null Arkkipiispanvaalin ehdokasasettelu alkaa ensi maanantaina

Heli Inkinen, Ilkka Kantola, Tapio Luoma ja Björn Vikström ovat ilmoittaneet ehdolle asettumisestaan.

Heli Inkinen, Ilkka Kantola, Tapio Luoma ja Björn Vikström ovat ilmoittaneet ehdolle asettumisestaan.

Ajankohtaista

Arkkipiispanvaalin ehdokasasettelu alkaa ensi maanantaina

Tulevaa arkkipiispaa pääsee valitsemaan 1 525 äänioikeutettua. Kari Mäkisen seuraaja aloittaa tehtävässään kesäkuussa 2018.

Arkkipiispan vaalin ehdokasasettelu alkaa ensi maanantaina 25.9. ja päättyy 27. marraskuuta. Asiasta päätti Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli istunnossaan eilen 20. syyskuuta.

Ehdokkaan tulee olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihitty pappi. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä.

Ehdolle asettumisestaan on ilmoittanut tähän mennessä neljä henkilöä: kirkkohistorioitsija, tutkija Heli Inkinen, Sdp:n kansanedustaja ja entinen piispa Ilkka Kantola, Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma sekä Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström. Kaikki neljä ovat teologian tohtoreita.

Piispakunnasta ei luvassa uusia ehdokkaita

Piispakunnasta ei ole näillä näkymin tulossa lisää arkkipiispaehdokkaita. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi, Turun piispa Kaarlo Kalliala, Lapuan piispa Simo Peura, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja Kuopion piispa Jari Jolkkonen ovat ilmoittaneet, että he eivät asetu ehdolle vaalissa.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo vastasi Kirkko ja kaupungin tiedusteluun, ettei lähde ehdokkaaksi. Myöskään kenttäpiispa Pekka Särkiö ei lähde ehdokkaaksi, koska vaaliin on ennakkotietojen mukaan tulossa jo riittävästi ehdokkaita.

Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään torstaina 8. helmikuuta 2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken torstaina 1.3.2018.

Äänioikeus arkkipiispan vaalissa on arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Maallikkovalitsijoita on yhtä monta kuin hiippakunnan äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita eli 603.

Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus on vaaleissa 1 525 henkilöllä.

Ääntenlaskennassa uusi painotus

Kirkon uudistetun vaalilainsäädännön mukaisesti Turun arkkihiippakunnan äänioikeutettujen äänten painoarvoa vähennetään vaalin tulosta laskettaessa, jotta muiden hiippakuntien ja kokonaiskirkon vaikutus olisi arkkipiispan vaalissa vahvempi. Uudistuksen taustalla on arkkipiispan koko kirkkoon liittyvien tehtävien ja niiden merkityksen kasvu.

Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2018. Järjestyksessään neljästoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa saavuttaa eläkeiän ensi keväänä.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2018.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Arkkipiispakisaan lähtevä Björn Vikström: "Teologiani on aina tulkintaa ja soveltamista"

Ajankohtaista

– Pääkaupunkiseudulle on jo nyt ominaista se, että seurakunnat profiloituvat eri tavalla. Tämä ei ole lainkaan huolestuttavaa, piispa Björn Vikström sanoo.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.