null Ella Luoma luki lapsena salaa ja häpeillen Hämähäkkimiestä, sitten hän rakastui täysillä Wolverineen − sarjisnörtti luuli liian pitkään, että vain pojat saavat tykätä supersankareista 

Ella Luoman mielestä on aina mieletön voimavara, jos joku asia innostaa tekemään ja luomaan uutta. 

Ella Luoman mielestä on aina mieletön voimavara, jos joku asia innostaa tekemään ja luomaan uutta. 

Hyvä elämä

Ella Luoma luki lapsena salaa ja häpeillen Hämähäkkimiestä, sitten hän rakastui täysillä Wolverineen − sarjisnörtti luuli liian pitkään, että vain pojat saavat tykätä supersankareista 

Kirkko ja kaupungin uusi verkkokolumnisti aikoo kirjoittaa kolumneissaan populaarikulttuurin ja kristinuskon risteyskohdista. 

Ala-asteikäinen Ella Luoma odotti innolla reissuja isovanhempien kotiin Kuusankoskelle. Mummia ja vaaria oli kiva nähdä, mutta kaikkein eniten Luoma halusi päästä lukemaan Hämähäkkimies-sarjakuvalehtiä, joita mummolassa usein vieraileva Samu-serkku jätti jälkeensä.

Vaikka sarjakuvat olivat ”parasta ikinä”, Luomalle ei tullut mieleenkään pyytää vanhempiaan tilaamaan hänelle Hämähäkkimiestä.

− Jostain minulle oli syntynyt vahvasti sellainen ajatus, että tyttönä minun ei kuulunut tehdä tiettyjä juttuja, kuten olla kiinnostunut supersankareista.

Luoma alleviivaa, ettei ajattelutapa tullut kotoa, koska vanhemmat eivät kieltäneet häntä tekemästä mitään. Vielä 1990-luvulla yleinen ilmapiiri oli kuitenkin sellainen, että tyttöjen ja poikien kuului harrastaa erilaisia asioita.

Viihde antaa aika stereotyyppisiä näkökulmia sukupuoleen. Fanifiktiossa seksuaalisuus ja sukupuolen moninaisuus ovat vahvasti näkyvillä.
− Ella Luoma

Nörttikulttuuri, johon sarjakuvaharrastuskin voi kuulua, alkoi tuohon aikaan valtavirtaistua, mutta se ei ollut avoin tytöille.

− Jos sinne pääsi mukaan, piti mennä poikien ehdoilla ja olla hyvä jätkä. Nykyään tytöt ja muut sukupuolet innostuvat siitä mistä innostuvat ja omilla ehdoillaan. Muutos on tapahtunut lyhyessä ajassa.

− Kun muistan, miten itse luin Hämähäkkimiestä salaa ja vähän häpeillen, tunnen pientä kateutta sellaisia nuoria tyttöjä kohtaan, joilla on nykyään mahdollisuudet ja tila tehdä omaa juttuaan. Tietenkin se on pelkästään hyvä asia.

Viime vuoden lopussa Luoma sai yhteydenoton Nörttitytöt-verkkoblogista. Hän aloitti vuonna 2013 perustetun sivuston päätoimittajana tämän vuoden alussa.

Nörttitytöt-sivusto pyrkii edistämään sukupuolten tasa-arvoa nörttipiireissä ja maailmassa. Sivuston mukaan kuka vaan sukupuoleen katsomatta voi olla nörttityttö.

− Olin kaivannut uutta tekemistä, joten tämä tuli hyvään kohtaan. Toisaalta olen samaan aikaan kamppaillut sen kanssa, että miten minä nyt tällaista voin tehdä, enhän ole edes oikea nörtti, Luoma nauraa.

Nörttiys on Luoman mukaan laaja käsite. Usein siihen liittyy harrastus tietokonepelien, videopelien, lautapelien, scifin, kirjojen, tv-sarjojen, sarjakuvien, koodaamisen ja käsitöiden parissa.

− Ihminen voi hurahtaa ihan kaikkeen. Se, että suhtautuu johonkin asiaan intohimoisesti, on nörttiyden ytimessä.

Hurahtaminen on Luomallekin tuttua. Lukioikäisenä hän löysi Marvelin X-Men-sarjakuvat ja hullaantui erityisesti yhdestä supersankarista.

− Rakastuin täysillä Wolverineen ja minun piti saada tietää ihan kaikki siitä hahmosta. Luin sivustoa, jonne oli kerätty kaikki yksityiskohdat reilut parisataa vuotta vanhan Wolverinen elämästä.

− Hurahtelen edelleen. Nyt olen hurahtanut Witcher-fantasiasarjaan. Se sijoittuu keskiaikaisiin maisemiin, ja sarjassa on velhoja, kääpiöitä, prinsessoja sekä poliittisia juonitteluja.

Kuka voi olla nörtti?

Nörtti-termi (nerd) on lähtöisin 1980-luvulta yhdysvaltalaisesta koulu- ja yliopistomaailmasta . Alun perin nimitys oli halventava, ja sillä tarkoitettiin kummajaista, joka viihtyi mieluummin tietokoneiden kuin ihmisten parissa, ja hoiti sosiaaliset suhteensa verkossa.

1990−2000-luvuilla sana sai myönteisemmän kaiun ja sillä alettiin viittata laaja-alaisemmin henkilöihin, jotka ovat syvällisesti perehtyneet johonkin tiettyyn aihepiiriin, useimmiten roolipeleihin, videopeleihin, tietokoneisiin, sarjakuviin ja sci-fi-maailmaan. 

Nörttityttö (geekgirl) -nimitystä käytti ensimmäisen kerran australialainen Rosie Cross vuonna 1993 perustaessaan kyberfeministisen nettijulkaisun nimeltä Geekgirl.

Nörttipiirit kuuluivat pitkään valkoisille miehille. Nörttikulttuurin valtavirtaistumisen myötä Marvel-sarjakuviin ja Star Wars -elokuviin on kirjoitettu mukaan naisia ja sankareita, jotka kuuluvat etnisiin vähemmistöryhmiin. 

Nörttitytöt-verkkoblogin päätoimittaja Ella Luoma on ilahtunut siitä, että nyt myös naiset sekä ei-binääriset ja ei-valkoiset ihmiset huomioidaan kuluttajina. 

− Tuntuu lähes siltä, että uusimmat Star Wars -leffat on tehty juuri minulle. Elokuvan pääosassa on nainen sekä hyvännäköinen, traagisen taustan omaava pahis, jonka voi halata hyväksi. Se on juuri sellaista, mihin minä voin ihastua.

Fanifiktio on opettanut, että kaiken voi kyseenalaistaa

Teini-ikäisenä Ella Luoma innostui supersankareiden ohella fanifiktiosta. Fanifiktio tarkoittaa fanien kirjoittamia kertomuksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa jostakin populaarikulttuurituotteesta.

Korona-aikana Luoma palasi takaisin rakkaan harrastuksensa pariin. Vuosien tauon jälkeen hän alkoi kirjoittaa uudelleen tarinoita.

− Mieleeni alkoi tulla kohtauksia ja kirjoitin ne ulos. En ole saanut aikaan mitään valmista, mutta olen yrittänyt suhtautua siihen kirjoittamisharjoituksena. Kirjoittaminen on ollut ihanaa eskapismia korona-aikana.

Yläasteikäisenä Luoma kirjoitti Harry Potter -maailmaan sijoittuvia kertomuksia, joita julkaistiin fanifiktioon erikoistuneella Finfanfun-sivustolla.

Uusia tekstejään Luoma ei ole julkaissut missään. Hän ei mielellään puhu omista tuotoksistaan, mutta pienen tinkaamisen jälkeen hän suostuu paljastamaan joitakin yksityiskohtia.

Ella Luoma teki kirkkohistorian gradunsa Teräsmiehestä.

Ella Luoma teki kirkkohistorian gradunsa Teräsmiehestä.

Uudet tarinat sijoittuvat yhdysvaltalaisen Supernatural-kauhudraamasarjan tunnelmiin. Sarjan pääosassa on kaksi veljestä, jotka metsästävät hirviöitä nykypäivän Yhdysvalloissa, jossa asuu myös enkeleitä ja demoneita.

− En kirjoita veljeksistä, vaan keksin omia hirviönmetsästäjiä. Etenkin hirviöitä on todella hauskaa keksiä.

− Olen kehitellyt pieniä kalantapaisia merihirviöitä, jotka ovat sähköisiä ja semisti vaarallisia. Ihmiset pelkäävät ja metsästävät niitä. Hirviöt lähtevät kuitenkin pois, jos niille väläyttelee valoja. Se on humaanimpi tapa hankkiutua niistä eroon.

Luoman mielestä fanifiktion kirjoittaminen voi olla luova ja turvallinen tapa tutustua itseen.

− Viihde antaa aika stereotyyppisiä näkökulmia sukupuoleen. Fanifiktiossa seksuaalisuus ja sukupuolen moninaisuus ovat vahvasti näkyvillä. Omaan seksuaalisuuteen ja sukupuoleen voi tutustuta luontevasti näissä yhteisöissä.

Luoma löysi nuorena fanifiktion ja siihen liittyvän yhteisön kautta itsensä luovana kirjoittajana.

− Pääsin kokeilemaan rajojen ylittämistä ja hullua kokeilemista. Lisäksi opin antamaan ja ottamaan palautetta vastaan sekä analysoinnin taidon.

Fanien faneille kirjoittamia tarinoita

Fanifiktiolla (fanfiction) tai fanitarinoilla tarkoitetaan fanien kirjoittamia tekstejä, jotka ponnistavat jostakin populaarikulttuurin tuotteesta, kuten elokuvasta, kirjasta, tv-sarjasta tai sarjakuvasta. Fanifiktiota kirjoitetaan myös julkisuuden henkilöistä.

Fanifiktio voi nostaa tapahtumien keskiöön esimerkiksi tv-sarjan tai kirjan sivuhenkilön. Tarinoita kirjoitetaan myös olemassa olevien kertomusten esiosiksi tai jatko-osiksi. 

Fanifiktio sai alkunsa jo 1920-luvulla, kun fanit alkoivat kirjoittaa jatkokertomuksia Jane Austenin romaaneihin sekä Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -tarinoihin. Molemmat ovat edelleen suosittuja fanifiktion aiheita.  

Tällä hetkellä suosituinta on Harry Potter -fanifiktio. Sen lisäksi suosittuja fanitarinoiden aiheita ovat Marvel, Supernatural ja Game of Thrones.

Ominaista fanifiktiolle on myös se, että erilaiset populaarikulttuurin tuotosten  maailmat ja niiden henkilöt voivat sekoittua keskenään.

Suosittu fanifiktion alakategoria on niin kutsuttu slash-fanifiktio, joka tarkoittaa homoeroottisia tarinoita, joissa kirjoittaja kuvittelee alkuperäisen kertomuksen samaa sukupuolta olevat hahmot romanttiseen tai seksuaaliseen suhteeseen.

Slash syntyi 1960-luvun lopulla, kun Star Trek -fanit alkoivat kirjoittaa tekstejä, joissa kapteeni James Kirkin ja yliperämies Spockin välille kehittyi romanttinen suhde.

Kristinusko ohjaa kohti yksinkertaista elämää ja luopumista

Kiinnostus uskonasioita kohtaan alkoi orastaa rippikoululeirillä. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan teologiaa, koska halusi löytää vastauksia heränneisiin kysymyksiin.  

Nyt kristinusko on vahvasti läsnä Luoman arkielämässä.

− Olen alkanut rytmittää elämääni kirkkovuoden mukaan. Valmistaudun pääsiäiseen paastoamalla ja pikkupaastoan ennen joulua. Ehtoollinen on minulle kauhean tärkeä nykyään. 

Tällä hetkellä Luoma päätoimittaa Nörttityttö-blogin lisäksi kristillisen Sinapinsiemen-yhdistyksen lehteä.

En ole vegaani, mutta menen vegaaniutta kohti.
− Ella Luoma

Sinapinsiemenen kautta Luoma kertoo löytäneensä uskon, joka on ekumeenista ja korostaa hiljentymisen ja yksinkertaisemman elämäntavan sekä yhteisöllisyyden merkitystä.

− Kristinusko ohjaa minua kohti yksinkertaista elämää ja luopumista.

− Lisäksi se ohjaa siihen, että olen mahdollisimman totuudellinen itselleni ja muille, eikä minun tarvitse pelata mitään pelejä.

Kristinuskosta kumpuavat myös ekologiset arvot. Luoma toimii sihteerinä Myrskyvaroitus-järjestössä, joka pyrkii aktivoimaan ihmisiä elämään ympäristötietoisemmin.

Luoma on pyrkinyt luopumaan turhasta tavarasta ja asuu kommuunissa.

− Yritän etten kauheasti kuluttaisi luonnonvaroja omalla toiminnallani tai polkisi muita. En ole vegaani, mutta menen vegaaniutta kohti.

− Minulle elämä kaikessa muodossa on pyhää − onpa kyseessä sitten muiden ihmisten, eläinten tai luonnon elämä.

− Minulle elämä kaikessa muodossa on pyhää − onpa kyseessä sitten muiden ihmisten, eläinten tai luonnon elämä.

K&k:n uusi kolumnisti haluaa pohtia kristinuskon ja populaarikulttuurin yhteyksiä

Kirkko ja kaupungin verkkokolumnistina Ella Luoma aikoo pohtia populaarikulttuurin ilmiöitä ja kristillisiä elementtejä, joita viihteessä käsitellään Luoman mukaan runsaasti.

− Esimerkiksi taivaalliset perhesuhteet on toistuva teema, jota elokuvat ja tv-sarjat käsittelevät.

− Minua kiehtoo myös se, että samaan aikaan kun luterilainen kirkko vaikenee helvetistä, populaarikulttuurissa siitä puhutaan jatkuvasti.

Luomaa ihmetyttää, kuinka jotkut ihmiset kokevat populaarikulttuurin kuluttamisen ajanhukaksi. Hänen mielestään populaarikulttuuri ei koskaan ole vain viihdettä, vaan  kertoo aina omasta ajastaan.

Esimerkiksi supersuositusta Batmanista löytyy Luoman mielestä mielenkiintoista ajankuvaa.

− Batmanilla ei ole yliluonnollisia kykyjä niin kuin muilla supersankareilla. Hänen supervoimansa on raha. Sen avulla hän varustaa itsensä ja saa sitä kautta voimaa.

Ella Luoma ei halua provosoida tarkoituksella, mutta hän toivoo, että ihmiset innostuvat lukemaan ja kommentoimaan hänen kolumnejaan.

Ella Luoma ei halua provosoida tarkoituksella, mutta hän toivoo, että ihmiset innostuvat lukemaan ja kommentoimaan hänen kolumnejaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.