null Luoma: Uskonnolliseen vakaumukseen ei kuulu se, että vaatii toisilta, mutta ei itseltään

Puheenvuorot

Luoma: Uskonnolliseen vakaumukseen ei kuulu se, että vaatii toisilta, mutta ei itseltään

Handmaid’s tale kertoo epäterveestä uskonnollisesta yhteiskunnasta, jossa naiset luopuvat kaikesta suuremman päämäärän vuoksi eikä miesten tarvitse luopua mistään. 

Uskovaisena ajattelen, että elämää pitää suojella. Olen luopunut lihansyönnistä ja pyrin välttämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta, kuten bensa-autoilua ja lentämistä. Jotkut muut ajattelevat, että elämää suojellaan kieltämällä lailliset abortit ja jättämällä raskaana olevat ilman terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa. Kukin tyylillään. 

Yhdysvaltojen tiukentuneista aborttilaeista riemastunut Päivi Räsänen iloitsi Twitterissä naisten kehollisen itsemääräämisoikeuden kaventumisesta. Siitä tuli jälleen mieleen tv-sarja Handmaid’s Tale ja yksi sen keskeisimmistä hahmoista, Serena Joy, voimakastahtoinen nainen, joka oli valmis luopumaan omista oikeuksistaan uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi. 

Sarjassa Yhdysvaltojen syntyvyys on lähtenyt rajuun laskuun ja ekokatastrofi kummittelee ovella. Ratkaisua etsitään Vanhasta testamentista ja paluusta ”perinteisiin perhearvoihin”, jossa mies on perheen pää ja naiset vaimoja ja orjia.

Onkohan Räsänen pannut merkille, miten vähän, jos ollenkaan koko aborttikeskustelussa on miehiltä vaadittu?

Serena kirjoittaa naisen paikasta raamatullisessa viitekehyksessä ja luo uutta valtion mallia, Gileadia, jossa naiset eivät saa lukea, omistaa rahaa tai ruumistaan. Lukemisesta rangaistaan leikkaamalla sormi, raskaudenkeskeytyksestä tai siinä auttamisessa kuolemalla. Ne naiset, jotka vielä saattavat saada lapsia, pakotetaan tekemään lapsia komentajille ja heidän vaimoilleen.  

Serena Joy oikeuttaa kaiken suuremman päämäärän vuoksi ja naisten ihmisoikeuksien poistaminen tuottaakin tulosta: Gileadissa syntyvyys lähtee kasvuun. Se, mitä Serena ei tunnu huomaavan, että miehet eivät luovu mistään.

Heidän kehonsa ovat heidän, he saavat lukea ja kirjoittaa. He saavat jopa harrastaa seksiä niin paljon kuin huvittaa, koska ensi töikseen perustavat bordelleja, jonne lisääntymiskyvyttömiä naisia pakotetaan. Käytännössä mikään ei ole heiltä kiellettyä, vaikka teoriassa Gileadin Raamattuun pohjautuva yhteiskuntamalli edellyttää koko yhteiskunnan muutosta. 

Suuremman eteen voi ja myös pitää luopua omastaan.

Onkohan Räsänen pannut merkille, miten vähän, jos ollenkaan koko aborttikeskustelussa on miehiltä vaadittu? Onko puhuttu miehen vastuusta liittyen ehkäisyyn tai raskauteen, siitä että lähinnä miehet harjoittavat seksuaalista häirintää ja raiskaavat? Mikä on miesten vastuu raskaudenkeskeytysten vähentämisestä? Mistä oikeuksistaan miehet luopuvat? 

Suuremman eteen voi ja myös pitää luopua omastaan. Mutta se ei tarkoita sitä, että toiset vaativat ja toiset luopuvat. Silloin kyseessä ei ole enää uskonnollisen vakaumuksen mukainen toiminta vaan hyväksikäyttö ja valtapeli. 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.