null Karttasovellus opastaa ralliautoilijan ja arkkipiispan haudalle Espoossa

Kännykkään ladattava karttapalvelu opastaa kulkijaa monelle tunnetulle haudalle Espoon tuomiokirkkoa ympäröivällä hautausmaalla.

Kännykkään ladattava karttapalvelu opastaa kulkijaa monelle tunnetulle haudalle Espoon tuomiokirkkoa ympäröivällä hautausmaalla.

Ajankohtaista

Karttasovellus opastaa ralliautoilijan ja arkkipiispan haudalle Espoossa

Kännykkään ladattava karttasovellus kertoo Espoon tuomiokirkkoa ympäröivällä hautausmaalla sijaitsevien muistomerkkien sekä tunnettujen henkilöiden ja sukujen hautojen tiedot ja sijainnin.

Ralliautoilija Henri Toivosen, kampaajamestari Elsa Arennon, arkkipiispa Mikko Juvan ja monen muun tunnetun ihmisen viimeiset leposijat ovat nyt kaikkien löydettävissä Espoon seurakuntien uudella Hautausmaapolku-karttapalvelulla. Sen avulla voi tutustua Espoon tuomiokirkon ympärillä sijaitsevaan 11 hehtaarin laajuiseen hautausmaahan paikan päällä tai vaikka kotisohvalla.

Syyskuussa käyttöön otettua palvelua voi käyttää sekä tietokoneen nettiselaimella että älypuhelimella. Mikäli haluaa mennä paikan päälle etsimään merkittyjä hautoja, kannattaa ladata mobiilisovellus omaan kännykkään.

– Hautausmaapolusta löytyy monenlaisia tietoja. Kun klikkaa jotakin merkittyä hautaa, esille avautuvasta ikkunasta näkee kohteen sijainnin ja kuvan sekä voi lukea tietoja kohteesta, sanoo Juha Ryhänen.

Espoon seurakuntien verkkoviestintäsuunnittelijana toimiva Ryhänen on vastannut palvelun teknisestä toteutuksesta.

Toista video

Hautausmaakierros kännykkä kädessä

Hautausmaapolkuun on merkitty monien kulttuurivaikuttajien, urheilijoiden, poliitikkojen sekä kirkon johtohahmojen viimeinen leposija.

Sieltä löytyy esimerkiksi Ramsay-suvun, Otaniemen kartanoon liittyvän von Numersin suvun ja Albergan kartanon omistaneen von Zansenin suvun hautoja. Samoin kolmen Mannerheim-ristin ritarin hautapaikat: Jouko Kiiskisen, Kaarlo Kajatsalon ja Martti Miettisen.

Kirkon hautausmaalla lepäävien arkkipiispa Mikko Juvan, kolmen piispan Samuel Lehtosen, Pekka Tapanisen ja Carl Ereniuksen sekä kahden kirkkoherran Ezechiel Hildeenin ja Carl Ereniuksen haudat on merkitty sovellukseen. Kulttuurihenkilöistä mukana on muusikko Ronald ”Ronnie” Österberg, näyttelijä Tommi Rinne, kapellimestari Jaakko Salo ja kirjailija Erkki Vala.

Hautausmaapolku-palvelulla voi tehdä kierroksen myös Karjalaan jääneiden muistomerkille, uurnalehdossa sijaitsevaan Muistolehtoon, sankarihaudoille ja veteraanilehtoon.

Kun klikkaa jotakin merkittyä hautaa, esille avautuvasta ikkunasta näkee kohteen sijainnin ja kuvan sekä voi lukea tietoja kohteesta. - Juha Ryhänen

Tällä hetkellä merkittynä on 35 tarinaa, ja lisää on vielä tulossa. Espoon seurakunnat toivovat tietoja ja tarinoita espoolaisten sukujen haudoista. Niitä on tarkoitus kerätä tietokantaan.

– Espoolaisilla on paljon sellaista tietoa, jota meillä ei ole. Kiinnostavista tarinoista kannattaa antaa vinkki Espoon seurakuntien hautaustoimeen tai viestintäpalveluihin, huomauttaa hautaustoimen päällikkö Leena Tonteri.

Tulevaisuudessa karttapalvelua aiotaan kehittää niin, että sieltä löytyy myös tietoja hautausmaan kasvillisuudesta. Lisäksi tarkoitus laajentaa sovellusta myös muille Espoon hautausmaille, kuten Gräsan uurnalehtoon, johon on haudattu esimerkiksi Kari Tapio.

Tietopaketit kysytyimmistä haudoista

Suomessa hautausmaita esitteleviä palveluita on Juha Ryhäsen arvion mukaan toiminnassa alle kymmenen. Ne on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta tehty samalle tekniselle alustalle.

– Käytimme olemassa olevaa tekniikkaa. Espoon hautausmaapolku toimii Nomadi-sovelluksen sisällä, jonka on kehittänyt Citynomadi Oy. Samasta osoitteesta löytyy reittejä esimerkiksi Espoon luontokohteisiin ja rantaraittiin, huomauttaa Ryhänen.

Espoon perinneseura julkaisi vuonna 2015 Espoon tuomiokirkkoa ympäröivästä hautausmaasta Kierros Espoon kirkon hautausmaalla -teoksen. Sitä on käytetty lähteenä sovelluksessa, samoin Espoon seurakuntien arkistoa ja henkilöhaastatteluja. Kohteiden valinnassa on hyödynnetty myös hautausmaan työntekijöiden kokoamia tietoja suosituimmista haudoista.

Hautausmaapolku-karttapalvelulla Espoon seurakunnat haluavat tuoda kaupunkilaisten tietoisuuteen hautausmaita. Ovathan ne osa sekä Suomen että Espoon historiaa.

 

Huom. korjattu 10.10. klo 15.30 Henri Toivosen sukunimi, jossa oli kirjoitusvirhe.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon Gräsan uurnalehtoon esitetään miljoonan euron peruskorjausta

Ajankohtaista

Tavoitteena on hautojen hoidon helpottaminen, ränsistyneen kasvillisuuden uusiminen ja hautausmaalla liikkuvien turvallisuuden parantaminen.

Malmi valittiin vuoden hautausmaaksi

AjankohtaistaLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.