiti sijaitsee Karibian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen rajalla. Enriquillon siirros kulkee Hispaniolan saaren halki. Saaren itäosassa on Dominikaaninen tasavalta. Alue on jatkuvasti maanjäristysten uhan alainen ja pienemmät järistykset ovat tavallisia.

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa hätäavun yhteistyössä Norjan Kirkon Ulkomaanavun ja muiden maassa toimivien muiden ACT-järjestöjen kanssa. Apua on pyydetty välttämättömiin perustarvikkeisiin kuten ruokaan, hygieniapakkauksiin, huopiin ja suojiin.

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen ulkoministeriön kumppanuusjärjestö ja kirkkojen kansainvälisen avustusverkoston ACT-allianssin perustajajäsen. ACT-allianssi muodostaa yhden maailman suurimmista avustusorganisaatioista. Sen kokonaisvolyymi on 1,5 miljardia euroa vuodessa ja sillä on toimintaa yli 120 maassa. ACT-allianssissa on mukana 135 avustusorganisaatiota. Suomesta siihen kuuluu myös Suomen Lähetysseura. 

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarista työtä Haitissa voi tukea täällä.

Korjattu 20.8. klo 13.45: korvattu sana aste sanalla magnitudi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.