Haaga-Helian korkeakoulupappi Marjut Mulari toivottaa iloista pääsiäistä. Somessa hänet tunnetaan nimellä Pastori Maikki. Kuvalähteet: Arttu Allén, istock, Kenny Eliason/Unsplash, Annie Spratt/Unsplash
Seitsemän tapaa viettää pääsiäistä – ”Olisi mahtavaa, jos ihmiset järjestäisivät pääsiäisjuhlia ja munajahteja aikuisillekin”
Ei enää pääsiäissynkistelyä, toivoo korkeakoulupappi Marjut Mulari eli Pastori Maikki. Hän kannustaa juhlimaan ylösnousemusta yömessussa ja tapaamaan ystäviä pitkänä kevätviikonloppuna.
1. Pidä hauskaa
– Hupikielto kuului ennen suomalaiseen pääsiäiseen. Ei saanut edes hymyillä, ei ainakaan niin, että hampaat näkyivät. Lapsia piiskattiin, jotta he osaisivat eläytyä Jeesuksen kärsimyksiin ristillä.
– Jos haluaa synkistellä, niin sitä sopii tehdä kiirastorstai-illasta lauantaiaamuun. Synkkyyteen ei pidä kuitenkaan jumittua. Ja jätetään väkivalta pois pääsiäisen vietosta!
– Olisi mahtavaa, jos ihmiset järjestäisivät pääsiäisjuhlia ja munajahteja aikuisillekin. Suklaamunia voi piilottaa etsittäväksi vaikka kotipihalle.
– Jeesuksen ylösnousemus on pääsiäisen suurin juttu. Elämän voittoa kärsimyksestä ja kuolemasta sietäisi juhlia karnevaalihenkisesti. Useimmilla on maanantaina ylimääräinen vapaapäiväkin, jolloin kannattaa tehdä jotain mukavaa.
2. Koe pääsiäisen draama kirkossa
– Jos menet vain yhteen pääsiäiskirkkoon, paras valinta on ehdottomasti lauantain yömessu. The magic happens there. Kirkko on ensin pimeänä. Pimeys vaihtuu konkreettisesti valoksi, kun Jeesuksen ylösnousemusta aletaan juhlia.
– Koko draaman kaaren kokee käymällä kirkossa myös kiirastorstaina, pitkäperjantaina ja toisena pääsiäispäivänä maanantaina.
– Kiirastorstaina muistetaan Jeesuksen viimeistä ehtoollista. Messu päättyy siihen, että kirkko puetaan mustaan, urut vaikenevat ja valot sammuvat. Näin laskeudutaan Jeesuksen kärsimykseen ja tulevaan kuolemaan.
Kiirastorstai Helsingin tuomiokirkossa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Jani Laukkanen
– Pitkäperjantaina monessa kirkossa pidetään aamulla sanajumalanpalvelus ja iltapäivällä Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki.
– Pääsiäisaamun jumalanpalvelus sunnuntaina on monessa paikassa lapsiperhetapahtuma. Itse käyn perheeni kanssa yleensä siellä. Silloin puhutaan ylösnousemuksen todistajista eli Magdalan Mariasta ja kumppaneista.
3. Kutsu porukka syömään tai itsesi kylään
– Kiirastorstaina muistetaan Jeesuksen käskyä aterioida yhdessä hänen muistokseen. Kun yhteiskunnan eri ryhmät etääntyvät yhä kauemmas toisistaan, on tärkeä kokoontua välillä yhteen. Jeesus söi kaikenlaisten ihmisten kanssa, joten vielä parempi, jos samaan pöytään istuu myös eri tavoin ajattelevia tai toisilleen tuntemattomia ihmisiä.
– Suhtautuminen ruokaan on nykyään tosi jakautunutta ja kärjistynyttä. Syön itse 95-prosenttisesti vegaanisesti eläinten hyvinvoinnin ja ympäristösyiden vuoksi. Jos minulle tarjotaan lihaa kylässä ollessani, en kuitenkaan kieltäydy siitä. Ymmärrän silti hyvin niitä, jotka kieltäytyvät. Pääsiäisateria, jossa ei tuomita kenenkään syömisiä, olisi minusta erityisen kristillinen.
– Ihmisten kutsumisen kylään voi ottaa altistusharjoituksena oman kodin epätäydellisyyden sietämiseen. Tai sitten voi tehdä rohkeusharjoituksen ja kutsua itsensä kylään jonkun luo!
4. Herättele henkiin vanhoja ystävyyksiä
– Pitkä viikonloppu on hyvä hetki palauttaa yhteys tärkeisiin ihmisiin, joita ei näe arjessa tarpeeksi. Minusta on helppoa kommentoida toisen Instagram-stooria ja sanoa samalla, että olisipa muuten kiva tavata pitkästä aikaa.
– Vanhat ystävät tuntevat teinivuoteni. He tietävät, mitä ihmissuhdekuvioita olen kokenut ja millaisia rooleja ottanut. Minulla on kouluajoilta useampi ystävä, joihin pidän yhteyttä niin, että käymme kahvilla suunnilleen kerran kahteen vuoteen. On aina ihanaa tuntea taustalla koko yhteinen historiamme.
Kuva: iStock
– Pääsiäinen on hyvä hetki syventää suhdetta Jumalan kanssa. Myös yhteys toisiin ihmisiin on yhteyttä Jumalaan.
5. Hiero sovintoa jonkun kanssa (vaikka itsesi)
– Ihmisen ja Jumalan välit rikkoutuivat syntiinlankeemuksessa. Jumala teki ihmisten kanssa sovun pääsiäisenä, kun Jeesus kuoli puolestamme ristillä. Pääsiäistä voi juhlistaa sopimalla välinsä jonkun kanssa. Tärkeä lisäys: kaikkien kanssa ei ole tarpeen eikä turvallistakaan yrittää sopua.
– Some tuottaa hirveästi ristiriitoja, siellä on helppo sanoa kaikenlaista. Muiden oikeamielisyyttä vahditaan, ja heitä vaaditaan tilille pienestäkin virheestä. Tuntuu, että ihmisten konfliktihakuisuus on lisääntynyt myös livekohtaamisissa, mikä on tosi huono suunta.
– Pääsiäisenä on hyvä etsiä sovinnollista asennetta toisia ja itseään kohtaan. Kristityn elämään kuuluu sellainen paradoksi, että pitää pyrkiä täydellisyyteen, mutta yhtä aikaa hyväksyä yrityksensä mahdottomuus. Ainoa täydellinen ihminen oli Jeesus. Hänen sovitustyönsä ristillä antoi meille muille luvan olla epätäydellisiä.
6. Kasvata kasvia tai koululaista
– Pääsiäisenä juhlitaan uutta elämää, joten silloin on hyvä toimia sen hyväksi.
– Siemen on yhtä kova ja elottoman näköinen kuin Jeesuksen kalliohauta, mutta silti niistä molemmista syntyy uusi elämä. Rairuohon symboliikka tulee Jeesuksen ylösnousemuksesta.
Kuva: iStock
– Pääsiäisenä voi auttaa myös muita ihmisiä kasvamaan. Juhlaan sopii rahan lahjoittaminen lasten koulutukseen, koska tiedetään, että sillä on eteenpäin vievä ja maailmaa muuttava voima. On myös kristityn teko maksaa veronsa kiltisti Suomessa, jotta lapset pääsevät täällä yhdenvertaisesti kouluun. Aggressiivinen verosuunnittelu on syntiä.
7. Tutustu pääsiäisen persooniin
– Katso videoita kirkkovuoden sivuhenkilöistä Kirkko ja kaupungin Instagram-tililtä. Samastun pääsiäisen sivuhenkilöistä eniten Magdalan Mariaan, koska hän oli reipas vaikuttajanainen. Patriarkaatti mustamaalasi hänet ilmeisesti tahallaan syntiseksi naiseksi, joka muistetaan nykyään lähinnä löyhämoraalisena heitukkana.
– Kun katsoo Magdalan Marian ansioluetteloa, niin hän oli Jeesuksen uskollisimpia seuraajia, tuki tämän toimintaa omilla rahoillaan, todisti ristiinnaulitsemista ja oli mukana hautaamisessa. Hän ei luikkinut pakoon sen jälkeen, vaan tuli voitelemaan ruumista. Magdalan Maria oli ylösnousemuksen ensimmäinen todistaja ja kristinuskon opin kehittäjä alkuseurakunnassa.
– Muutkin pääsiäiseen liittyvät kirkkovuoden sivuhenkilöt ovat kiinnostavia, koska he ovat niin erilaisia Kristuksen seuraajia. Tunnistatko itseäsi jossakin heistä?
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Liity pääsiäiskertomukseen itsellesi sopivalla tavalla, ehdottaa pappi Vilppu Huomo – ”Mitä tilanne herättääkin, se kannattaa elää mahdollisimman avoimesti lävitse”
HengellisyysPääsiäistä ei pidä yksinkertaistaa aukottomaksi ja saumattomasti eteneväksi kertomukseksi, sanoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pappi Vilppu Huomo.
