Arman Alizadin uutuussarja 7 kuolemansyntiä selvittää, mitä ihmiskunta tekee oikein ja mitä väärin – yksi jakso tutkii järjestäytyneen uskonnon valtaa
Innoituksen moderneja kuolemansyntejä tutkivaan sarjaan Alizad sai Vatikaanin arkkipiispan Gianfranco Girrottin sanoista.
Vatikaanin arkkipiispa Gianfranco Girrotti kohautti vuonna 2008 nimeämällä nykymaailman kuolemansynnit. Girrottin mukaan ihminen on vaikuttanut niin vahvasti teknologian ja tieteen kehitykseen, että se on ajanut ihmiskunnan huumesotien, ilmastonmuutoksen, köyhyyden ja ahneuden myötä rappiotilaan.
– Arkkipiispan sanat jäivät mieleeni muhimaan, ja nyt päätin toteuttaa sarjan tästä näkökulmasta. Tutkin, ovatko arkkipiispan mainitsemat epäkohdat todellisia syntejä, Arman ja 7 kuolemansyntiä -sarjan juontaja ja tuottaja Arman Alizad kertoo.
MTV3-kanavalla alkava sarja koostuu osittain näistä Girrottin 15 vuotta sitten nimeämistä kuolemansynneistä. Alizad halusi kuitenkin tuoda esiin myös uusia 2020-luvulla nousseita epäkohtia. Hänen sarjansa kuolemansynnit ovat luonnon tuho, geenimanipulaatio, vauraus ja menestys, kuolemantuomio, huumeet, globaali köyhyys ja järjestäytyneen uskonnon valta.
Tarkoitukseni on auttaa ihmisiä ymmärtämään, miksi asiat ovat näin ja miksi ihmiset toimivat tietyllä tavalla.
Alizad toivoo, että sarja puhuttelisi, avaisi ihmisten silmiä ja saisi heidät pohtimaan eettisiä kysymyksiä.
– Keskustelukulttuurimme on tällä hetkellä pahasti rappiolla. Yksi tarkoitukseni on auttaa ihmisiä ymmärtämään, miksi asiat ovat näin ja miksi ihmiset toimivat tietyllä tavalla. Ymmärtäminen tarkoittaa kuitenkin eri asiaa kuin hyväksyminen.
– Keskustelen itse tämäntyyppisistä asioista paljon esimerkiksi lasteni ja ystävieni kanssa, Alizad kertoo.
Onko uskonto kyseenalainen ihmiskoe?
Arman ja 7 kuolemansyntiä -tv-sarjan ensimmäisissä jaksoissa Arman Alizad ottaa selvää Amerikan huumesodista ja Japanissa edelleen käytössä olevasta kuolemantuomiosta. Molemmat ovat rajuja aiheita, mutta Alizad pyrkii antamaan kokonaiskuvan tilanteesta ja kuuntelemaan erilaisia mielipiteitä.
– Japanin kuolemantuomiokäytäntö kiinnostaa senkin vuoksi, että suurin osa kansasta hyväksyy sen. Kysyin japanilaisilta, onko se heistä oikea rankaisumuoto ja eikö se tunnu ihmisoikeusrikkomukselta.
Ensi vuoden alussa nähdään sarjan viimeinen jakso, Pyhä ihmiskoe. Kyseinen uskontojakso viittaa arkkipiispa Girrottin varoitukseen moraalisesti kyseenalaisista ihmiskokeista. Alizad matkustaa siinä Yhdysvaltoihin tutkimaan suurten järjestäytyneiden uskontojen valtaa kritisoivaa herätysliikettä. Hän kysyy, voisivatko tällaiset pienet herätysliikkeet tarjota aitoa hengellistä herätystä ja Jeesuksen alkuperäistä sanomaa.
Olen sitä mieltä, että jokaisen uskonnollisen profeetan sanoma on lähtökohdaltaan hyvää tarkoittava.
– Moni voi ajatella niin, että jonkin valtauskonnon harjoittaminen on eräänlainen kyseenalainen ihmiskoe, onhan uskontoja usein toteutettu väärin. Niiden nimissä on käyty sotia, joihin on liittynyt vallanhimoa ja korruptiota.
– Tutustuin Amerikassa pieneen herätysliikkeeseen sekä sellaisiin uskovaisiin, joilla ei ollut edes omaa kirkkoa, vaan he harjoittivat uskontoaan kadulla Raamattu kourassa. Itse pystyin samastumaan hyvin näihin kumpaankin. Uskon Jumalaan, mutta en välttämättä kaipaa uskon ympärille ihmisiä ja temppeleitä.
Alizad on tutkinut paljon uskontoja ja tullut siihen johtopäätökseen, että kaikki ihmiselämä on tavallaan Luojan ihmiskoetta.
– Olen sitä mieltä, että jokaisen uskonnollisen profeetan sanoma on lähtökohdaltaan hyvää tarkoittava. Esimeriksi kristityt voisivat useammin ajatella asioita tehdessään, että mitä Jeesus nyt tekisi.
Rankkojen asioiden kohtaaminen haastavaa
Arman Alizad käy Arman ja 7 kuolemansyntiä -sarjassa paitsi Yhdysvalloissa ja Japanissa myös Intiassa, Afrikassa, Australiassa ja Euroopassa. Sarjaa oli haastava tehdä, koska joitakin jaksoja tehtiin monessa maassa. Yhden jakson kuvaaminen vei yleensä pari viikkoa, mutta jotkut jaksot, kuten globaalista köyhyydestä kertova jakso, vaativat useamman käynnin samassa maassa.
Tv-sarjan valmisteluun ja kuvauksiin kului kaksi vuotta. Aikaa meni kuvausjärjestelyihin ja sopivien haastateltavien etsimiseen.
– Isoja ja monimutkaisia aiheita käsiteltäessä ei ole aina helppo löytää tyyppejä, jotka suostuvat haastateltaviksi. Joskus saattaa mennä pitkään oikeiden kontaktien saamiseen.
Olen empaattinen ihminen ja pystyn tuntemaan haastateltavan tuskan hänen kertoessaan vaikeasta tilanteestaan.
Tv-sarjojaan tehdessään Alizad on joutunut kohtaamaan muun muassa suunnatonta köyhyyttä ja mielipuolista väkivaltaa.
– Olen empaattinen ihminen ja pystyn tuntemaan haastateltavan tuskan hänen kertoessaan vaikeasta tilanteestaan. Pyrin kuitenkin vapaa-ajalla nollaamaan kokemani asiat, koska en pysty kuitenkaan niitä muuttamaan. Sen sijaan pyrin keskittymään kiitollisuuteen, rukoukseen ja hyviin asioihin. Olen myös käynyt tarpeen vaatiessa terapiassa purkamassa mieltäni.
Alizadilla on jo työn alla uusi tv-sarja, ja siinä keskitytään kristinuskon löytäneisiin nuoriin miehiin. Sarja kuvataan pääosin Suomessa, ja se alkaa maaliskuussa Discovery-kanavalla.
– Yritän selvittää sarjassa, minkä takia nuoret miehet yhä useammin turvaavat Jeesukseen. Onko niin, että monimuotoisessa maailmassa moni löytää selkeimmät elämänohjeet perinteisistä ja konservatiivisista arvoista.
– Itseäni on ärsyttänyt se, miten näihin nuoriin miehiin on suhtauduttu mediassa. Pidetään kummallisena, että nuori haluaa käydä riparin ja etsiä omia juuriaan kristittynä.
Arman ja 7 kuolemansyntiä -sarja alkaa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa to 21.11.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Mikä on sinun kuolemansyntisi? – Muinainen pahelista sopii edelleen itsensä tutkimiseen
HengellisyysErämaihin vetäytyneiden munkkien luolissa kypsyi 300-luvulla mehevää ihmistuntemusta. Seitsemän kuolemansyntiä eivät vieläkään ole museotavaraa.