null Auktoriteettiasemassa olevan lempeä tapa puhua voi toimia paremmin kuin tiukka äänen käyttö – Äänikoutsi Marja Skaffari auttaa huomaamaan piintyneitä tapoja

Hyvä elämä

Auktoriteettiasemassa olevan lempeä tapa puhua voi toimia paremmin kuin tiukka äänen käyttö – Äänikoutsi Marja Skaffari auttaa huomaamaan piintyneitä tapoja

Äänivalmentaja Marja Skaffari on ohjannut myös pappeja.

Näyttelijä Marja Skaffari on katsellut työkseen pappeja videoilla. Ne ovat olleet kastetilaisuuksia kotona tai kirkossa.

Videoiden papit ovat osallistuneet Kirkon koulutuskeskuksen järjestämään kirkollisten toimitusten koulutukseen, jossa pappi Juhani Holma on vastannut kastetoimituksiin liittyvistä sisällöllisistä asioista ja Skaffari on toiminut äänivalmentajana.

– Antoisaa tässä koulutuksessa on ollut se, että toinen kouluttaja tulee kirkon sisältä ja toinen tuo ulkopuolisen näkökulman. Meillä on nyt menossa neljäs vuosi. Olen nähnyt aika monta kastetta videolta näiden vuosien aikana, Skaffari kertoo.

Hänen mielestään kastetilaisuuksissa toimii parhaiten sellainen lähestymistapa, että pappi asettuu ikään kuin samalle viivalle tilaisuudessa olevien kanssa.

– Jonkin verran papin olemisen tapaan vaikuttaa se, pidetäänkö kastetilaisuus kirkossa vai kotona. On erilaista olla isossa kirkossa kuin kotona olohuoneessa. Toisaalta kirkossakin voidaan olla lähekkäin.

Huokailu on haitaksi työtehtävässä

Pappien lisäksi Marja Skaffari kouluttaa näyttelijäopiskelijoita ja laulajia. Hän opettaa laulullista ilmaisua, ääni-improvisaatiota, dubbausta eli jälki­äänitystä ja kuunnelmien tekoa. Skaffari itse tekee soolona ääniesityksiä, joissa on runoja ja musiikkia.

Valmentajana Skaffarin fokus on siinä, miten viesti välittyy kuulijalle. Hän osaa neuvoa, miten kannattaa puhua saadakseen yleisön mielenkiinnon säilymään. Skaffari ei kuuntele pelkästään valmennettavan puhetta vaan tarkkailee myös sitä, mitä ihminen ilmaisee kehollaan.

– Papin tai kenen tahansa työkseen esillä olevan, vaikka opettajan, keho tai ääni voi ilmaista jotakin, mitä ei tarkoita. Meillä on maneereja, joita ei itse huomaa, mutta jotka äänikoutsi auttaa huomaamaan.

Esimerkkinä maneereista Skaffari mainitsee huokailemisen.

– Kun huokailee työtehtävässä, se viestii kuulijalle kyllästymistä tai väsymystä, vaikka siitä ei olisikaan kysymys. Huokailemisesta on vain tullut tapa.

Läsnäolon tavalla ja äänenkäytöllä esiintyjä tai puhuja voi vaikuttaa kuulijoihin.

– Jos puhuja on jo auktoriteettiasemassa ja johtaa tilannetta, niin lempeä tapa olla läsnä ja puhua voi toimia paremmin kuin kovin tiukka äänen käyttö, Marja Skaffari sanoo.

– Esiintyjän tai puhujan koko ajan ympäriinsä liikkuva katse taas luo levottoman ilmapiirin. Sekin vaikuttaa, jos papilla katse on vain papereissa tai Raamatussa. Aika yksinkertaisilla asioilla voi vaikuttaa siihen, minkälaisen kokemuksen ihmiset tilaisuudesta saavat.

– Esimerkiksi siinä, että pappi ristiäisissä ottaa kastettavan lapsen syliinsä, on jotain tosi kaunista, Skaffari sanoo.

Marja Skaffari on tamperelainen musiikkiteatterikoulutuksen saanut näyttelijä ja äänivalmentaja. Kuva: Maria Salangina

Marja Skaffari on tamperelainen musiikkiteatterikoulutuksen saanut näyttelijä ja äänivalmentaja. Kuva: Maria Salangina

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.