null Auringonkukka- ja lippumeri täytti Senaatintorin – ”Tässä sodassa on kyse koko länsimaisen yhteiskunnan peruspilareista”, pääministeri Petteri Orpo sanoo

Ukrainan värit loistivat vaatteista, lipuista ja auringonkukista, kun kulkue marssi kohti Senaatintoria. Tapahtumaan osallistui poliisin arvion mukaan noin 3 000 henkeä. Kuva: Jussi Helttunen

Ukrainan värit loistivat vaatteista, lipuista ja auringonkukista, kun kulkue marssi kohti Senaatintoria. Tapahtumaan osallistui poliisin arvion mukaan noin 3 000 henkeä. Kuva: Jussi Helttunen

Ajankohtaista

Auringonkukka- ja lippumeri täytti Senaatintorin – ”Tässä sodassa on kyse koko länsimaisen yhteiskunnan peruspilareista”, pääministeri Petteri Orpo sanoo

Yksi asia ei torstai-iltana jäänyt epäselväksi. Ukrainalla on sekä tavallisten suomalaisten että valtiojohdon vankkumaton tuki. Mielenosoituksesta Ukrainan puolesta tuli vaikuttava.

Sadoittain ihmisiä alkoi kerääntyä Kansalaistorille eduskuntataloa vastapäätä jo puolta tuntia ennen kello 18.30 käynnistynyttä mielenosoitusta. Osalla oli mukanaan auringonkukkia, osa sai niitä Yhdessä Ukrainan, yhdessä rauhan puolesta eli UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tapahtuman järjestäjiltä.

Ukrainan itsenäisyyspäivän, maan vapauden ja rauhan puolesta järjestetty tilaisuus alkoi kulkueella, johon osallistui noin 3 000 ihmistä. Osa väestä tuli suoraan Senaatintorille, jossa kulkueen ottivat Tuomiokirkon portailla vastaan Kuorojen kierroksen kuorot Finlandia-hymnillä.

Pääministeri Petteri Orpo kulki alkumatkan kulkueen kärkijoukossa ja toivotti osallistujat tervetulleeksi. Kulkueeseen osallistui myös noin 60 eri maiden diplomaattia, jotka halusivat ilmaista tukensa Ukrainalle. Osa matkasta kuljettiin hiljaisena mielenosoituksena auringonkukkien ja lippujen puhuessa puolestaan.

Sodan suurin kärsijä on Ukrainan kansa

Kansalaistorilla pitämässään lyhyessä puheessa pääministeri Petteri Orpo muisteli eilistä matkaansa Ukrainaan. Hän kertoi miettineensä sitä, miten ihmeessä tänä päivänä joku voi tehdä sellaista pahuutta ja julmuutta, että hyökkää toisen kansan kimppuun. Hänen johtopäätöksensä matkalle oli, että Ukrainaa tuetaan niin paljon ja pitkään kuin tarvitaan.

Kirkko ja kaupunki lähetti pääministerille etukäteen kysymyksiä, joihin hän vastasi sähköpostilla. Orpo joutui matkalla myös kokemaan, miltä tuntuu istua pommisuojassa. Hänen mukaan ukrainalaisille on kaikin tavoin kerrottava, että he eivät ole yksin.

– Tässä sodassa on kyse koko länsimaisen yhteiskunnan peruspilareista; vapaudesta, demokratiasta ja itsenäisen valtion koskemattomuudesta. Koko Euroopan turvallisuuteen kohdistuu vakavin uhka vuosikymmeniin. On tärkeää, että Suomi ja muut Euroopan maat ovat Ukrainan tukena sen taistellessa yhteisten arvojemme puolesta, Orpo kommentoi Kirkko ja kaupungille.

Pääministeri Petteri Orpo tapasi Kansalaistorilla Ukrainan suurlähettilään Olga Dibrovan. Kuva: Jussi Helttunen

Pääministeri Petteri Orpo tapasi Kansalaistorilla Ukrainan suurlähettilään Olga Dibrovan. Kuva: Jussi Helttunen

Mikä sai teidät lähtemään mukaan tähän tapahtumaan ja mikä on se viesti, jonka haluatte osallistumisellanne välittää?

– Haluan osoittaa oman ja koko hallituksen tuen Ukrainalle ja ukrainalaisille. Sodan suurin kärsijä on Ukrainan kansa, joka on joutunut kokemaan julmuutta ja hävitystä.

Ukrainan kansa taistelee yhteisistä arvoistamme ja vapaudesta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on Orpon mukaan täysin hyväksymätöntä ja rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta ja YK:n peruskirjan periaatteita.

– Ukrainan kansa taistelee yhteisistä arvoistamme ja vapaudesta. Suomen tuki Ukrainalle, sen suvereniteetille, itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle tulee jatkumaan pitkäjänteisesti.

Voitteko luvata ukrainalaisille, että heitä tuetaan niin kauan kuin tarvitaan?

– Kyllä voin. Olemme tukeneet ja tulemme tukemaan Ukrainaa ja ukrainalaisia taloudellisesti, sotilaallisesti ja poliittisesti. Haluamme olla apuna Ukrainan jälleenrakennuksessa. Tähän on myös Suomen kansan vahva tuki, Orpo painottaa.

Auringonkukkakulkue Kansalaistorilta Senaatintorille juhlisti Ukrainan itsenäisyyspäivää. Kuva: Jussi Helttunen

Auringonkukkakulkue Kansalaistorilta Senaatintorille juhlisti Ukrainan itsenäisyyspäivää. Kuva: Jussi Helttunen

”Emme vain ole yhä olemassa, vaan me juhlimme sitä”

Ukrainalainen Lina kertoi tulleensa mukaan tapahtumaan, koska hän halusi juhlia maansa itsenäisyyspäivää ja iloita siitä tuesta, jota kansainvälinen yhteisö ja suomalaiset osoittavat ukrainalaisille. Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä.

– Tämä näyttää millainen voima meillä yhdessä on. Näytämme myös sen, että olemme kansa ja itsenäinen valtio. Emme vain ole yhä olemassa, vaan jopa juhlimme sitä, juhlimme olemassaoloamme. Haluamme voittaa tämän sodan ja tuoda rauhan Ukrainaan, Lina sanoi.

Markku Arantila lähti mukaan tapahtumaan osoittaakseen mieltään Ukrainan puolesta.

– Onhan se kauheata, että Euroopassa tapahtuu tuollaista, kun ei siitä näytä oikein loppua tulevan. Kerta kaikkiaan karmiva asia, Arantila tuumi.

Ukrainalaisen nuorisokuoron esitys ihastutti osallistujia ja puhujia. Kuva: Jussi Helttunen

Ukrainalaisen nuorisokuoron esitys ihastutti osallistujia ja puhujia. Kuva: Jussi Helttunen

Senaatintorilla tapahtumaan toi valtiovallan tervehdyksen ulkoministeri Elina Valtonen. Hän totesi, että on kunnia viettää itsenäisyyspäivää paikalle tulleiden ukrainalaisten kanssa. Valitettavasti päivää varjostaa Venäjän laittoman hyökkäyssodan jatkuminen.

– Me suomalaiset pystymme samaistumaan Ukrainan tilanteeseen oman historiamme vuoksi. Tiedämme, millaista on taistella itsenäisyyden puolesta. Te ette taistele vain oman itsenäisyytenne puolesta, vaan vapauden ja demokratian puolesta koko Euroopassa. Suomi tulee tukemaan Ukrainaa myös sodan jälkeen, Valtonen lupasi.

Myös entinen ulkoministeri Pekka Haavisto totesi ukrainalaisten ansaitsevan kaiken ihailun ja tuen. Suomalaiset tietävät, millaista on oikeudeton hyökkäys siviilejä kohtaan ja ovat nähneet, mitä Butšassa tapahtui.

Meillä on sama perusta: sisu

Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova kiitti suomalaisia tuesta ja muistutti, että Venäjän suurhyökkäyksestä on kulunut 527 päivää, mutta sota alkoi jo yhdeksän vuotta sitten.

– Meillä on sama perusta kansanluonteessa, teillä suomalainen, meillä ukrainalainen sisu. Yhtenäisyytemme on rikkomaton, se voittaa aggression, Dibrova tuumi.

Tilaisuudessa kuultiin muitakin puheita sekä kolme hienoa musiikkiesitystä, joista vastasivat Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoro, Suomessa vierailulla oleva ukrainalainen nuorisokuoro sekä Ukrainan kansallislaulun esittänyt Sofiia Yakovyshina.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n Perespiv-kuoro laulaa Ukrainan kansallislaulua. Kuva: Jussi Helttunen

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n Perespiv-kuoro laulaa Ukrainan kansallislaulua. Kuva: Jussi Helttunen

Näyttelijä Satu Silvo lausui tilaisuudessa Eeva Kilven runon ”Äidit huutakaa”. Sen sodanvastaiset sanat iskivät suoraan sieluun: ”Äidit huutakaa, kehtolaulujen asemesta huutakaa, huutakaa suoraa huutoa, kaikkialla maapallolla yhteen ääneen... huutakaa kädet kohotettuina: - Ei! Ei, ei, ei. Ei sotaa!” Tuomiokirkon kellot soivat kahden minuutin ajan.

Tapahtuman järjestivät Helsingin seurakuntayhtymä, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Mothersforpeace ry yhteistyökumppaneinaan Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Kirkon Ulkomaanapu ja Ukrainan suurlähetystö.


Ukrainan suurlähettilään sukunimi korjattu 24.8. klo 22.25.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.