null Helsingin keskusta muuttuu Ukrainan itsenäisyyspäivänä auringonkukkamereksi – ”Suomalaisten tuki merkitsee meille paljon”, sanoo Nadiia Fedorova

Nadiia Fedorova seisoi Helsingin tuomiokirkon portailla ennen Senaatintorilla 18.4.2022 järjestettyä ekumeenista rukoushetkeä Ukrainan ja maailman rauhan puolesta. Paikalla oli tuhansia ihmisiä. Fedorova toivoo, että tänä torstaina tori olisi täynnä väkeä. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Nadiia Fedorova seisoi Helsingin tuomiokirkon portailla ennen Senaatintorilla 18.4.2022 järjestettyä ekumeenista rukoushetkeä Ukrainan ja maailman rauhan puolesta. Paikalla oli tuhansia ihmisiä. Fedorova toivoo, että tänä torstaina tori olisi täynnä väkeä. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Ajankohtaista

Helsingin keskusta muuttuu Ukrainan itsenäisyyspäivänä auringonkukkamereksi – ”Suomalaisten tuki merkitsee meille paljon”, sanoo Nadiia Fedorova

Pääministeri Petteri Orpo, ulkoministeri Elina Valtonen ja entinen ulkoministeri, kansanedustaja Pekka Haavisto osallistuvat torstai-illan tapahtumaan.

Yhdessä Ukrainan, yhdessä rauhan puolesta eli UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE -tapahtuma muuttaa Helsingin ydinkeskustan kadut ja torit torstaina kukkamereksi. Ainakin järjestäjät toivovat niin käyvän, sillä Ukrainan itsenäisyyspäivää 24.8. juhlitaan isosti ja korkealla profiililla. Paikalle on tulossa näkyviä poliitikkoja ja ohjelmassa on muun muassa Kuorojen kierroksen kuoromusiikkiesitys.

– Rauhan palauttaminen Ukrainaan on meidän yhteinen asiamme. Siksi haluamme olla osoittamassa tukemme Ukrainalle ja ukrainalaisille. Yhdessä voimme näyttää, että nyt on aika takoa miekat jälleen auroiksi, tilaisuuden yhden pääjärjestäjän eli Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo.

Tilaisuus alkaa Kansalaistorilta, josta kaupunkilaisten muodostama kulkue lähtee kello 18.30 liikkeelle kohti Helsingin tuomiokirkkoa. Kulkueessa on mukana muun muassa pääministeri Petteri Orpo, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja eri maiden suurlähettiläitä.

Osallistujien toivotaan ottavan mukaansa Ukrainan lippuja ja auringonkukkia. Vaikka kukkia on jaossa Kansalaistorillakin kello 18.20, niitä ei riitä kaikille halukkaille.

Kulkue kulkee Kansalaistorilta Mannerheimintielle, Aleksanterinkadulle ja Fabianinkadun kautta Kirkkokadulle, josta se saapuu Tuomiokirkon ylätasanteelle. Kolmen sepän patsaalta lähtien kulkue etenee Tuomiokirkolle asti hiljaisena kulkueena antaen auringonkukkien ja Ukrainan lippujen puhua puolestaan. Senaatintorilla kulkueen ottavat vastaan Kuorojen kierroksen kuorot.

Tilaisuus huipentuu näyttävästi Tuomiokirkon portaille ja Senaatintorille. Siellä on ohjelmassa puheita ja musiikkiesityksiä, joista vastaa Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n Perespiv-kuoro. Noin kello 19.30 alkavassa tilaisuudessa puhuvat muun muassa ulkoministeri Elina Valtonen, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto sekä Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom. Tilaisuuden juontaa toimittaja Baba Lybeck.

Osana Mothersforpeace ry:n puheenvuoroa kuullaan Eeva Kilven runo Äidit huutakaa näyttelijä Satu Silvon lausumana. Tuomiokirkon kellot soivat tilaisuudessa kahden minuutin ajan ukrainalaisten puolesta.

Tapahtuman järjestävät Helsingin seurakuntayhtymä, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Mothersforpeace ry. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto ja Ukrainan suurlähetystö.

Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n puheenjohtaja Vassili Goutsoul sanoo, että ukrainalaiset ovat hyvin kiitollisia Suomelle ja suomalaisille saamastaan jatkuvasta avusta.

– Itsenäisyyspäivänä me yhdistymme ympäri maailmaa lähettääksemme tuen aaltoja Ukrainaan ja ilmaistaksemme kiitollisuutemme kaikille ihmisille, jotka ovat tukeneet meitä taistelussamme vapauden puolesta. Sota ei ole ohi, pysytään yhdessä, Goutsoul sanoo.

Tapahtumaa organisoimassa ollut Nadiia Fedorova toivoo, että kulkueeseen ja toritapahtumaan osallistuisi mahdollisimman paljon ihmisiä.

–  Kun sota alkoi, 10 000 ihmistä osoitti Helsingissä mieltään sotaa vastaan ja Ukrainan puolesta. Tämä merkitsee todella paljon: emme ole yksin, vaan iso joukko ihmisiä on tukenamme. Ukrainaan on lähtenyt myös vapaaehtoisia. Tavalliset suomalaiset ovat osallistuneet keräyksiin avun saamiseksi Ukrainaan. Ukrainalaiset pakolaiset on toivotettu Suomeen tervetulleeksi, ja he ovat saaneet tukea. Olemme saaneet Suomesta myös poliittista tukea ja aseita, joille suojelemme maatamme, Fedorova kiittää.

Ukrainalaiset uskovat voittoon ja siihen, että saamme Venäjän miehittämät alueet, kylät ja kaupungit vapautettua.

Hänen mukaansa mielenosoituksia on monissa maissa eri puolilla maailmaa. Ihmiset ymmärtävät, että Ukraina puolustaa Venäjän aggressiolta koko Eurooppaa.

– Ukrainalaiset uskovat voittoon ja siihen, että saamme Venäjän miehittämät alueet, kylät ja kaupungit vapautettua. Tähän tarvitaan kansainvälisen yhteisön tukea. Se tuo meille toivoa. Nyt viimeksi on uutisoitu lentokoneista, joiden avulla voisimme suojata kaupunkejamme.

Yhdistys on toimittanut evakuointiautoja ja ambulansseja

Mikä on auringonkukan merkitys ukrainalaisille?

– Auringonkukkaa on jo satojen vuosien ajan kasvatettu Ukrainassa. Se on perinteinen osa Ukrainan kansallismaisemaa, ja sillä on myös iso taloudellinen merkitys. Ukrainassa auringonkukkapeltoja on kaikkialla. Se on Ukrainan kansalliskukka ja symbolisesti tärkeä, Nadiia Fedorova kertoo.

Hänen roolinsa Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:ssä on järjestää sekä isoja että pienempiä tapahtumia. Niistä Fedorova mainitsee esimerkkinä ukrainalaisten valokuvaajien näyttelyn Helsingin rautatieasemalla ja postikorttinäyttelyn, joka kuvasi sodan aiheuttamaa tuhoa ukrainalaisille kulttuurilaitoksille. Lisäksi joukko ukrainalaisia on sodan alusta asti kokoontunut joka viikko Mannerheimin ratsastajapatsaalle muistuttamaan sodasta. Nyt ryhmä kokoontuu Fedorovan mukaan tiistaisin.

– Yhdistyksemme kerää jatkuvasti humanitaarista apua. Ihmiset voivat lähettää apua lahjoituspalvelumme kautta. Pakkaamme avun ja lähetämme sen Ukrainaan. Keräämme myös rahaa, jolla hankitaan tarvikkeita haavoittuneita siviilejä ja sotilaita hoitaviin sairaaloihin. Olemme toimittaneet Ukrainaan jo ambulanssin ja seitsemän evakuointiautoa ja toimitamme vielä toisen ambulanssin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.