null Levottomuudet, koronapandemia ja heinäsirkat piinaavat Etiopian Tigrayn aluetta – Lähetysseura auttaa  50 000 eurolla

Taisteluja paenneet etiopialaiset saapuivat viime marraskuussa Etiopian ja Sudanin rajajoelle. Osa pakolaisista pysähtyi naapurimaahan Sudaniin.

Taisteluja paenneet etiopialaiset saapuivat viime marraskuussa Etiopian ja Sudanin rajajoelle. Osa pakolaisista pysähtyi naapurimaahan Sudaniin.

Ajankohtaista

Levottomuudet, koronapandemia ja heinäsirkat piinaavat Etiopian Tigrayn aluetta – Lähetysseura auttaa  50 000 eurolla

Humanitaarisen työn asiantuntijan Miia Barrow'n mukaan tilanteen vakavuudesta on ollut vaikea saada tietoja, koska puhelinlinjat ja sähköt ovat olleet poikki.

Suomen Lähetysseura auttaa Etiopian Tigrayn aluetta 50 000 eurolla. Avuntarpeen taustalla on Etiopian hallituksen ja Pohjois-Etiopian Tigrayn alueen paikallishallinnon pitkään jatkunut epäsopu, joka puhkesi aseellisiksi yhteenotoiksi viime marraskuussa.

– Kapinalliset yrittivät varastaa aseita hallituksen joukkojen tukikohdasta, minkä jälkeen hallitus aloitti sotatoimet kapinallisia vastaan, Lähetysseuran humanitaarisen työn asiantuntija Miia Barrow kertoo.

Taistelujen seurauksena tuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan, osa naapurimaahan Sudaniin. Tilanne on edelleen levoton ja humanitaarisen avun tarve suuri. Koronapandemia ja heinäsirkkaparvien aiheuttamat tuhot viljelyksille vaikeuttavat oloja.

– Tilanteen vakavuudesta on ollut vaikea saada tietoja ulkomaailmaan, koska puhelinlinjat ja sähköt ovat olleet poikki. Nyt arvaamaton tilanne on helpottunut sen verran, että perille on päässyt humanitaarisen avun antajia, vaikka sekä kapinalliset että hallituksen joukot järjestävät tiesulkuja, Barrow sanoo.

Etiopiasta lähtenyt pakolainen kantoi Sudanissa sänkyä leirillä, jonne hänet tuotiin tammikuussa vastaanottokeskuksesta.

Etiopiasta lähtenyt pakolainen kantoi Sudanissa sänkyä leirillä, jonne hänet tuotiin tammikuussa vastaanottokeskuksesta.

Kirkkojen kansainvälinen avustusverkosto ACT-allianssi ja Luterilainen maailmanliitto ovat toteuttamassa avustushanketta Tigrayn alueella yhteistyössä Etiopian Mekane Yesus -kirkon sekä Etiopian ortodoksisen kirkon kanssa. Hankkeen on tarkoitus kestää vuoden.

Lähetysseuran 50 000 euron avustus ohjataan Mekane Yesus -kirkon kautta. Lähetysseura on tehnyt pitkäaikaisen kumppaninsa kanssa ennenkin myös katastrofityötä.

– Luotamme, että jos joku saa avun perille, niin Mekane Yesus -kirkko, Barrow toteaa.

Tarkoituksena on turvata ruoan ja veden saanti ja auttaa erityisesti nälkää näkeviä lapsia sekä odottavia ja imettäviä äitejä. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja hygieniatilanteen parantamiseksi rakennetaan myös vessoja ja käsienpesupisteitä sekä jaetaan kasvomaskeja ja käsidesiä. Hankkeeseen sisältyy myös rauhanrakentamista yhteisöjen välillä sekä psykososiaalista tukea.

– Henkisestä traumasta selviäminen on olennaista, jotta ihmiset pystyvät rakentamaan elämäänsä eteenpäin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.