null ”Hyvä hengellisyys voi tukea masentunutta, mutta tiukka uskonnollisuus saattaa tehdä pahaa”, sanoo masennuksesta toipunut pappi Miia Moisio

”Masennuksessa keho ja mieli ovat pysähdyksen tilassa. Jos löytää yhdenkin keinon, joka auttaa käynnistämään omaa moottoria, iso toipumisprosessi voi lähteä käyntiin”, Miia Moisio rohkaisee.

”Masennuksessa keho ja mieli ovat pysähdyksen tilassa. Jos löytää yhdenkin keinon, joka auttaa käynnistämään omaa moottoria, iso toipumisprosessi voi lähteä käyntiin”, Miia Moisio rohkaisee.

Ajankohtaista Hengellisyys

”Hyvä hengellisyys voi tukea masentunutta, mutta tiukka uskonnollisuus saattaa tehdä pahaa”, sanoo masennuksesta toipunut pappi Miia Moisio

Miia Moisio puhuu masennuksesta, toipumisesta ja toivosta keskiviikkona 18.3. Vantaan Pyhän Laurin kirkon pappilassa.

Joka viides suomalainen kärsii elämänsä aikana jonkinlaisesta masennuksesta. Kirjailija ja kouluttaja Miia Moisio, miksi niin moni masentuu?

– Jos tietäisin sen, olisin guru. Ajassamme on jotain sellaista, mikä saa ihmiset etääntymään itsestään.

– Ajattelen, että masennus on itsestä etääntymisen sairaus. Kiire, stressi ja ulkoiset vaatimukset vievät meitä kauas omasta todellisesta olemuksestamme.

Olet itse toipunut vuosikymmeniä jatkuneesta masennuksesta. Mitä sanoisit ihmiselle, joka ei näe masennuksen keskellä mitään toivoa?

– Ensinnäkin vakavasta masennuksesta toipuminen on hidas prosessi. Siinä on hyvä edetä hiiren askelin.

– Masennuksessa keho ja mieli ovat pysähdyksen tilassa. Jos löytää yhdenkin keinon, joka auttaa käynnistämään omaa moottoria, iso toipumisprosessi voi lähteä käyntiin.

Olet myös teologi ja pappi. Voiko usko tai uskonto vaikuttaa masennuksesta toipumiseen?

– Hyvä hengellisyys voi tukea masentunutta, mutta tiukka uskonnollisuus saattaa tehdä pahaa.

– Uskonto itsessään voi myös aiheuttaa masennusta. Se, millainen jumalakuva masentuneella on, paljastaa paljon hänestä itsestään. Jos kuva Jumalasta on rankaiseva, silloin ihminen on luultavasti itsekin rankaiseva itseään kohtaan.

– Masentunut voi kokea, että Jumala on hylännyt. Suinkaan kaikki masentuneet eivät silloin turvaa hengellisyyteen, vaan voi olla, että masentunut itsekin hylkää Jumalan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.