null Brysselin terrori-iskussa tapettiin kaksi ruotsalaista jalkapallofania – ”Ihmisiä kehotetaan välttämään turhaa liikkumista”, merimiespappi Jaakko Heinimäki kertoo

Ruotsin jalkapallojoukkueen kannattajat kuulivat terrori-iskusta kesken Belgian ja Ruotsin EM-karsintaottelun. Kuva: John Thys/AFP/Lehtikuva

Ruotsin jalkapallojoukkueen kannattajat kuulivat terrori-iskusta kesken Belgian ja Ruotsin EM-karsintaottelun. Kuva: John Thys/AFP/Lehtikuva

Ajankohtaista

Brysselin terrori-iskussa tapettiin kaksi ruotsalaista jalkapallofania – ”Ihmisiä kehotetaan välttämään turhaa liikkumista”, merimiespappi Jaakko Heinimäki kertoo

Suomalainen merimieskirkko Brysselissä tarjoaa kuunteluapua, jos tilanne huolettaa, Benelux-maiden merimieskirkon johtaja Jaakko Heinimäki sanoo.

Brysselissä tehtiin maanantai-iltana terrori-isku, jossa kaksi ruotsalaista jalkapallofania ammuttiin taksiin. Taksinkuljettaja loukkaantui iskussa. Samana iltana pelattu EM-karsintaottelu Belgian ja Ruotsin välillä keskeytettiin ensimmäisen puoliajan jälkeen.

Belgian pääministeri Alexander De Croo kertoi tiedotustilaisuudessa varhain tiistaiaamuna, että hyökkääjä iski tarkoituksella ruotsalaisiin. Automaattiasetta käyttänyt epäilty pakeni paikalta. Epäilty julkaisi sosiaalisessa mediassa videon, jossa kertoi olevansa terroristijärjestö Isisin jäsen. Tiistaiaamuna Belgian poliisi tavoitti epäillyn kahvilassa Schaerbeekissä ja ampui tätä rintaan. Epäilty kuoli matkalla sairaalaan.

Terrorismin uhkataso on nostettu Belgiassa neljään viisiportaisella asteikolla.

Benelux-maiden merimieskirkon johtaja Jaakko Heinimäki julkaisi aamulla X-viestipalvelussa viestin, jossa hän kertoi Brysselin merimieskirkon väen olevan turvassa ja surevan iskussa kuolleita. Kirkko ja kaupunki tavoitti Heinimäen Brysselistä aamulla. Hän kertoo tulleensa illalla kotiin vapaapäivää viettämästä ja katsoi netistä tuoreimmat uutiset.

– Ensin liitin tapahtuneen fanaattiseen jalkapallokannattamiseen. Varsin nopeasti kävi ilmi, mistä on kyse: tapahtunut liittyy nimenomaan ruotsalaisiin ja islamistiseen terrorismiin. Oletan, että taustalla ovat Ruotsissa tapahtuneet Koraanin poltot, mutta tämä on tietenkin tässä vaiheessa vain spekulaatiota, Heinimäki kertoo.

Hän sanoo olevansa paikallisten uutisten varassa. Tunnelma kaupungissa on jännittynyt.

– Ihmisiä on kehotettu välttämään turhaa liikkumista. Kaikki EU:n toimipisteet, mukaan lukien Eurooppa-koulut ovat tänään kiinni. Jotkin metroasemat ovat suljettuna, mutta esimerkiksi kaupat ja baarit ovat normaaliin tapaan auki.

Merimieskirkon väki Brysselissä keskusteli tapahtumasta omissa sosiaalisen median kanavissaan jo illalla. Samalla varmistettiin, että kaikki ovat kunnossa.

– Täällä ollaan tilanteessa, jossa uhka koskee koko kaupunkia. Olemme valmiita kuuntelemaan, jos tilanne huolettaa. Meidät saa kiinni puhelimitse ja sähköpostilla. Brysselin merimieskirkko on tavanomaiseen tapaan maanantaisin ja tiistaisin kiinni. Tänään on sovittu tapaaminen yhden suomalaisen ryhmän kanssa. Lähetin heille juuri viestiä, että he ovat edelleen tervetulleita, jos he haluavat tässä tilanteessa tulla. Kehotin välttämään metroa turvallisuussyistä, Heinimäki kertoo.

Brysselin merimieskirkon yhteystiedot löytyvät Merimieskirkon verkkosivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.