null Aseelliset yhteenotot lisäävät nälänhätää Etiopiassa – Suomen Lähetysseura saa avun perille paikallisten kumppaneitten avulla

Äiti pitelee aliravitun tyttärensä käsiä terveysklinikalla Abi Adin kaupungissa Tigrayn alueella.

Äiti pitelee aliravitun tyttärensä käsiä terveysklinikalla Abi Adin kaupungissa Tigrayn alueella.

Ajankohtaista

Aseelliset yhteenotot lisäävät nälänhätää Etiopiassa – Suomen Lähetysseura saa avun perille paikallisten kumppaneitten avulla

Suomen Lähetysseura myönsi Etiopiaan 166 000 euroa. Varoilla hankitaan ruoka- ja hygieniatarvikkeita ja annetaan psykososiaalista tukea.

Aseelliset yhteenotot Etiopian pohjoisosissa ovat kiihtyneet ja yhä useampi ihminen on lähtenyt levottomuuksia pakoon joko muihin osiin maata tai naapurimaihin. YK on varoittanut pahenevasta nälänhädästä, joka koskettaa jopa noin seitsemää miljoonaa ihmistä. Etiopian väkiluku on jo yli 110 miljoonaa, ja Tigrayssa asuu noin 4,9 miljoonaa ihmistä. 

Suomen Lähetysseura on antanut 166 000 euroa humanitaariseen apuun etiopialaisten auttamiseksi. Konfliktista kärsiville hankitaan ruokatarpeita ja hygieniatuotteita ja lapsille tarjotaan psykososiaalista tukea. Monet lapset ovat nähneet väkivaltaisuuksia läheltä.

– Psykososiaalinen tuki on tukea asioiden käsittelyyn ja pelkojen kohtaamiseen, siihen mitä lapset ovat kokeneet ja nähneet. Psykososiaalisesta tuesta puhutaan nykyään aina hätäavun yhteydessä. Ihminen ja hänen kokemuksensa halutaan ottaa kokonaisvaltaisesti huomioon. Haluamme tukea lasten koulunkäyntiä, leikkiä ja oppimista, normaalia elämää, Lähetysseuran itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Teressa Juhaninmäki kertoo.

Avustussumman vievät perille Lähestysseuran yhteistyökumppanit Luterilainen maailmanliitto ja Etiopian luterilaisen kirkon kehitysyhteistyöjaosto. Humanitaariseen apuun keskittyvät hankkeet rahoitetaan poikkeustilanteessa Suomen kehitysyhteistyövaroin.

– Avun perillemeno onnistuu, sillä Luterilainen maailmanliitto ja paikallisen luterilaisen Mekane Yesus -kirkon kehitysyhteistyöosasto ovat pitkän linjan toimijoita alueella. Heillä on hyvät ruohonjuuritason verkostot ja hyvä yhteistyö paikallisten yhteisöjen ja viranomaisten kanssa. Kun Lähetysseura alkuvuodesta myönsi 50 000 euroa Tigrayn alueelle, sekin saatiin perille juuri näiden yhteyksien ansiosta.

Osa kouluista toimii pakolaiskeskuksina

Paikallinen luterilainen kirkko on pakolaistilanteen vuoksi muuttanut työnsä painopistettä ja tekee nyt katastrofityötä, jota Suomen Lähetysseura tukee. Apua suunnataan erityisesti lapsiperheille ja koululaisille Dessien alueella.

Tilanteen taustalla on ollut  myös kuivuutta ja isoja heinäsirkkaparvia, jotka ovat tuhonneet satoa.

 

Suomen Lähetysseura toimii Etiopiassa Woldiyassa, Dessiessä, Kombolchassa, Legehidassa, Bench-Shekossa, Jimmassa, Mettussa, Hosainassa, Amarossa, Wonagossa ja pääkaupungissa Addis Abebassa. Osa työstä on ulkoministeriön tukemaa kehitysyhteistyötä, osa seurakuntien tukemaa kirkollista työtä.

– Ihmisiä on joutunut pakenemaan myös Lähetysseuran työalueilta. Maan sisäisiä pakolaisia on pelkästään Dessien kaupungissa lähes 200 000. Osa ihmisistä majoittuu tuttaviensa kodeissa, mutta myös valtion koulut ja yksityiset koulut on jouduttu muuttamaan pakolaiskeskuksiksi.

Muualla maassa koulut toimivat normaalisti. 

Ruokaturvaa pitäisi saada pitkäkestoisesti vahvistettua

Jo ennen konfliktin syntyä Tigrayan alueella on ollut ongelmia ruoantuotannossa. Nyt tilannetta on pahentunut se, että taistelujen aikana viljelysmaita on poltettu ja ryöstetty, karjaa teurastettu ja työvälineitä varastettu.

– Tilanteen taustalla on ollut  myös kuivuutta ja isoja heinäsirkkaparvia, jotka ovat tuhonneet satoa. Alun perin rahoitimme alueella myös Luterilaisen maailmanliiton ilmasto- ja ruokaturvahanketta. Ajatuksena on ollut, että ruokaturvaa pitäisi saada pitkäaikaisesti ja kestävästi vahvistettua, Juhaninmäki sanoo.

Pitkään jatkunut poliittinen epäsopu Etiopian hallituksen ja Pohjois-Etiopian Tigrayn alueen paikallishallinnon välillä puhkesi aseellisiksi yhteenotoiksi viime vuoden lopulla. Itsenäisyyttä tavoittelevat kapinalliset iskivät Tigrayn pääkaupungissa Mekelessä hallituksen joukkojen tukikohtaan yrittäen varastaa aseita. Hallituksen tukena on ollut myös Eritrean armeijan sotilaita.

Tilanne Etiopiassa on vaikea, mutta Teressa Juhaninmäki ei pidä sitä mahdottomana.

– Tässä on mahdollisuudet myös siihen, että tilanne ratkeaa. Toisaalta tilanne on kompleksinen ja asioilla on pitkät juuret. En kuitenkaan pidä sitä toivottomana.

 

Korjattu oikea avustussumma jutun ingressiin 15.10. klo 10.50. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.