null Tutkija: Islamissa Koraani merkitsee samaa kuin Jeesus kristinuskossa – sen vuoksi Koraanin polttaminen loukkaa erityisesti

Islamilaisen käsityksen mukaan Koraani on ikuisuudessa luona oleva totuus ja Jumalan omaa puhetta.

Islamilaisen käsityksen mukaan Koraani on ikuisuudessa luona oleva totuus ja Jumalan omaa puhetta.

Ajankohtaista

Tutkija: Islamissa Koraani merkitsee samaa kuin Jeesus kristinuskossa – sen vuoksi Koraanin polttaminen loukkaa erityisesti

Ruotsin-vastaisten mielenosoitusten takana ovat islamistiset liikkeet, jotka koettavat saada tavalliset muslimit provosoitumaan länttä vastaan, sanoo islamin tutkimuksen ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akar.

Mielenosoittajat monissa muslimienemmistöisissä maissa, kuten Turkissa, Jordaniassa ja Indonesiassa, ovat protestoineet Ruotsia vastaan sen jälkeen, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Tukholmassa 21. tammikuuta. Tätä tekoa seuranneissa protesteissa on muun muassa poltettu Ruotsin lippuja sekä vaadittu Ruotsin-vastaista boikottia.

Paludan on sanonut polttavansa Koraaneja joka viikko, kunnes Turkki ratifioi Ruotsin jäsenyyden Natossa. Paludan on polttanut Koraanin myös Kööpenhaminassa.

Suomessa Poliisihallitus on linjannut, ettei se sallisi Koraanin polttamista, koska Suomen lainsäädännössä teko täyttäisi kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistön.

Kristinuskossa Jumala tulee ihmiseksi Jeesuksessa. Islamissa Jeesusta vastaava rooli on Koraanilla. – Sylvia Akar

Helsingin yliopiston Islamin tutkimuksen ja arabian kielen yliopistonlehtorin Sylvia Akarin mukaan islaminuskoon itseensä ei sisälly mitään ohjeita siitä, miten Koraanin polttamiseen tulisi reagoida.

– Islamin piirissä mitä tahansa tekoa, pilapiirrosta tai puhetta arvioidaan teon motiivista käsin. Koraanin polttaminen on tässä mielessä äärimmäisen vakava loukkaus, joka todella satuttaa muslimeja, Akar sanoo.

– Tästä huolimatta valtaosa maailman muslimeista tyytyy seuraamaan tilannetta sivusta. Vaikka Koraanin polttaminen loukkaa, moni muslimi ajattelee, että tekijä kyllä aikanaan kohtaa oman rangaistuksensa viimeisellä tuomiolla Jumalan edessä, Akar sanoo.

Kun arabiankielinen Koraani on käytössä kulunut loppuun, se voidaan Sylvia Akarin mukaan hävittää muun muassa polttamalla. Tällöin tuhkat on ollut tapana haudata moskeijan läheisyyteen.

Kun arabiankielinen Koraani on käytössä kulunut loppuun, se voidaan Sylvia Akarin mukaan hävittää muun muassa polttamalla. Tällöin tuhkat on ollut tapana haudata moskeijan läheisyyteen.

Vain arabiankielinen Koraani on aito

Koraani on islamin pyhä kirja. Sylvia Akar korostaa, että yhtäläisyyksistä huolimatta Koraanin asema islamissa on kristittyjen Raamattuun nähden hyvin toisenlainen.

– Kristinuskossa Jumala tulee ihmiseksi Jeesuksessa. Islamissa Jeesusta vastaava rooli on Koraanilla. Tässä suhteessa Koraani merkitsee islamissa suunnilleen samaa kuin Jeesus kristinuskossa, Akar sanoo.

Lisäksi islamissa Koraani on maailmankaikkeuden ainoa asia, jota Jumala ei ole luonut. Vastaavalla tavalla kristinuskossa ajatellaan, että Jeesus Kristus ei Jumalan Poikana kuulu luotujen joukkoon.

Ikuisena ja luomattomana pyhänä kirjana Koraani on Akarin mukaan islamissa täysin virheetön, täydellinen ja muuttumaton totuus.

Usein kaava on se, että tietyn provokaation jälkeen joku lähtee viemään asiaa ihmisten tietoisuuteen, ja siitä levottomuudet lopulta leimahtavat. – Sylvia Akar

– Varsinaisella Koraanilla tarkoitetaan arabiankielistä tekstiä, jonka uskotaan olevan pienintä yksityiskohtaa myöten Jumalan sanaa. Kaikki islamin suuntaukset ovat yksimielisiä Koraanin asemasta. Sen sijaan Koraanin sisällön suhteen tulkintojen määrä on valtava, Akar sanoo.

Hänen mukaansa arabiankielinen Koraani on esineenäkin pyhä, ja joidenkin ääritulkintojen mukaan sitä eivät saa edes koskea muut kuin muslimit. Sen sijaan erikielisiä käännöksiä pidetään ainoastaan alkuperäisen Koraanin tulkintana, Akar sanoo.

Tästä seuraa, että käännös-Koraanin häpäiseminen ei ole yhtä vakava asia kuin arabiankielisen Koraanin turmeleminen.

– Kun arabiankielinen Koraani on iän myötä kulunut niin pahoin, ettei sitä voida enää käyttää, se yleensä hävitetään mahdollisimman arvokkaalla tavalla. Tällöin Koraani on voitu myös polttaa, minkä jälkeen tuhkat on haudattu moskeijan läheisyyteen. Toinen kaunis tapa on ollut asettaa Koraani virtaavaan jokeen, jolloin muste on liuennut veteen. Sen sijaan käännös-Koraanin voi hävittää kierrättämällä se ihan normaalin paperijätteen mukana, Akar sanoo.

Islamissa ainoastaan arabiankielistä alkutekstiä pidetään aitona Koraanina. Siitä tehdyt käännökset ovat vain tulkintaa, joten ne eivät ole samalla lailla pyhiä kuin alkuteksti.

Islamissa ainoastaan arabiankielistä alkutekstiä pidetään aitona Koraanina. Siitä tehdyt käännökset ovat vain tulkintaa, joten ne eivät ole samalla lailla pyhiä kuin alkuteksti.

Erdoğan saa tilaisuuden kohottaa profiiliaan ”islamin puolustajana”

Sylvia Akarin mukaan Koraanin polttamista seuranneet Ruotsin-vastaiset mielenosoitukset ovat ennen kaikkea islamistien masinoimia. Tällöin uskonnollisten tunteiden loukkaaminen valjastetaan poliittisten ja yhteiskunnallisten päämäärien edistämiseen.

– Usein kaava on se, että tietyn provokaation jälkeen joku lähtee viemään asiaa ihmisten tietoisuuteen, ja siitä levottomuudet lopulta leimahtavat. Monet tavalliset muslimit eivät välttämättä edes kuulisi, mitä jossain muualla päin maailmaa on tapahtunut, mutta kun islamistinen retoriikka lietsoo vastakkainasettelua, ihmisiä saadaan siihen mukaan, Akar sanoo.

Se, että joku varta vasten pilkatakseen polttaa Koraanin loukkaa uskovia muslimeja samalla lailla kuin monia kristittyjä on loukannut Sikamessias-taideteos. – Sylvia Akar

Turkin ja Ruotsin välien kiristymisessäkin on Akarin mielestä merkkejä siitä, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyrkii hyödyntämään äänestäjien uskonnollista vakaumusta oman poliittisen kannatuksensa lisäämikseksi.

– Erdoğan on uskova muslimi, ja sen vuoksi on hyvin mahdollista, että Koraanin polttaminen satuttaa häntä myös henkilökohtaisesti. Samalla lailla kuin monia kristittyjä on loukannut Harro Koskisen Sikamessias-taideteos, myös se, että joku varta vasten pilkatakseen polttaa Koraanin, loukkaa uskovia muslimeja , Sylvia Akar sanoo.

– Samalla Erdoğan sai tästä tilaisuuden kohottaa omaa poliittista profiiliaan islamin puolustajana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.