null Earth Hour pimentää kirkkoja – Kirkko Helsingissä toimii tuuli- ja vesivoimalla, Espoossa luotetaan ydinvoimaan ja fossiilisiin energialähteisiin

Ajankohtaista

Earth Hour pimentää kirkkoja – Kirkko Helsingissä toimii tuuli- ja vesivoimalla, Espoossa luotetaan ydinvoimaan ja fossiilisiin energialähteisiin

Kirkko Helsingissä käyttää 100-prosenttisesti tuulisähköllä ja vesivoimalla tuotettua energiaa. Vantaalla uusiutuvien energialähteiden osuus on 50,5 prosenttia, Espoossa 38,5 prosenttia.

Pimeys lankeaa maan ylle lauantaina 30. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Tai niin kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF ainakin toivoo, koska silloin vietetään sen Earth Hour -tapahtumaa. Tapahtuma kannustaa sammuttamaan valot ympäristön puolesta.

Kirkko Vantaalla osallistuu maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan jättämällä kaikki kirkkonsa valaisematta tunnin ajaksi. Myös Helsingissä moni kirkko, kuten Tuomiokirkko ja Kallion kirkko, jäävät hämärään. Espoossa ja Kauniaisissa kirkkojen ulkovalot pidetään pääosin päällä myös Earth Hourin ajan.

– Maailmanlaajuisesti ilmastonmuutos uhkaa kaikkia, mutta erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään. Yksi suurimmista uhkista heille on juuri ilmastonmuutos. Kirkolla on velvollisuus liittyä mukaan globaaliin vastuuseen, toteaa Vantaan seurakuntien kansainvälisen työn sihteeri Minna Saarnivaara.

Saarnivaara peräänkuuluttaa eri toimijoiden yhteistyötä.

– Kirkon ja muiden yhteiskunnassa toimivien tulisi yhdistää voimansa, jotta ihmiset saadaan mukaan toimimaan ilmaston suojelemisen puolesta.

Suomen kirkko pyrkii hiilineutraaliksi

Suomen evankelis-luterilainen kirkko pyrkii hiilineutraaliksi 11 vuodessa. Kirkko aikoo muun muassa edistää kestäviä energiamuotoja ja syventää työtään ympäristökasvattajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Helsingin seurakuntayhtymässä ympäristöasiat ovat hyvällä tolalla. Näen, että olemme hyvällä matkalla kohti hiilineutraalisuustavoitetta. Helsingin seurakuntayhtymässä käytetään sataprosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä tuotettua energiaa. Tämä otettiin huomioon jo kilpailutuksessa, kertoo Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntayhtymien yhteinen ympäristöasiantuntija Elina Hienonen.

Näen, että olemme hyvällä matkalla kohti hiilineutraalisuustavoitetta.

Sähkön lähteet vaihtelevat, mutta tällä hetkellä kirkot ja muut seurakuntien tilat käyttävät Helsingissä noin 97-prosenttisesti tuulisähköä ja noin 3-prosenttisesti vesivoimalla tuotetta sähköä.

– Suurimmassa osassa kiinteistöjämme on käytössä kaukolämpö, mikä vaikuttaa vahvasti päästöihimme, mutta onneksi valtion ja kuntien tasolla pyritään myös kohti hiilineutraalia energiantuotantoa, Hienonen sanoo.

Kirkko Vantaalla käyttää Hienosen mukaan sähköä, josta 55 prosenttia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, 36,9 prosenttia fossiilisilla energialähteillä ja 12,6 prosenttia ydinvoimalla. Espoossa uusiutuvien energialähteiden osuus on pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymistä vähäisin: 38,5 prosenttia. Fossiilisilla energialähteillä tuotetaan Espoossa 28,2 prosenttia ja ydinvoimalla 33,3 prosenttia energiasta.

Aurinkopaneeleja halutaan lisää

Hämeenkylän kirkko Länsi-Vantaalla sai katolleen aurinkopaneelit vuonna 2016. Se oli ensimmäinen aurinkopaneeleilla varustettu kirkko Suomessa.

Elina Hienonen kertoo, että Helsingissä selvitetään parhaillaan mahdollisuutta hankkia myös aurinkopaneeleja joihinkin kirkkoihin. Toistaiseksi Helsingin seurakuntayhtymällä on aurinkopaneeleja Malmin hautausmaalla ja leirikeskuksissa.

Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymät ovat saaneet Kirkon ympäristödiplomit, joka on seurakuntia varten suunniteltu ympäristöjärjestelmä. Espoo jättäytyi sen ulkopuolelle vuonna 2015. Espoon kirkkoneuvosto on aloittanut valmistelut SFS ISO 14001-ympäristösertifikaatin saamiseksi seurakuntayhtymän ympäristötyölle.

– Kirkon ympäristödiplomin saaminen ei ole itseisarvo, vaan olennaista on, että seurakunnissa ympäristöasiat huomioidaan kaikissa toiminnoissa, Hienonen sanoo.

Kirkon energia- ja ilmastostrategiassa suositellaan, että kaikki seurakunnat hankkisivat itselleen Kirkon ympäristödiplomin vuoteen 2025 mennessä

Nämä kirkot pidetään pimeänä

Helsingin keskustassa sammutetaan valot 30. maaliskuuta kello 20.30–21.30 Tuomiokirkon, Mikael Agricolan kirkon, Suomenlinnan kirkon ja Vanhankirkon ulkopuolelta. Pimeään jäävät myös ainakin Johanneksenkirkko, Kallion kirkko ja Pakilan Hyvä paimenen kirkko.

Vantaan kaikista kirkoista sammutetaan ulkovalaistus Earth Hourin ajaksi. Pimeinä ovat siis Hakunilan kirkko, Hämeenkylän kirkko, Kivistön kirkko, Korson kirkko, Länsimäen kirkko, Myyrmäen virtakirkko, Myyrmäen kirkko, Pyhän Annan lastenkirkko, Pyhän Laurin kappeli, Pyhän Laurin kirkko, Rekolan Pyhän Andreaan kirkko, Ruskeasannan kappeli ja Seutulan kappeli.

Earth Hour sammuttaa ulkovalot Espoossa ainakin Tapiolan ja Leppävaaran kirkoilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.