null Ihmisiä, joiden elämässä ei ole ketään – dokumentti Näkymättömät esittelee yksinhuoltaja Emmamarian, eronneen Lassen ja työttömän Emilian

Yksi Näkymättömät-dokumenttielokuvan yksinäisistä on kahden lapsen yksinhuoltaja Emmamaria.

Yksi Näkymättömät-dokumenttielokuvan yksinäisistä on kahden lapsen yksinhuoltaja Emmamaria.

Hyvä elämä

Ihmisiä, joiden elämässä ei ole ketään – dokumentti Näkymättömät esittelee yksinhuoltaja Emmamarian, eronneen Lassen ja työttömän Emilian

Antti Lempiäisen yksinäisyydestä kertova dokumenttielokuva kuuluu verkossa järjestettävän DocPoint-dokumenttifestivaalin teoksiin.

On liikuttavaa ja samalla hyytävää nähdä, miten yksinäiseltä ihmisen elämä voi tuntua. Päivät lipuvat eteenpäin samanlaisina vailla toisen aikuisen läsnäoloa.

Kyseessä on Antti Lempiäisen käsikirjoittama, ohjaama ja kuvaama Näkymättömät. Se kertoo nuoren työttömän naisen, kahden lapsen yksinhuoltajaäidin ja eronneen vanhan miehen yksinäisyydestä. Dokumenttielokuva on nähtävissä DocPoint-festivaalilla, joka järjestetään tänä vuonna koronavirusepidemian takia virtuaalisesti.

Alun perin Lempiäinen lähti tekemään elokuvaa suomalaisten auttamishalukkuudesta. Hän luki tutkimuksia, joiden mukaan tuntemattomia ihmisiä ei oltu kovin innokkaita auttamaan. Siitä ajatukset siirtyivät yhteisöllisyyden murtumiseen länsimaissa ja sen lieveilmiöistä tuhoisimpaan, yksinäisyyteen.

Jo ennen korona-aikaa joka viides suomalainen koki yksinäisyyttä. Nyt se koskettaa varmasti vielä suurempaa osaa kansasta.

– Olen itse pienten lasten vanhempana kokenut välillä syvää yksinäisyyttä, vaikka meitä on ollut kaksi vanhempaa. Yksin jäämisen tunne on johtunut paljolti turvaverkkojen puuttumisesta, Lempiäinen kertoo.

– Kun kartoitin omaa lähipiiriäni, ei vastaan tullut yhtään vanhempaa, joka ei olisi kokenut samaa. Erityisesti äidit tuntuvat olevan kovilla.

Lempiäinen teki taustatyötä myös tutustumalla yksinäisyyttä käsitteleviin tutkimuksiin. Niistä ilmeni, että yksinäisyys on ilmiö, joka lävistää koko yhteiskunnan: yksinäisiä on kaikenikäisiä. Se kuuluu suurimpiin kansantauteihimme.

– Jo ennen korona-aikaa joka viides suomalainen koki yksinäisyyttä. Nyt se koskettaa varmasti vielä suurempaa osaa kansasta. Terveysongelmia yksinäisyys aiheuttaa tutkimuksen mukaan enemmän kuin sydän- ja verisuonisairaudet.

Kuvaaja on myötäelävä kumppani

Sopivien ihmisten etsiminen dokumenttielokuvaan oli Antti Lempiäisen mukaan haastavaa. Lahtelaisen yksinhuoltajan, ­Emmamarian, Lempiäinen löysi netin keskustelupalstalta, nuoren Emilian puolestaan lehtijutun kautta entiseltä kotiseudultaan Imatralta.

Vaikeimmaksi osoittautui vanhan yksinäisen miehen löytäminen. Se oli Lempiäisestä yllättävää, sillä onhan ikäihmisten yksinäisyydestä puhuttu paljon.

– Lopulta laitoin viimeiset käsikirjoitusapurahani Kirkko ja kaupungin ilmoitukseen. Sen avulla sain yhteyden Lasseen, dokumentin kahdeksankymppiseen helsinkiläismieheen.

Lempiäinen halusi tutustua kunnolla näihin kolmeen ennen kuin alkoi kuvata.

– Kun ystävystyimme, he avasivat oven elämäänsä ja sisäiseen maailmaansa. Valitsin dokumenttiin havainnoivan lähestymistavan. Hengitin samaa ilmaa näiden henkilöiden kanssa, olin läsnä hiljaisena, myötäelävänä kumppanina. Tärkeässä osassa ovat hiljaisuus ja autius, keskustelu ilman puhetta.

Antti Lempiäisen mielestä hyvä keino ehkäistä yksinäisyyttä olisi se, että itse kukin pysähtyisi kiireen keskellä katsomaan, miten omassa lähipiirissä voidaan.

Antti Lempiäisen mielestä hyvä keino ehkäistä yksinäisyyttä olisi se, että itse kukin pysähtyisi kiireen keskellä katsomaan, miten omassa lähipiirissä voidaan.

Moikkaa ja kysy kuulumisia

Yksinäisyys ei välttämättä ole pysyvä olotila, mutta se voi kehittyä sellaiseksi. Lempiäisen mukaan hyvä keino yksinäisyyden ehkäisemiseksi olisi se, että itse kukin pysähtyisi kiireen keskellä katsomaan, miten omassa lähipiirissä voidaan.

– Yksinäisyyden ehkäisemisessä tärkeitä ovat yhteisöllisyys ja erilaiset vertaistukiryhmät. Jo se, että moikkaa hississä ja kysyy kuulumisia, voi vaikuttaa yksinäisen ihmisen elämään positiivisesti. Tunne siitä, että joku huomaa ja on kiinnostunut, saattaa saada aikaan yllättävän paljon hyvää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.