Päätoimittajalta: Siviilejä ja heidän auttajiaan tapetaan tahallaan ja kylmän laskennan perusteella – poliittiset päämäärät sivuuttavat sodan säännöt
Venäjä tappoi ohjuksilla yli 30 palmusunnuntain messuun menossa ollutta ihmistä. Gazassa Israel iski sairaalaan, jossa se sanoo olleen Hamasin komentopaikka.
Järkyttäviä uutisia maailman konflikteista on niin paljon, että monet eivät enää jaksa niitä seurata. Osa sodista jää myös uutismedialta pimentoon: esimerkiksi Sudanin vuonna 2023 alkanut sisällissota, jossa on kuollut jopa satojatuhansia ihmisiä.
Viime viikonlopun uutiset kertovat kahdesta hyvin ikävästä trendistä, jotka koskevat myös meitä lähimpänä olevia sotia. Toinen on iskujen kohdistaminen siviileihin ja toinen se, että kynnys iskeä pelastustyöntekijöihin ja sairaaloihin on laskenut todella alas.
Samaan aikaan kun Suomessa lapset kiersivät ovelta ovelle virpomassa, ukrainalaiset perheet Sumyn kaupungissa viettivät niin ikään palmusunnuntaita. Äidit, isät, lapset ja isovanhemmat olivat matkalla kirkkoon, kun Venäjä iski kaupunkiin kahdella ballistisella ohjuksella. 34 ihmistä kuoli ja ainakin 117 loukkaantui.
Terrorilla painostetaan Ukrainaa alistumaan Venäjän ehtoihin.
Kyseessä ei ollut mikään yksittäinen vahinko, vaan Venäjän armeijan systemaattinen tapa toimia. Siviilit ovat kohteena, koska terrorilla painostetaan Ukrainaa alistumaan Venäjän ehtoihin. Hersonissa venäläisdroonit pitävät ukrainalaisia siviilejä harjoituskohteena. Helsingin Sanomien mukaan paikalliset kutsuvat ilmiötä ”ihmissafariksi”.
Kuopion piispa Jari Jolkkonen kiteytti X-palvelussa mietteensä Venäjän toiminnasta tavalla, jonka voin allekirjoittaa: ”Venäjän raiskaaja-armeija vietti Palmusunnuntaita tappamalla ohjuksin kirkkoon pyrkiviä ukrainalaisia. Vastakohta Jerusalemiin aasilla ratsastavaan Rauhanruhtinaaseen ei voisi olla räikeämpi. Hävetkää, perkeleet.”
Israelin ja Hamasin sodassa kumpikaan sodan osapuolista ei tunnu juuri siviileistä piittaavaan. Israel toki varoitti iskustaan gazalaiseen Al-Ahlin sairaalaan, joten sairaala ehdittiin tyhjentää. Perusteluksi iskulle Israel kertoi Hamasin perustaneen sairaalaan komentokeskuksen. Jos näin on, Hamas asetti siviilit tietoisesti vaaraan ja teki sotarikoksen. Jos näin ei ole, Israel teki sotarikoksen.
Runsasta viikkoa aiemmin Israelin sotilaat avasivat tulen ambulanssisaattuetta vastaan. Tulituksessa kuoli 15 pelastustyöntekijää. Harvinaista kyllä, Israel myönsi, että sen sotilaat ”tekivät virheitä” avatessaan tulen. Seuraako tästä sotilaille mitään? Tuskin.
Viime vuonna sodissa tapettiin ennätysmäärä pelastustyöntekijöitä, 377.
Sodankäynnin etiikan pitäisi suojella siviilejä ja mahdollistaa ainakin se, että heitä auttavat pelastustyöntekijät pystyvät tekemään työnsä. Myöskään journalisteja, sodan silminnäkijöitä, ei saisi tappaa. Todellisuus on toinen, karmaiseva. Viime vuonna sodissa kuoli YK:n arvion mukaan ennätyksellinen määrä pelastustyöntekijöitä, 377. Journalisteja tapettiin työssään 122. Vaarallisinta kummankin ammattikunnan työ oli Gazassa.
Israelin sodankäyntitavan puolustajat vetoavat usein kolmeen asiaan. Ensinnäkin siihen, että maalla on oikeus puolustaa itseään. Tämä on fakta ja sekin on fakta, että Hamasin hyökkäys oli brutaali. Ei siitä silti seuraa vapaita käsiä tehdä mitä vaan.
Toinen usein kuultu väite on, että Israelin armeija on erityisen moraalinen. Tuota väitettä on edellä mainitusta varoituksesta huolimatta aika vaikea uskoa, kun siviiliuhrien määrä koko ajan kasvaa ja monessa iskussa kuolee vain naisia ja lapsia. Ainakin Israelin armeijan laskenta siitä, montako ”sivullista uhria” voi olla, jos iskun kohteessa arvioidaan olevan terroristiksi epäiltyjä, tuntuu olevan siviilien kannalta pelottavaa.
Kolmas väite on, että Israelia arvioidaan eri mittareilla kuin maailman muita maita. YK:n päätöksenteossa tämä on vuosien varrella pitänyt paikkansa, esimerkiksi YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmissa. Israel on ollut siellä erityisesti tapetilla.
Gazan sodassa tilanne on sen sijaan ainakin länsimaissa ollut pikemminkin päinvastoin: Israelia on ymmärretty enemmän kuin jos samanlaista tuhoa siviileille ja infrastruktuurille aiheuttaisi jokin muu maa. Nyt Saksa, Ranska ja Britannia vaativat Israelia sallimaan humanitaarisen avun pääsyn alueelle.
Ihmisten elämälle olennaisen ruoka-, vesi- ja lääkintäavun epääminen on olennainen osa ihmisoikeusjärjestöjen syytöksiä sotarikoksista ja jopa kansanmurhasta. Jos Israel jatkaa tätä, se antaa aineksia Haagissa käynnissä olevaan tutkintaan. Puhumattakaan siitä, jos palestiinalaisia aletaan pakkosiirtää.
Hamas hyödyntää sotaa omassa propagandasodassaan. Sen selvä tavoite on mustata Israelin maine. Siviiliuhrit ovat Hamasille tässä välttämätön paha. Hamas pysyttelee tunneleissaan, kun siviilit pelkäävät pommeja raunioiden keskellä ja kärsivät puutetta teltoissa. Kritiikki Hamasia kohtaan voi johtaa Gazassa hengenmenoon.
Hamas ei halua luopua myöskään panttivangeista, he ovat järjestön ainoa neuvotteluvaltti. Sotarikos sekin. Hamasin jääminen valtaan Gazassa ei voi olla vaihtoehto, sillä se olisi painajainen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Lähi-idän väkivallan kierre laajenee
PuheenvuorotVäkivalta ruokkii väkivaltaa. Niitä, jotka aidosti pyrkisivät rauhaan, on entistä vähemmän.

Mielipide: Hamas ei kaipaa kahden valtion mallia
Puheenvuorot