null YK:n ihmisoikeusneuvosto tuomitsi Koraanin polttamiset ja muut uskontoon kohdistuvat vihan ilmaisut – Suomi ja moni muu EU-maa äänesti vastaan

Irakilaistaustainen, nykyään Ruotsissa asuva Salwan Momika poltti Koraanin moskeijan edessä Tukholmassa. Hän sanoi polttavansa Koraania ilmaistakseen mielipiteensä islamilaisesta pyhästä kirjasta ja korostaakseen sananvapauden periaatetta.

Irakilaistaustainen, nykyään Ruotsissa asuva Salwan Momika poltti Koraanin moskeijan edessä Tukholmassa. Hän sanoi polttavansa Koraania ilmaistakseen mielipiteensä islamilaisesta pyhästä kirjasta ja korostaakseen sananvapauden periaatetta.

Ajankohtaista

YK:n ihmisoikeusneuvosto tuomitsi Koraanin polttamiset ja muut uskontoon kohdistuvat vihan ilmaisut – Suomi ja moni muu EU-maa äänesti vastaan

Taustalla ovat erityisesti Ruotsissa tapahtuneet Koraanin polttamiset ja niiden synnyttämät protestit.

YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti äänestyksen jälkeen tuomita Koraanin polttamiset. Ihmisoikeusneuvosto kehotti päätöslauselmassaan valtioita myös hyväksymään kansallisia lakeja ja ryhtymään muihin toimiin, joilla voidaan puuttua ja ennaltaehkäistä uskontoihin kohdistuvaa vihaa tai puuttua vihaan ja väkivaltaan kehottamiseen.

Koraanin polttamisen tuomitsemisen puolesta äänesti 28 ihmisoikeusneuvoston jäsenvaltiota, vastaan 12 ja tyhjää seitsemän valtiota. Suomi oli yksi valtioista, jotka äänestivät vastaan.

Vastaan äänestivät myös muut EU-maat kuten Belgia, Ranska, Liettua ja Saksa sekä Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Taustalla oli erityisesti se, että päätöslauselman katsottiin rajoittavan liikaa sananvapautta. Ranskan edustaja sanoi, että lainsäädännön tarkoitus on suojella ihmisiä, ei uskontoja ja symboleja. Puolesta äänestivät muun muassa Ukraina, Intia, Algeria, Bangladesh, Somalia ja Arabiemiraatit sekä Pakistan, jonka aloitteesta päätöslauselma tehtiin.

Koraanin polttaminen ja muu häpäiseminen on ollut tänä vuonna runsaasti esillä erityisesti Ruotsin tapahtumien vuoksi. Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan on polttanut Koraaneja Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Kesäkuun lopussa irakilaistaustainen mies poltti Koraanin Tukholmassa moskeijan edessä Id al-Adha -juhlan aikaan.

Mielenilmaukset Ruotsissa ovat puolestaan synnyttäneet protesteja ympäri maailmaa. Esimerkiksi Pakistanissa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään ja polttivat Ruotsin lippuja ja imaamit vaativat kaikkia muslimimaita katkaisemaan diplomaattisuhteet Ruotsiin. Irakissa Koraanin poltosta suuttuneet mielenosoittajat tunkeutuivat alueelle, jossa Pohjoismaiden suurlähetystöt sijaitsevat. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan arvosteli tapausta kovasanaisesti ja asian pelättiin vaikuttavan Ruotsin Nato-jäsenyysprosessiin.

Suomessa rikoslaki kieltää uskonrauhan rikkomisen. Tämä pykälä kattaa myös uskonnon pyhänä pidetyn kirjan polttamisen. 

YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontui Sveitsin Genevessä keskiviikkona 12. heinäkuuta. Ihmisoikeusneuvosto on YK:n korkein ihmisoikeuksia käsittelevä elin. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.