null Christa Laine palvelee omaisia palkitulla Malmin hautausmaalla

Vahtimestari Christa Laine toivoo, että pyhäinpäivän kävijät noudattaisivat ohjeita autojen pysäköinnistä. Siunaustilaisuuksia on pyhäinpäivän aattonakin, ja arkku- ja uurnasaattueet ovat ensisijalla.

Vahtimestari Christa Laine toivoo, että pyhäinpäivän kävijät noudattaisivat ohjeita autojen pysäköinnistä. Siunaustilaisuuksia on pyhäinpäivän aattonakin, ja arkku- ja uurnasaattueet ovat ensisijalla.

Hyvä elämä

Christa Laine palvelee omaisia palkitulla Malmin hautausmaalla

Lauantaisin Malmin hautausmaalla voi olla kolmessa kappelissa jopa 16 siunaustilaisuutta ja 11 uurnanlaskua. Vaikka olisikin kiirettä, se ei saa näkyä ulospäin.

Vahtimestari Christa Laine työskentelee Pohjoismaiden toiminnallisesti suurimmalla hautausmaalla eli Malmin hautausmaalla. Se on hiljattain valittu Vuoden hautausmaaksi 2017 Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n järjestämässä kilpailussa.

Kilpailun tarkoituksena on kiinnittää huomiota seurakuntien ja hautaustoimistojen yhteistyöhön sekä omaisten mahdollisimman hyvään palveluun. Palkinto annetaan seurakunnalle tai hautausmaalle, jonka henkilöstön suhtautuminen omaisiin on ollut surussaan eläviä omaisia tukevaa, ystävällistä ja myötäelävää.

– Omat tunteet pitää laittaa tässä työssä off-asentoon, jotta voimme olla omaisille läsnä ja tukea heitä surussaan. Emme tuo itseämme esille, vaan toimimme taustalla, Laine kertoo.

– Työmme on onnistunut, jos omainen ei edes muista meitä jälkeenpäin.

Palkinnon yhtenä perusteena on myös rakentava ja hyvä yhteistyö hautausmaan ja hautaustoimistojen kesken. Palkinnon perusteluissa Hautaustoimistojen liitto kehui Malmin hautausmaata hyvästä yhteistyön hengestä niin hautaustoimiston edustajien kanssa kuin myös hautausmaan henkilöstön kesken. Valintaperusteissa korostettiin myös joustavuutta asioiden hoidossa.

Malmin hautausmaan mentaliteettina on "omaiset edellä", minkä pitääkin olla avainasemassa aina hautaukseen liittyviä tehtäviä hoidettaessa. Vaikka Malmi on Pohjoismaiden suurin hautausmaa, kiire ei näy ulospäin, vaan siellä toimitaan sujuvasti ja ystävällisesti sekä kaikki toimijat huomioivasti, todetaan palkinnon perusteluissa.

– Hautauksia on tasaisesti ympäri vuoden. Eniten siunaustilaisuuksia järjestetään lauantaisin. Silloin meillä voi olla kolmessa kappelissa enintään 16 siunaustilaisuutta ja korkeintaan 11 uurnanlaskua, Christa Laine sanoo.

Työmme on onnistunut, jos omainen ei edes muista meitä jälkeenpäin.

– Yhteistyöllä luodaan kiireettömyyden tunne. Jos siunaustilaisuus venyy, kaikki työkaverit tulevat auttamaan kappelin valmistelussa seuraavaa tilaisuutta varten. Kaikki tilaisuudet ovat meille yhtä tärkeitä.

Laineen työhön kuuluvat muun muassa siunaustilaisuuksien valmistelu, arkku- ja uurnasaattueiden hoito ja vainajien näyttö. Osa haluaa nähdä vainajan vielä viimeisen kerran, mutta eivät kaikki.

– Jokainen suree omalla tavallaan ja on monta eri tapaa hyväksyä läheisen poismeno. Joitakin vainajan katsominen auttaa sisäistämään asian, mutta tämäkin on jokaisella omanlaisensa.

Pyhäinpäivä ja varsinkin joulu tuovat paljon omaisia hautausmaalle edesmenneitä rakkaitaan muistelemaan.

Malmin hautausmaalla on kaksi muistelupaikkaa menneiden sukupolvien muistolle. Sinne voi jättää kynttilän muualle haudatun omaisen muistoksi. Pyhäinpäivänä ja jouluna muistelupaikat muuttuvat kynttilämereksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon Gräsan uurnalehtoon esitetään miljoonan euron peruskorjausta

Ajankohtaista

Tavoitteena on hautojen hoidon helpottaminen, ränsistyneen kasvillisuuden uusiminen ja hautausmaalla liikkuvien turvallisuuden parantaminen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.