null Mielenterveyskuntoutujien pyöräilytapahtumassa iloitaan liikunnasta – ”Ei ole terveitä, on vain huonosti tutkittuja”, sanoo diakoni Aapo Rikala

”Kaikki, joita mielenterveyteen liittyvät asiat jollain tavalla kiinnostavat tai koskettavat, ovat tervetulleita”, sanoo Aapo Rikala.

”Kaikki, joita mielenterveyteen liittyvät asiat jollain tavalla kiinnostavat tai koskettavat, ovat tervetulleita”, sanoo Aapo Rikala.

Ajankohtaista

Mielenterveyskuntoutujien pyöräilytapahtumassa iloitaan liikunnasta – ”Ei ole terveitä, on vain huonosti tutkittuja”, sanoo diakoni Aapo Rikala

Olarin seurakunta ja Pro Lapinlahti mielenterveysseura järjestävät elokuun lopulla Pyörällä päästään -tapahtuman, jossa poljetaan yhdessä Niittykummusta Lapinlahden Lähteelle ja takaisin.

Olarin seurakunnan diakoni Aapo Rikala sai viime syksynä idean, jota ei malttanut olla toteuttamatta. Kyse on maksuttomasta Pyörällä päästään -tapahtumasta, joka on suunnattu pääasiassa mielenterveyskuntoutujille ja heidän omaisilleen. Pyöräily järjestetään torstaina 26. elokuuta yhdessä Olarin seurakunnan ja Pro Lapinlahti mielenterveysseuran kanssa.

– Tempausta kuvaa ehkä parhaiten termi ”hyvän mielen pyöräilytapahtuma”. Se on siis tekemistä, jossa mieli on hyvässä asennossa, Rikala täsmentää. 

Tarkoituksena on pyöräillä Niittykummusta Länsiväylää pitkin Lapinlahden Lähteelle, jossa vietetään samana päivänä sadonkorjuujuhlaa. Lopuksi poljetaan yhdessä takaisin Niittykumpuun. Lähtö- ja paluupaikkana toimii Olarin kirkon piha. Osallistujamäärä on rajattu 20 henkeen.

Kenelle tahansa voi tulla elämässä eteen sairastumisia ja niistä toipumisia.

Idea pyöräilytapahtumasta syntyi, kun Rikala törmäsi JURO Bikes -kaupunkipyöräyritykseen, joka tukee tuotoillaan vähävaraisia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Pian jo tapahtuman nimi pyöri päässä ja hän päätti kysyä yritykseltä tukea.

 – Sieltä lupasivat lainata maksutta käyttöön parikymmentä kaupunkipyörää. Myös Lapinlahden Lähteellä innostuttiin heti ajatuksesta. Kuulemma tapahtumalla on niin loistava nimi, että se on toteutettava.

Entinen sairaala muistuttaa mielenterveystyön tärkeydestä

Rikala paljastaa, että alun perin hänellä oli mielessään hieman suureellisemmat suunnitelmat.

– Kuvittelin päässäni, että valtaisimme Länsiväylältä kokonaan yhden kaistan ja poliisit johdattaisivat joukkoa vilkut päällä. Olisin myös halunnut paikalle Maustetytöt esiintymään, koska mielestäni he osaavat sanoittaa mielenterveysgenren kaikista parhaiten. Se paljastui kuitenkin aika kalliiksi duoksi.  Suunnitelmien muutoksista huolimatta Rikala on tyytyväinen siihen, mitä on luvassa. Tapahtuma saatiin sovittua sopivasti samalle päivälle Lapinlahden Lähteen sadonkorjuujuhlan kanssa, joten ohjelmaa ei tarvinnut järjestää erikseen. Paikalla on monenlaista ohjelmaa, kuten palstaviljelyä ja elävää musiikkia.

Rikala halusi pyörämatkan määränpääksi juuri Lapinlahden Lähteen, koska paikalla on entisenä mielisairaalana suuri merkitys mielenterveystyön kannalta.

– Muutenkin Lapinlahden Lähde tarjoaa paljon tilaa luovuudelle ja kaikenlaiselle harrastamiselle. Se on sopivasti hippi mesta, minkä vuoksi se sopi hyvin kohteeksi.

”Tämä on viimeinen kädenjälkeni Olarissa”

Rikala vastaa diakoniatyössään päihde-, mielenterveys- ja kriminaalityöstä. Yhteisen pyöräilytapahtuman tarkoituksena on lisätä mielen hyvinvointia yhteisöllisyyden ja liikunnan avulla. Samalla pyörällä taitettu matka on tietynlainen ekoteko. Vaikka tapahtuma on suunnattu pääasiassa mielenterveyskuntoutujille ja heidän omaisilleen, voi siihen osallistua periaatteessa kuka tahansa.

– Kaikki, joita mielenterveyteen liittyvät asiat jollain tavalla kiinnostavat tai koskettavat, ovat tervetulleita. Kenelle tahansa voi tulla elämässä eteen sairastumisia ja niistä toipumisia. Haluan ajatella, että ei ole olemassa terveitä, on vain huonosti tutkittuja. Tapahtuman järjestäminen ja ohjaaminen on yksi Rikalan viimeisiä työtehtäviä Olarin seurakunnan diakonina, ennen kuin hän vaihtaa syyskuussa muihin töihin. Hän toivoo tapahtuman jäävän elämään myös tulevina vuosina.

– Jätän tämän mielelläni perinnöksi seuraaville. Tämä on ikään kuin viimeinen kädenjälkeni Olarissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.