null Espoon Gräsan uurnalehtoon esitetään miljoonan euron peruskorjausta

Gräsan uurnalehtoon haudataan vuosittain lähes 200 ihmistä.

Gräsan uurnalehtoon haudataan vuosittain lähes 200 ihmistä.

Ajankohtaista

Espoon Gräsan uurnalehtoon esitetään miljoonan euron peruskorjausta

Tavoitteena on hautojen hoidon helpottaminen, ränsistyneen kasvillisuuden uusiminen ja hautausmaalla liikkuvien turvallisuuden parantaminen.

Gräsan uurnalehto Espoon Olarin kirkon vieressä kaipaa peruskunnostusta. Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätyi maanantaina esittämään kirkkovaltuustolle, että valtuusto hyväksyisi hankkeen luonnossuunnitelmat ja varaisi sen toteuttamiseen miljoona euroa.

Toteutus on tarkoitus tehdä kahdessa osassa. Osa hankkeen suunnittelutöistä ja tuhkan sirottelualueen nimikylttipaadet on jo tehty. Jäljellä oleviin töihin kuuluvat kastelujärjestelmän rakentaminen, puuttuvien aluspalkkien rakentaminen muistomerkeille, kaiteita, käytäväpinnoitteiden uusiminen vesijohtojen kaivualueilta, pieni varasto sekä kasvillisuuden ja nurmikon uusiminen ja täydentäminen.

Kakkosvaiheessa, josta päätetään myöhemmin erikseen, on tarkoitus uusia lisää käytäväpinnoitteita, parantaa jätteiden lajittelua ja rakentaa muistelupaikka mereen haudatuille. Espoon edustan merialueelle on viime vuosina siroteltu muutamien kymmenien vainajien tuhka. Jos uurnalehdossa olisi vainajille muistopaikka nimikyltteineen, se voisi lisätä kiinnostusta mereen hautaamiseen.

Ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on 823 000 euroa ja toisen vaiheen 177 000 euroa.

Gräsan uurnalehto on otettu käyttöön vuonna 1996 ja sen kokonaispinta-ala on 0,6 hehtaaria. Uurnalehdossa on useita hautausvaihtoehtoja uurnahaudasta tuhkan sirottelualueeseen. Sieltä löytyy myös kolumbaario eli hautausmuuri. Haudoille on istutettu maanpeitekasveja korvaamaan muut kukkaistutukset. Kastelua on tähän asti hoidettu kannuilla ja vesiletkuilla, mikä ei ole ollut riittävä kasvien säilymisen kannalta. Automaattinen kastelujärjestelmä säästää vettä ja vähentää kasvien uusimistarvetta.

Uurnalehtoon haudataan vuosittain lähes 200 vainajaa, joista muutama kymmenen sirottelualueelle. Uurnalehto sai Vihervuoden mitalin vuonna 2001 korkeatasoisesta ja esteettisesti viimeistellystä toteutuksesta. Uurnalehdon suunnitteli arkkitehti Bey Heng.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoolaisella hautausmaalla on erikoinen ongelma: miten säilyttää 10 000 haudoilla olevaa muistoesinettä remontin aikana?

Ajankohtaista

Espoon seurakunnista vedotaan omaisiin ja hautapaikan haltijoihin, jotta he hakisivat muistoesineensä väliaikaissäilytykseen.  

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.