null Ella Lindholm oppii kummilapsiltaan hetkeen keskittymistä – kummipoika: ”Olen oppinut Ellalta, että ei saa luovuttaa eikä antaa hermon pettää”

Hermanni Käyhkö-Oksa ja Ella Lindholm katselevat Luukas Käyhkö-Oksan temppuja trampoliinilla.

Hermanni Käyhkö-Oksa ja Ella Lindholm katselevat Luukas Käyhkö-Oksan temppuja trampoliinilla.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Ella Lindholm oppii kummilapsiltaan hetkeen keskittymistä – kummipoika: ”Olen oppinut Ellalta, että ei saa luovuttaa eikä antaa hermon pettää”

Jalkapallon pelaamista, lukemista, piirtämistä, juttelua ja laulamista. Kummin kanssa voi tehdä melkein mitä tahansa.

Kymmenvuotiaalla Hermanni Käyhkö-­Oksalla ja hänen kummillaan Ella Lindholmilla on yhteisiä juttuja, kuten satukirjojen lukeminen laulamalla.

– Olimme yhtenä kesänä kesämökillä. Siellä Ella luki minulle ja Luukakselle iltasatua. Luukas oli jo nukahtanut, mutta minä halusin vielä yhden sadun. Keksimme yhtäkkiä, että kirjaa voi myös laulaa, Hermanni Käyhkö-­Oksa sanoo.

– Se on hirveän hauskaa, ja olemme laulaneet kirjoja monesti sen jälkeen. Hermannilla on ihana lauluääni. Me myös puhumme paljon Hermannin ja Luukaksen kanssa kaikenlaisista asiois­ta, Ella Lindholm sanoo.

– Kun Ella tulee meille, en edes kysy häneltä, että juteltaisiinko, vaan alan heti puhua hänelle suunnitelmistani ja siitä, mitä olen tehnyt, Hermanni Käyhkö-Oksa sanoo.

Viisivuotiaan Luukas Käyhkö-Oksan kanssa Lindholm pelaa jalkapalloa ja värittää tusseilla netistä tulostettuja piirroshahmoja, kuten Pokemoneja. Niitä tehdään hartaudella ja niissä käytetään runsaasti värejä.

– Haluan viedä lapset ulos, koska siellä he saavat olla omassa satumaailmassaan. Leikimme usein metsässä, ja mukana on useita kummilapsia. Meillä on aina sama leikki ja siinä kaikilla samat roolit. Pelaamme myös hippaa isolla porukalla, Ella Lindholm sanoo.

Esikuvani on oma kummini, joka oli minulle valtavan tärkeä.
– Ella Lindholm

Kaikki viisi kummilasta on sukulaisia

Hauskanpito ja rento yhdessä oleminen kuvaavat hyvin Ella Lindholmin ja hänen kummilastensa suhdetta. Kaikki viisi kummilasta ovat hänen sisarustensa lapsia. Vanhin heistä on 15-vuotias ja nuorin on Luukas Käyhkö-Oksa.

Koska kummi ja kummilapset ovat sukua keskenään ja tapaavat toisiaan melko usein, keskinäiset suhteet ovat läheiset. Ella Lindholm ha­luaa olla mukana kummilasten elämässä läheisenä aikuisena.

– Esikuvani on oma kummini, joka oli minulle valtavan tärkeä. Vaikka emme olleet jatkuvasti tekemisissä keskenämme, hän oli aina mielessäni. Ajattelen, että kummin tärkein tehtävä on oman ajan antaminen ja lapsen kanssa eläminen. Kummius on elämänmittainen ihmissuhde, Ella Lindholm sanoo.

Käyhkö-Oksan perheen Täti-kissa pääsi trampoliinille Ella Lindholmin ja poikien seuraksi, mutta muut asiat kiinnostavat sitä enemmän.

Käyhkö-Oksan perheen Täti-kissa pääsi trampoliinille Ella Lindholmin ja poikien seuraksi, mutta muut asiat kiinnostavat sitä enemmän.

Ella Lindholm kertoo oppineensa lapsilta hetkeen keskittymistä ja leikin merkitystä. Tässä ja nyt -elämäntapa on tuonut hänelle hyvää vasta­painoa velvollisuuksien täyttämään aikuisen maailmaan.

– Olen kokenut kummiksi pyytämisen kun­nian­osoituksena, jolla vanhemmat haluavat minun olevan mukana heidän lapsensa elämässä. Ajattelen, että kummina voin olla tukena ja apuna myös äidille ja isälle, Ella Lindholm sanoo.

Kummi tukee vanhempien kasvatustyötä

Ella Lindholmia on pyydetty muutaman kerran puhumaan lapsen kanssa, kun lapsen on ollut vaikea ottaa vastaan vanhempien viestiä esimerkiksi pelaamisajan rajoittamisesta. Hänen tuomansa erilainen näkökulma on ollut helpompi ottaa vastaan.

Hänen apunsa oli erityisen tervetullut myös Käyhkö-Oksan perheen kolmen muuttoprojektin aikana.

Hermanni Käyhkö-Oksan mielestä parasta Ella-­kummissa on se, että hän jaksaa viettää aikaa lasten kanssa. Hän veikkaa heidän olevan välillä rasittavia, mutta arvostaa sitä, ettei Ella luovuta.

– Olen oppinut Ellalta paljon asioita. Ei saa luovuttaa, ei saa antaa hermon pettää, kannattaa tehdä töitä ja on tehtävä aina parhaansa, jos haluaa jotakin. Tärkein oppi on, että häviä, jotta muilla olisi hyvä mieli. Tiedän, että Ella osaisi oikeasti pelata jalkapalloa tosi hyvin. Hän voittaisi aina muut, mutta antaa kuitenkin meidän voittaa, Hermanni Käyhkö-Oksa sanoo.

Luukas Käyhkö-Oksan mielestä parasta ­Ellassa parasta on se, että hän on opettanut lukemaan.

Ella Lindholm tapaa usein kummilapsiaan, esimerkiksi Hermanni ja Luukas Käyhkö-Oksaa. He leikkivät usein ulkona, ja mukana on muitakin lapsia.

Ella Lindholm tapaa usein kummilapsiaan, esimerkiksi Hermanni ja Luukas Käyhkö-Oksaa. He leikkivät usein ulkona, ja mukana on muitakin lapsia.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.