null Pelko rasismista estää joskus viranomaisia puuttumasta silpomiseen, kertoo asiantuntija

Indonesialainen tyttö kärsii silpomisen aiheuttamasta kivusta helmikuussa 2017. Toimenpide aiheuttaa naiselle pysyvän psyykkisen trauman.

Indonesialainen tyttö kärsii silpomisen aiheuttamasta kivusta helmikuussa 2017. Toimenpide aiheuttaa naiselle pysyvän psyykkisen trauman.

Ajankohtaista

Pelko rasismista estää joskus viranomaisia puuttumasta silpomiseen, kertoo asiantuntija

Suomessa on arvioiden mukaan tuhansia tyttöjä, joita uhkaa sukuelinten silpominen. Kansalaisaloite silpomisen kriminalisoimiseksi keräsi määräaikaan mennessä 60 852 nimeä.

Tiistaina päättyi nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan uutta tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävää lainsäädäntöä.

Nykyisessä rikoslaissa määritellään törkeä pahoinpitely niin, että jos siinä aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila, ja siinä käytetään teräasetta, voidaan rikoksentekijä tuomita vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Kansalaisaloitteen tavoitteena on kuitenkin saada silpomisesta erillinen laki, joka samalla kattaa Suomessa syntyneiden lasten silpomisen ulkomailla.

Aloitteen mukaan silpominen on ongelma myös länsimaissa. ”Esimerkiksi maahanmuuttajayhteisöissä nuoria tyttöjä saatetaan edelleen lähettää silvottaviksi lähtömaihinsa, tai operaatio saatetaan tehdä uudessa kotimaassa, vaikka se olisi laiton”, aloitteessa todetaan.

Euroopassa elää arvioiden mukaan puoli miljoonaa silpomisen läpikäynyttä naista, ja vuosittain noin 180 000 tyttöä ja naista on vaarassa joutua silvotuksi. Suomessa ei tiedetä silpomisuhan alla olevien lukumäärää, mutta Ihmisoikeusliiton mukaan tällaisia tyttöjä tai naisia voi olla tuhansia. Ruotsissa arviolta 11 000 naista tai tyttöä elää silpomisuhan alla.

Silpomisessa on joskus piirteitä kunniaväkivallasta

Fenix Helsinki -yhdistys julkaisi syksyllä 2017 selvityksen Suomessa syntyneiden tyttöjen ympärileikkauksesta. Sen mukaan Suomesta on viety tyttöjä ulkomaille sukuelinten silpomista varten.

Selvityksen tehneen, nykyään Word Visionin asiantuntijana toimivan Ujuni Ahmedin mukaan tyttöjen silpominen liittyy käsitykseen moraalisesta puhtaudesta.

Viranomaisten ei tässä kohtaa pitäisi ajatella kulttuuria vaan sitä itse tekoa, joka on lainsäädännössäkin rikos.

– Johanna Latvala

– Joissain maahanmuuttajayhteisöissä ajatellaan, että tyttö saa huonon naisen maineen ja tuottaa perheelle ja suvulle häpeän, ellei häntä silvota. Sen vuoksi monet vanhemmat kuvittelevat, että silpomisella he eivät suinkaan tee lasta kohtaan väärin vaan päinvastoin suojelevat häntä, Ahmed sanoo.

Silpominen muistuttaa kunniaväkivaltaa silloin, kun sitä perustellaan tytön ja hänen perheensä maineen ja kunnian säilyttämisellä.

– Sillä myös halutaan varmistaa, että tyttö pysyy mahdollisimman pitkään neitsyenä. Ihanteena on, että mies saa naimisiin mennessään puhtaan ja kunniallisen naisen, Ahmed kuvailee.

Viranomaiset ovat liian arkoja

Tyttöjen ja naisten silpomisesta puhuminen on herkkä aihe, koska moni tämän kivuliaan ja traumatisoivan toimenpiteen läpikäynyt tuntee häpeää.

Ilmiötä monimutkaistaa se, että silpominen nousee patriarkaalisen eli miesvaltaisen kulttuurin tarpeista, mutta sen toimeenpaneminen on naisten käsissä. Monissa tapauksessa brutaalin toimenpiteen suorittaa kouluttamaton kotikätilö.

Aihe pelottaa myös terveydenhuollon ammattilaisia. Ihmisoikeusliiton sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikön Johanna Latvalan mukaan tiedonpuute estää puuttumasta asioihin.

– Jotkut terveydenhuollon ammattilaiset ja viranomaiset pelkäävät olevansa rasistisia, mikäli he nostavat tämän asian esimerkiksi neuvolakäynnin yhteydessä esiin, Latvala sanoo.

– Viranomaisten ei tässä kohtaa pitäisi ajatella kulttuuria vaan sitä itse tekoa, joka on lainsäädännössäkin rikos, hän sanoo.

Uskonnot eivät vaadi silpomista

Asiantuntijoiden mukaan mikään uskonto ei edellytä tyttöjen sukuelinten silpomista. Ilmiö on pikemminkin maantieteellinen, ja sen perustelutkin vaihtelevat. Eräissä maissa esimerkiksi kristityt silpovat, vaikka Raamattu tai minkään kirkkokunnan oppi ei sellaista edellytä.

Myöskään Koraani ei tunne silpomista.

– Silpominen on tuhansia vuosia vanha perinne, joka ulottuu faaraoiden aikaan saakka, sanoo Fenix ry:n asiantuntija Yazin Isse.

– Saudi-Arabiassa, jossa konservatiivinen wahhabistinen islam on valtionuskonto, ei ole silpomista. Myöskään muissa Persianlahden öljyrikkaissa islamilaisissa maissa ei ole silpomista, Isse sanoo.

Koska uskonto ja kulttuuri kietoutuvat toisiinsa, Issen mukaan monet vanhoilliset ja hyvin uskovaiset muslimit voivat kuitenkin perustella silpomista uskonnollisesti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.