null Kirkko käy taistoon ilmastonmuutosta vastaan ja pyrkii täysin hiilineutraaliksi 11 vuodessa

Kirkko aikoo parantaa rakennustensa energiatehokkuutta ja edistää kestävien energiamuotojen käyttöönottoa.

Kirkko aikoo parantaa rakennustensa energiatehokkuutta ja edistää kestävien energiamuotojen käyttöönottoa.

Ajankohtaista

Kirkko käy taistoon ilmastonmuutosta vastaan ja pyrkii täysin hiilineutraaliksi 11 vuodessa

Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi uuden ilmastostrategian yksimielisesti.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on hiilineutraali vuonna 2030, jos tiistaina kirkollishallituksen täysistunnossa hyväksytty kirkon energia- ja ilmastostrategia saavuttaa tavoitteensa. Tällöin kasvihuonekaasupäästöjä on vähennetty 80 prosenttia nykytasosta, ja loput on määrä kompensoida esimerkiksi kiinnittämällä huomiota seurakuntien omistamiin metsiin.

– Päätös kertoo, että kirkolla on vahva tahto tehdä voitavansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Minusta tämä päätös vahvistaa kirkon uskottavuutta: muilta ei voi vaatia ekologisia tekoja, ellei ole itse valmis tekemään niitä, sanoo johtava asiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen.

Strategian myötä kirkko sitoutuu kansalliseen ja kansainväliseen työhön ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tavoitteena on lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta.

– Tavoite on tiukka, mutta realistinen, Sipiläinen sanoo.

Kirkon on määrä parantaa rakennustensa energiatehokkuutta ja edistää kestävien energiamuotojen käyttöönottoa kaikessa kirkon toiminnassa. Tavoitteena on myös syventää kirkon työtä ympäristökasvattajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Muilta ei voi vaatia ekologisia tekoja, ellei ole itse valmis tekemään niitä.

Kirkon toiminnassa ilmastopäästöjä tulee muun muassa kiinteistöjen lämmittämisestä, sähkönkulutuksesta, liikkumisesta ja hankinnoista.

Tavoitteiden saavuttamiseksi kirkon kiinteistöjen ilmastopäästöt kartoitetaan kiinteistörekisteri Basiksesta saatavien tietojen avulla. Niiden pohjalta on mahdollista laatia "tiekartta" päästöjen vähentämiselle.

Lisäksi kirkon metsien hiilivarasto ja niiden muodostama niin sanottu hiilinielu arvioidaan seurakuntien metsävaratietojen perusteella. Metsän hiilinielu tarkoittaa, että metsään sitoutuu enemmän hiilidioksidia kuin mitä sieltä vapautuu ilmakehään. Seurakuntien omistuksessa on noin 0,7 % Suomen metsistä.

Valmisteilla on myös kirkon ympäristödiplomijärjestelmän uudistaminen. Järjestelmässä on nyt mukana yli sata seurakuntaa, ja sen on määrä tulla voimaan vuoden 2020 alussa. Kirkolla on ollut vuodesta 2001 käytössä seurakuntien tarpeisiin räätälöity ympäristöjärjestelmä Kirkon ympäristödiplomi.

Vasta hyväksytty ilmasto- ja energiastrategia on kirkkohallituksen asettaman työryhmän käsialaa, ja sen puheenjohtajaksi nimettiin ilmastotutkija Laura Riuttanen Helsingin yliopistosta. Strategian taustalla on vuonna 2008 ilmestynyt Kirkon ilmasto-ohjelma Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus.

Kirkon viisi tavoitetta

1. Vähentää kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä

2. Vähentää toiminnan hiilidioksidipäästöjä

3. Päästöjen kompensointi

4. Kirkko vaikuttaa aktiivisena yhteiskunnallisena toimijana ja keskustelijana

5. Seurakunnat ja kirkon keskushallinto ovat sitoutuneita ilmastotyöhön

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.