– Minulle on vierasta ylistää käpertymällä sisäänpäin, sanoo Jenni Mboup.
Jenni Mboup ohjaa gospel-lattaritunteja, joilla jokainen saa tanssia niin kuin taitaa – ”Oma jumalayhteyteni löytyy kehon ja tanssin kautta”
Kun Jenni Mboup tutustui gospel-lattareihin, hän löysi uutta syvyyttä omaan liikekieleensä.
Gospel-lattariohjaaja Jenni Mboup on tanssinut nuoresta asti. Vantaalainen Mboup on alun perin kotoisin Savosta. Hän alkoi ohjata tanssia seurakunnan lastenkerhossa 13-vuotiaana.
– Olen ollut nuorena Siilinjärven seurakunnan monenlaisilla leireillä, joilla usein ohjasin tanssia, hän kertoo.
Mboup muistaa tuolta ajalta Pekka Simojoen Ystävyyden talo -cd-levyn. Kerhossa tai leirillä lastenlevyltä valittiin kappale ja sen jälkeen siihen tehtiin yhdessä koreografia.
– Tosin ensimmäisinä kertoina käytimme varmaan Britney Spearsin biisejä, mutta sitten aloimme tehdä koreografioita hengelliseen musiikkiin, Mboup kertoo.
Mboup on käynyt luovan tanssin ohjaajan koulutuksen Itä-Suomen liikuntaopistossa. Seurakuntien lisäksi hän on ohjannut sekä aikuisten että lasten tanssiryhmiä myös kansalaisopistossa.
Haluan viestiä myös kehollani sen, että tässä olen kiitollisena.
Pitkään Mboup harrasti nykytanssia. Viitisentoista vuotta sitten hänelle tuli sellainen olo, ettei omasta tanssista löydy enää syvyyttä.
– Maata näkyvissä -festareilla osallistuin gospel-lattarityöpajaan. Innostuin siitä, ja kävin muutaman gospel-lattarileirin, ja rupesin pian itse ohjaamaan ryhmiä.
Mboupin ohjaamilla gospel-lattaritunneilla tanssitaan muitakin kuin latinalaisamerikkalaisia rytmejä.
– Afrikkalainen tanssi on sydämeni liikekieli, hän sanoo.
Jos haluaa, gospel-lattaritunneille voi laittautua hameeseen ja koruihin.
Botswananan mummot näyttivät, että tanssi kuuluu kirkkoon
Afrikkalaisen tanssin Jenni Mboup löysi ennen gospel-lattareita. Hän kävi Suomen Lähetysseuran järjestämän lähetystyön peruskurssin. Siihen kuului harjoittelu, jonka Mboup teki Afrikassa.
– Botswanassa minua vastaan tuli ensimmäistä kertaa se, että kirkossa tehdään muutakin kuin istutaan: seurakuntalaiset tanssivat jumalanpalveluksissa.
Tanssivat ihmiset kirkossa oli Mboupille iso juttu, koska hänelle liike ja tanssiminen oli ollut itsestään selvää pienestä pitäen.
Kulttuurierot nostivat esiin kysymyksen, miksi jossain päin maailmaa kirkoissa tanssiminen on sopivaa ja osa jumalanpalvelusta, mutta toisaalla ei.
– Muistan, kun olin jossain afrikkalaisessa ihanassa kylässä sunnuntaimessussa ja siellä mummot jatkoivat tanssimista vielä silloinkin, kun minun piti jo istua levähtämään, Mboup kertoo.
Suomalaisina naisina tarvitsemme armollisuutta itseämme ja kehoamme kohtaan.
Tultuaan takaisin Suomeen hänen olonsa tuntui välillä ristiriitaiselta.
– Botswanassa sain iloita Jumalasta tanssien ja vielä kaiken lisäksi messussa. Minulle on vierasta ylistää käpertymällä sisäänpäin. Haluan viestiä myös kehollani sen, että tässä olen kiitollisena, kokonaisvaltaisesti.
Mboup ei tarkoita sitä, että jokaisessa jumalanpalveluksessa täytyisi tanssia. Hän sanoo ymmärtävänsä monenlaisia näkökulmia ja tilanteita.
– Oma jumalayhteyteni löytyy kehon ja tanssin kautta. Se on ollut minulle aina luontevaa. Jos liikettä ja tanssia ei olisi annettu minulle lahjaksi, olisiko minulla ollenkaan hengellisyyden kaipuuta tai tunneyhteyttä Jumalaan?
Afrikkalainen tanssi on Jenni Mboupin sydämen liikekieli.
Jokaisella ihmisellä on oma liikekielensä
Toukokuussa Jenni Mboup ohjaa kolme tanssituntia Myyrmäen kirkolla. Tunneilla tanssitaan gospel-lattareita ja afrotanssia. Kehonhuoltotunnilla keskitytään rentoutumiseen ja venyttelyyn kristillisen Tikva-menetelmän mukaisesti.
– Tunneilla voi tanssia oman osaamisensa, oman kuntonsa ja oman tuntonsa mukaan. Jokaisella ihmisellä on oma liikekielensä. Sanommekin, että ”oma rytmi paras rytmi”.
– Ohjaajana minun vastuullani on se, että tunnit ovat fyysisesti ja hengellisesti turvallisia.
Hengellisesti turvallinen on Mboupin mukaan sitä, että jokaisella tunnilla on alku- ja loppurukous sekä valikoitu musiikki.
– Ohjaaja etsii ja valitsee tunneille sellaiset biisit, joissa on hengelliset sanoitukset. Eli gospel-lattaritunneilla soi hengellinen lattarimusiikki.
Fyysisesti turvallisella Mboup tarkoittaa esimerkiksi sitä, että gospel-lattariryhmässä tanssittavat koreografiat ovat yksinkertaisia. Niihin pääsee helposti mukaan.
– Turvallinen tarkoittaa myös sitä, että ryhmässä ei verrata itseä toisiin. Gospel-lattarit sopii kaiken ikäisille, näköisille ja kokoisille naisille. Aiempaa tanssitaitoa ei tarvita. Tunneille voi osallistua levollisesti ajattelemalla, että minä pystyn ja voin juuri tällaisena kuin olen.
– Suomalaisina naisina tarvitsemme armollisuutta itseämme ja kehoamme kohtaan. Sitä, että voi nauttia musiikista ja laittaa vähän jalkaa tuonne päin ja nostaa kättä tänne päin – se riittää.
Kirkkoon muutakin kuin sanoja
Jenni Mboupin mielestä suomalaiseen sanojen kirkkoon tanssiminen sopii vaihtoehdoksi. Aikoinaan hänen gospel-lattaritunnillaan kävi kehitysvammaisia naisia avustajiensa kanssa tanssimassa.
– Pohdin silloin työkaverini kanssa, että onko gospel-lattarit ainoa seurakunnan toimintamuoto, johon oikeasti kuka tahansa voi tulla sellaisena kuin on. Gospel-lattareissa ei tarvitse puhua tai käyttää tiettyä osaamista.
Kristillisissä Tikva-harjoituksissa hengitetään hitaasti ja rauhallisesti.
NNKY:n gospel-lattarit
Gospel-lattarit™ on hengellinen tanssitreeni, jossa käytetään latinalaisamerikkalaista gospelmusiikkia. Lattareita eli latinalaisamerikkalaisia tanssityylejä ovat muun muassa salsa, samba, merengue, cha cha cha ja bachata.
Gospel-lattariryhmät aloittivat vuonna 2007 Tampereella. Gospel-lattarit kehitti Tampereen Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen (NNKY) tanssi- ja liiketerapeutti Asta Lehtimäki, joka asui lapsena lähetystyöntekijävanhempiensa kanssa Afrikassa.
Gospel-lattarit ti 13.5. klo 17, afrotanssi ma 19.5. klo 17 ja kehonhuolto ke 21.5. klo 17 Myyrmäen kirkossa, Uomatie 1. Ohjaajana Jenni Mboup. Hinta 10 e Yhteisvastuukeräyksen hyväksi, käteinen tai Mobilepay. Mukaan juomapullo ja mukavat vaatteet.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Synti ja erotiikka on pitkään yhdistetty tanssiin, mutta mitä on kristillinen tanssi?− ”Sydämen asenne ja suhde Jumalaan tekevät liikkeestä kristillisen”
Hyvä elämä HengellisyysKristillinen tanssi ei ole tanssilaji kuten baletti tai hiphop. Tanssia voi käyttää myös rukoilemiseen.