null Luoma: Viinaa ja hurjistuneita naisia – sellaista on huikentelevaisen rokkitähden elämä

Puheenvuorot

Luoma: Viinaa ja hurjistuneita naisia – sellaista on huikentelevaisen rokkitähden elämä

Johnny Deppin tähdittämissä elokuvissa on vuosia naureskeltu sille, kun nainen lyö. Oikeussalissa se ei ollutkaan hauskaa.

Elokuvassa Pirates of the Caribbean merirosvokapteeni Jack Sparrow lähestyy useampaakin heilaansa ja jokainen iskee miestä avokämmenellä kasvoihin. Kohtaus löytyy jo trailerista ja naurattaa: mikä naistenmies, mikä karismaattinen rokkiäijä. 

Jack Sparrow on karismaattisen näyttelijän ja rokkiäijän Johnny Deppin luomus. Hahmo oli kirjoitettu eksentriseksi, mutta Depp teki siitä omansa. Hän on sanonut, että Sparrow syntyi, kun hän rinnasti mielessään 1700-luvun merirosvot 2000-luvun rokkitähtiin ja se toimi kuin unelma. Hahmon suosio poiki lukuisia jatko-osia ja tuotesarjan. 

Johnny Deppillä on ollut pitkään itselläänkin rokkitähden imago: hän on käyttänyt näkyvästi päihteitä, tapellut julkisesti ja hengaillut Hunter S. Thompsonin kaltaisten tyyppien kanssa. Imagoon sopii naisten kanssa vehtaaminen ja se, että jos naisen suututtaa, turpiin tulee ja sille voi sitten jälkikäteen nauraa.

Se sopii yhteen sen kanssa, että miehiin kohdistuva lähisuhdeväkivalta esitetään usein hauskana. Me olemme nähneet, kuinka hurjistunut puoliso heittelee miestään kengillä ja kahvikupeilla, tai kuinka Justiina jahtaa aviopuolisoaan kaulin kädessä. Kun Jack Sparrow'n entiset heilat vetelivät merirosvoa avokämmenellä kasvoihin, osasimme nauraa koska tunnistimme tilanteen: tällaista on huikentelevaisen rokkitähden elämä, viinaa ja hurjistuneita naisia. Hauskaa.

Vuonna 2022 olemme siinä tilanteessa, että menestyneen miesnäyttelijän imagoon ei sovi, että lähisuhdeväkivallasta voisi puhua tai myöntää, että se pelottaa.

Vähemmän hauskaa oli seurata Johnny Deppin ja hänen entisen aviopuolisonsa Amber Heardin välistä oikeudenkäyntiä, jossa pinnalle nousivat monenlaiset lähisuhdeväkivaltaan liittyvät teemat. Karismaattinen rokkitähti Depp olikin pelännyt väkivaltaisia tilanteita ja hurjistunutta vaimoaan. Heard oli huutanut aviomiehelleen: ”Kerro kaikille, että myös minä, Johnny Depp, olen kotiväkivallan uhri, ja näet, uskooko ja puolustaako sinua kukaan.”  

Kertoiko Depp? Ei tietenkään. Julkinen oikeudenkäynti käsitteli sitä, oliko Heard valehdellut, kun oli puhunut itsestään lähisuhdeväkivallan uhrina The Washington Postissa. Deppin kokema kotiväkivalta oli vain sivulause, jonka tarkoitus oli leimata Heard valehtelijan lisäksi myös väkivaltaiseksi.

Lopputuloksena oli sekava misogyyninen teatteri, jossa kaksi ammattinäyttelijää panivat parastaan. 
Vuonna 2022 olemme siinä tilanteessa, että menestyneen miesnäyttelijän imagoon ei sovi, että lähisuhdeväkivallasta voisi puhua tai myöntää, että se pelottaa. Olisiko jo aika muuttaa tätä imagoa ja lakata nauramasta sille, kun nainen lyö? 
    

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.