null Piispan virasta eronnut Ilkka Kantola mukaan arkkipiispakisaan

Ilkka Kantola toimi Turun arkkihiippakunnan piispana 1998–2005.

Ilkka Kantola toimi Turun arkkihiippakunnan piispana 1998–2005.

Ajankohtaista

Piispan virasta eronnut Ilkka Kantola mukaan arkkipiispakisaan

"En voi muuttua naiseksi", pahoittelee kansanedustaja Ilkka Kantola ja toivoo ehdokkaiksi myös naisia.

Entinen Turun arkkihiippakunnan piispa, SDP:n kansanedustaja, teologian tohtori Ilkka Kantola on suostunut ehdokkaaksi vuoden 2018 arkkipiispanvaalissa. Asiasta kertoo Demokraatti.

Helsinkiläisen Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka ehdotti Kantolaa julkisessa Facebook-kirjoituksessaan torstaina 17.8.

Arikka luonnehtii ehdotustaan "ehkä yllättäväksi", mutta "kirkon tulevan arkkipiispan pitäisi olla kotiin palaava syvien vesien kulkija, pohdiskelija, kansanedustaja, piispa ja teologian tohtori Ilkka Kantola."

Hän kirjoittaa: "Minkälaiset kasvot sinua puhuttelevat? Evankeliumista tuttu tarina tuhlaajapojan paluusta on armon ja elämän kiteytys. Kotiin olet aina tervetullut."

Kansanedustaja Ilkka Kantola, yllättikö pyyntö arkkipiispaehdokkaaksi?

– Kyllä se oli yllätys, että lähestyttiin tällaisella kysymyksellä. Ajattelin, että kun olen lähtenyt politiikkaan, ovat mahdollisuudet edetä kirkollisella uralla siinä sitten.

– Minua kysyttiin myös silloin, kun arkkipiispa Jukka Paarma jäi eläkkeelle. Silloin sanoin selkeästi, että en ole käytettävissä.

– Nyt on täynnä kymmenen vuotta eduskunnassa ja neljä vuotta puolueen varapuheenjohtajana. Poliittisella puolella on kertynyt kokemusta niin, että nyt voi ajatella muutakin. Tilanne on sikäli muuttunut, Kantola sanoo.

Milloin pyyntö arkkipiispaehdokkaaksi esitettiin?

– Taisi olla viime vuoden puolella.

Minkälaisia ihmisiä kampanjassa on taustalla?

– Sitä kannattaa kysyä enemmän Heikiltä (Arikka). Heikki tässä on ollut eniten. Tässä on muutamasta hiippakunnasta pappeja, jotka ovat päätyneet tällaiseen kyselyyn.

Oliko Heikki Arikka se, joka ensimmäisenä pyysi ehdokkaaksi?

– Kyllä.

Helsingin piispanvaalin lopputulos varmasti luo painetta siten, että myös arkkipiispanvaalissa kysymys sukupuolesta tulee esiin. Mitä ajattelette siitä?

– Ymmärrän Helsingin vaaliin liittyvää pettymystä. Oltiin totuttu siihen, että piispakunnassa on sentään yksi nainen, ja nyt se palasi taas miesjoukoksi.

– Olen antanut suostumukseni arkkipiispanvaalissa, enkä voi naiseksi muuttua. Toivottavasti löytyisi yksi, kaksi tai useampikin naisehdokas, jotta pidettäisiin tämä näkökulma esillä. Olin Mediatorilla katsomassa Helsingin piispanvaalin viimeistä paneelia, ja näky oli komea, kun mukana oli kaksi naisehdokasta ja yksi miesehdokas. Kyllä kirkko on sillä tavoin tasa-arvoistunut, vaikka Teemu Laajasalon ansiot ylittivät tohtorisnaisten ansiot äänestäjien silmissä.

– Varmaan arkkipiispan vaalissakin ovat aika suuret paineet siihen, että saataisiin taas nainen piispajoukkoon. Toisaalta itse arvioin, että nyt kynnys saattaa olla korkeampi, kun ei piispakunnassa ole yhtään naista tällä hetkellä. Toivon, että ehdokkaita tulee, ja siitä käydään vakavaa keskustelua valitsijoiden kesken.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.